ΟΝΤΑΡΙΟ
Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Ο έλληνας σκηνοθέτης παρουσιάζει την ελληνική τραγωδία στο Stratford Shakespeare Festival στο Οντάριο του Καναδά. Το φεστιβάλ πέρα από σκηνικές αναγνώσεις των σαιξπηρικών κειμένων φιλοξενεί και παραστάσεις άλλων κλασικών έργων. Στην Ηλέκτρα —που θα παρουσιαστεί στα αγγλικά σε μετάφραση της Anne Carson— τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, την κίνηση η Αμάλια Μπένετ και τη μουσική ο Κορνήλιος Σελαμσής.
Tom Patterson Theatre. Από 29 Ιουλίου έως 29 Σεπτεμβρίου.
Και αυτά...
ΛΙΣΑΒΟΝΑ
The day before the last day, από το ισραηλινό θέατρο Habimah, σε σκηνοθεσία της Yael Ronen.
Το έργο παρουσιάζεται στο φεστιβάλ Almada αφού έκανε πρεμιέρα το 2011 στη βερολινέζικη Σαουμπίνε. Πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στη θρησκευτική πίστη και την ταυτότητα των ανθρώπων. Καθώς το τέλος του κόσμου πλησιάζει, στο έργο πλανάται το ερώτημα: ποιοι πραγματικά είμαστε; Στον "κόσμο" του έργου συμβιώνουν μια εβραία, ένας χριστιανός, ένας άπιστος μουσουλμάνος, ένας ριζοσπάστης άθεος και κάποιοι αγνωστικιστές. Όλοι αναζητούν ένα στέρεο έδαφος για να υπάρχουν και να ανήκουν.
Teatro Nacional D. Maria II, Sala Garrett. 10, 11 Ιουλίου.
ΔΟΥΒΛΙΝΟ
The House του Τομ Μέρφι, σε σκηνοθεσία Annabelle Comyn.
Ιρλανδία, καλοκαίρι του 1950. Οι μετανάστες επιστρέφουν στην πατρίδα για την ετήσια επίσκεψη τους. Ενώ κάποιοι θέλουν απλά να στηρίξουν τα τοπικά μπαρ, ο Christy Cavanagh έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Η πρώτη κλήση που κάνει είναι στο σπίτι της κυρίας Burca. Όταν πληροφορείται πως το σπίτι είναι προς πώληση, αποφασίζει να αναλάβει δράση...
Το Abbey theatre έχει παρουσιάσει 23 έργα του Τομ Μέρφι, με πρώτο έργο το Famine (Λιμός), στη σκηνή Peacock το 1968. Το έργο The House παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000. Τώρα, πάνω από μια δεκαετία αργότερα τα θέματα της μετανάστευσης και της ένταξης αντηχούν εντονότερα στην σημερινή κοινωνία.
Abbey Stage. Μέχρι 14 Ιουλίου.
ΑΘΗΝΑ
Ηρακλής (βασισμένο στον Ηρακλή μαινόμενο του Ευριπίδη), από το Aquila theatre, σε μετάφραση και διασκευή Peter Meineck.
Ο Ηρακλής του Aquila Theatre είναι μία παράσταση που συνδυάζει την "αλήθεια" του Ευριπίδη και των αρχαίων Ελλήνων με το σήμερα εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές και νέα μέσα στην παράσταση του αρχαίου κειμένου. Ο Peter Meineck,διακεκριμένος μεταφραστής κλασικών έργων, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Aquila Theatre, ορίζει έναν ξεκάθαρο στόχο σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα του έργου Desiree Sanchez. Αντιπαραβάλλει την τρέλα του πολέμου με την τρέλα του ίδιου του Ηρακλή, χρησιμοποιώντας το έργο που γράφτηκε το 416 π.χ. για να επισημάνει τόσο την τρέλα και την ωμότητα του πολέμου, διαχρονικά, όσο και τη σκληρή πραγματικότητα των χιλιάδων βετεράνων πολέμου, που επιστρέφοντας στη χώρα τους βιώνουν έντονες καταστάσεις μετά-τραυματικού στρες. Το Aquila Theatre καινοτομεί αντικαθιστώντας τον γνώριμό χορό των γερόντων —βετεράνων της εποχής— στην τραγωδία, με την προβολή αληθινών μαρτυριών on camera από αμερικανούς βετεράνους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι υπηρέτησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, προϊόν μακρόχρονης έρευνας και καταγραφής. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 22,23,24 Ιουλίου.
0 comments: