Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Στο Θέατρο Πορεία

Leave a Comment
Ο προγραμματισμός του Θεάτρου Πορεία για τη θεατρική περίοδο 2014-2015.

"Blasted-Ερείπια" της Σάρα Κέην, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.
Δύο εκ πρώτης όψεως αταίριαστοι άνθρωποι, συναντιούνται σε ένα πολυτελές και απρόσωπο ξενοδοχείο της κεντρικής Αγγλίας. Ένα φαινομενικά ρομαντικό τετ α τετ, καταλήγει σε κλιμακούμενες πράξεις ψυχικής και σωματικής βίας, ενώ έξω από το συμβολικά ασφαλές περιβάλλον του δωματίου, μαίνεται ένας απροσδιόριστος πόλεμος. Μία τρομακτική έκρηξη αλλάζει τον ρου της ιστορίας, καθώς η υποτιθέμενη μέχρι την στιγμή εκείνη ρεαλιστική αφήγηση κατακρημνίζεται, ο χρόνος διαστέλλεται και κάτω από τα ερείπια και τα σπαράγματα των σωμάτων, κάνει την εμφάνισή της η μία και μοναδική πραγματικότητα: η απελπισμένη δίψα των ανθρώπων για αγάπη και συντροφικότητα. (από 1 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2014)
Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Αφολάνιο.

"Η μεγάλη χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.
Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα που κλείνει την γνωστή τριλογία "Γιούγκερμαν-Λιάπκιν- Χίμαιρα", μελετάει ενδελεχώς την δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των ελλήνων απέναντι στην Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του, κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει την ηρωϊδα του Μαρίνα —που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία— σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται, κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης. (από 22 Νοεμβρίου 2014)
Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Όμηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δημήτρης Τάρλοου.

"H γυναίκα απ' τα παλιά" του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, από την ομάδα "Kammerspiel", σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη.
"Πριν από εικοσιτέσσερα χρόνια ήμουν ο μεγάλος σου έρωτας, μου ορκίστηκες τότε ότι θα μ' αγαπάς για πάντα. Είμαι εδώ τώρα για να σου θυμίσω αυτή την υπόσχεση". Με αυτά τα λόγια εισβάλλει στο σπίτι του Φρανκ μια γυναίκα. Στο χωλ έχουν απομείνει μόνο πακεταρισμένα κουτιά και κιβώτια μετακόμισης. Μετά από δεκαεννιά χρόνια ο Φρανκ, η γυναίκα του και ο  γιος τους ετοιμάζονται να μετακομίσουν. Η γυναίκα ωστόσο αρνείται να δεχτεί αυτή την πραγματικότητα και είναι αποφασισμένη να μείνει. Σε μια μόλις μέρα  μπαίνει στη ζωή τους και την αλλάζει για πάντα.
Πόσο κρατά ένα καλοκαίρι; Πόσο διαρκεί το "για πάντα;" Τι έχει μεγαλύτερη αξία, η ελευθερία ή η δέσμευση; Ένα έργο για τον χρόνο που σαρώνει στο πέρασμα του, για το εφήμερο του έρωτα και το απόλυτο της εφηβείας, για τους συμβιβασμούς της ενηλικίωσης και τις δεσμεύσεις της ζωής, αλλά και κυρίως για την πίστη στο όνειρο. (από αρχές Φεβρουαρίου 2015)
Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τζωρτζάκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη.

"Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή" του Δημήτρη Δημητριάδη, από την ομάδα "Ασίπκα", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου.
Το ζευγάρι Νίλος και Μηλίτσα συναντιούνται ερωτεύονται και δημιουργούν οικογένεια. Ο φίλος του άντρα, ο Φίλων, προσπαθεί να εμποδίσει αυτό το γάμο προφητεύοντας την παράδοξη εξέλιξη και καταστροφή αυτής της οικογένειας μετά από μια περίοδο χαράς, ευτυχίας και ηδονής. Τρία περιφερειακά πρόσωπα παρακολουθούν την κεντρική ιστορία και σχολιάζουν. Ο διάλογος αυτός ανάμεσα σε τρεις φωνές Α, Β, και Γ, δίνει την αίσθηση ενός πειράματος που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις που σχολιάζουν άχρωμα, άσπλαχνα, στεγνά σαν ψυχροί διανοητές; Είναι άλλη μια οικογένεια μπροστά στην τηλεόραση που παρακολουθεί ειδήσεις; Ποια είναι η οικογένεια που πάσχει, βιώνει τον ίλιγγο του SuperMarket, της Disneyland του άνευ όρων και ορίων πλούτου; (από 6 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου 2014)
Παίζουν: Αναστασία Γιαννάκη, Ειρήνη Δράκου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Αντώνης Τσίλλερ, Κωνσταντίνος Φαλελάκης.

"Άμλετ" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, από την "Ορχήστρα των μικρών πραγμάτων".
Η ιστορία είναι η αρχή. Ο Άμλετ, πρίγκηπας της Δανίας, αποφασίζει να εκδικηθεί τον θείο του Κλαύδιο. Για τον θάνατο του πατέρα του. Για τον γάμο του, με τη μητέρα του. Σε μια χώρα αναστατωμένη. Ένας άνθρωπος επιλέγει να αλλάξει τον κόσμο που τον περιβάλλει. Έναν κόσμο που είναι πια "ένας κήπος παρατημένος, με αγριόφυτα, με σπέρματα χυδαία που τον πνίγουν βλασταίνοντας παντού ξεδιάντροπα".
Μετά είναι η εποχή. Η πολιτική και κοινωνική συνείδηση έχει γίνει επιταγή. Η υπαρξιακή αγωνία, καθημερινή συζήτηση. Κάθε εποχή έχει τους δικούς της Άμλετ. Κάθε στιγμή κάποιος 'Αμλετ στέκεται σαστισμένος στη μέση του παρατημένου κήπου.
Τέλος, είναι τα λόγια. Τα λόγια του Σαίξπηρ στέκονται μάρτυρες της ανθρώπινης ιστορίας. Η ατέρμονη αγάπη και ο αναπόφευκτος θάνατος, η ζωή που ψάχνεις και το τέλος που σε προλαβαίνει. "Μια ευτυχία χτικιασμένη από πόνο". Πόσο δύσκολο είναι να είσαι. Πόσο δύσκολο να μην είσαι. (από 8 Δεκεμβρίου 2014)
Παίζουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ξένια Θεμελή, Κώστας Κορωναίος, Ντένης Μακρής, Κατερίνα Πατσιάνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Σαμψών Φύτρος, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

"Απο τι ζουν οι άνθρωποι" του Λέοντος Τολστόι, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, Γιώργου Νανούρη και Ηλία Κουνέλα.
Η ιστορία είναι απλή. Ένας φτωχός παπουτσής, την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα, βγήκε τουρτουρίζοντας έξω στο χιόνι για να μαζέψει τα λεφτά που του χρωστούσαν. Σε μια γωνιά του δρόμου έπεσε πάνω σ' ένα σωριασμένο, παράξενο, γυμνό άνθρωπο. Αποφάσισε να τον πάρει μαζί στο σπίτι του. Από το σημείο αυτό ξεκινά μια αλυσίδα από μυστήρια συμβάντα, απροσδόκητα και καταπληκτικά γεγονότα που θα αποκαλύψουν σ' αυτόν και τη γυναίκα του, τη μια και μοναδική αλήθεια, που είναι η απάντηση στο ερώτημα: "Από τι ζουν οι άνθρωποι". (από 25 Οκτωβρίου 2014)
Παίζουν: Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
"Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης" του Volker Ludwig, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και Βασίλη Κουκαλάνι.
Τέσσερα φιλαράκια μεταμορφώνουν το αφιλόξενο αστικό τοπίο σε έναν απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων με οδηγό και καύσιμο την φαντασία και την φιλία τους. (από 12 Οκτωβρίου 2014)
Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Δημήτρης Μυλωνάς, Βασίλης Κουκαλάνι, Νάνσυ Σιδέρη, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος.

Θέατρο Πορεία, (Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Αθήνα, τηλ. 210 8210991)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: