Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέατρο στα Δημήτρια 2014

Leave a Comment
Τα 49α Δημήτρια θα διαρκέσουν από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου 2014 και θα φιλοξενήσουν πλήθος εκδηλώσεων από έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, από τους χώρους των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου και του χορού.
To πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά ελληνικά σχήματα, που ενσαρκώνουν διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις και επιχειρούν να φέρουν το κοινό της Θεσσαλονίκης εγγύτερα στις σύγχρονες τάσεις. Παράλληλα, η διοργάνωση φέρνει στην πόλη καλλιτεχνικά σχήματα από την Ιταλία, την Αγγλία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το θεατρικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων περιλαμβάνει:

2 και 3 Οκτωβρίου 2014 [ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ]
"no man’s land: Peer Gynt", από την ομάδα "3d Person Theater Group", σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Φρυδά, Βαλάντη Φράγκου και Ελένης Ζαραφίδου.

Πρόκειται για μια διασκευή για τρεις ηθοποιούς πάνω στο έργο του Henrik Ibsen, "Πέερ Γκυντ". O Πεερ Γκυντ, ζει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ο Henrik Ibsen χρησιμοποιώντας το έπος, ως κώδικα δημιουργίας, στήνει τον Πεερ Γκυντ, έναν αντιήρωα στο πρότυπό του πιεστικού, ανταγωνιστικού άντρα, που με δίψα λαχταρά την επιτυχία. Για την παράσταση αυτή η ομάδα βραβεύτηκε με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013, από τον θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία.

4 και 5 Οκτωβρίου 2014 [ΣΦΑΓΕΙΑ]
"Θυμάμαι..." από την Όλγα Ποζέλη και την ομάδα Θεάτρου "Νοητή Γραμμή".
Μια εγκατάσταση με στρώματα, ψιθύρους και μνήμες. Μια διαδραστική περφόρμανς, όπου οι θεατές καλούνται να θυμηθούν, να ανακαλέσουν προσωπικές αναμνήσεις και να ανιχνεύσουν τη συλλογική μνήμη.

6 και 7 Οκτωβρίου 2014 [ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-Μ2]
"Ζεϊμπέκικο" της Λείας Βιτάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Στους ρυθμούς του ζεϊμπέκικου —του χορού που αναμετριέται με το θάνατο— το έργο μιλάει για τον έρωτα, το πάθος, την καταστροφή, εκείνη την Ελλάδα που ετοίμασε το σήμερα, μέσα από την ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, που κυνηγήθηκε και απογειώθηκε, που έκανε τον εαυτό του παρανάλωμα του πάθους, σφραγίζοντας την εποχή του και φέρνοντας ο ίδιος πάνω του τη σφραγίδα της ιστορίας. Μια παραγωγή του θεατρικού οργανισμού "Νέος Λόγος"

8 και 9 Οκτωβρίου 2014 [ΣΦΑΓΕΙΑ]
"The Notebook" της Άγκοτα Κρίστοφ, σε σκηνοθεσία Csaba Horvath, από τα Szkéné Theatre και Forte Company της Ουγγαρίας.
Πρόκειται για μια άγρια ιστορία ενηλικίωσης μέσα στη φρίκη του πολέμου, με ισχυρή δόση μαύρου χιούμορ. Δύο δίδυμα αγόρια εγκαταλείπονται από τη μητέρα τους στα χέρια της γιαγιάς τους. Το παραμύθι της κακιάς μάγισσας αρχίζει...

11 και 12 Οκτωβρίου 2014 [ΑΝΕΤΟΝ]
"Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν" του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, με τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ο τελευταίος καλός άνθρωπος στη Γη ήταν μια πόρνη στην Κίνα, στο μακρινό Σε Τσουάν. Ακόμα κι αυτή όμως, η αγαθή Σεν Τε, χρειάστηκε να επινοήσει το κακό alter ego της, τον "εξάδελφο
Σούι Τα", για να μπορέσει να επιβιώσει. "Πώς μπορεί να είναι κανείς καλός, όταν τα πάντα είναι τόσο ακριβά;"

15 Οκτωβρίου 2014 [ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]
"Lysistrata Project", σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επιχειρεί μια συνομιλία με τον Αριστοφάνη συνδέοντας σύγχρονα στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας του 2014 με την αθηναϊκή κοινωνία του 411 π.χ. σε
μια παράσταση "τσέπης", που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2014. Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

16 και 17 Οκτωβρίου 2014 [ΘΕΑΤΡΟ Ε.Μ.Σ]
"4.48 Ψύχωση" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Τέσσερις γυναίκες. Τρεις ηθοποιοί και μια μουσικός. μια κάμερα που διεισδύει σ’ έναν κατακερματισμένο κόσμο. Ένας παραληρηματικός μονόλογος. Ένα έργο "αποχαιρετιστήριο σημείωμα" λίγο πριν την αυτοκτονία. Ένα σκοτεινό μεταδραματικό ποίημα

17 και 18 Οκτωβρίου 2014 [ΑΝΕΤΟΝ]
"X-Freunde" της Felicia Zeller.
Τρεις εργασιομανείς χαρακτήρες στα όρια νευρικής κρίσης και ένα γλυπτό έργο τέχνης, το κορυφαίο μιας σειράς που τιτλοφορείται "X-Freunde", πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν τη βερολινέζικη παράσταση
με τους φρενήρεις ρυθμούς, τον αναπάντεχο λόγο και το γκροτέσκο χιούμορ.

19 Οκτωβρίου 2014 [ΘΕΑΤΡΟ Ε.Μ.Σ.]
"Attends, Attends, Attends (à mon père)" του Jan Fabre.
Μια σκοτεινή, ποιητική παράσταση με θέμα την περίπλοκη σχέση πατέρα-γιου είναι το πιο πρόσφατο
έργο του αιρετικού βέλγου δημιουργού Jan Fabre. Ο γιος μεταμορφώνεται σε βαρκάρη. Θα περάσει τον πατέρα του απέναντι. Γνωρίζει τον θάνατο καλύτερα απ’ τον καθένα. Ειδικεύεται στο να πεθαίνει...

20 Οκτωβρίου 2014 [ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ]
"Τα φαντaσματα Vol.1 απομόνωση" Galileas Nevart, Δημήτρης Ράπτης.
Ένα πολυμορφικό project που χρησιμοποιεί τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες για να μεταφέρει
τους θεατές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των κρατουμένων που βίωσαν την απομόνωση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

20 και 21 Οκτωβρίου 2014 [ΣΦΑΓΕΙΑ]
"Γυναiκα και λύκος" της Έλενας Πέγκα, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου.
Η Γυναίκα αφήνει πίσω της σύζυγο, φίλους και καριέρα. Ένα απαγορευμένο πάθος την έχει εξαγριώσει. Την έχει κάνει λύκο. η ευτυχία έχει αγριότητα. η ηρωίδα τη διεκδικεί μαζί με τη θέση της
στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη Nόρα, θα μπορούσε να είναι η Ωραία του παραμυθιού. Είναι όμως η Ωραία καιτο Τέρας μαζί. Η Έλενα Πέγκα υπογράφει μια σύγχρονη αλληγορία για τον πολιτισμό και την αγριότητα.

22 και 23 Οκτωβρίου 2014 [πρώην MAISON CRYSTAL]
"White Rabbit Red Rabbit" του Nassim Soleimanpour
Χωρίς σκηνοθέτη και σκηνικό, ένας διαφορετικός κάθε βράδυ ηθοποιός καλείται να διαβάσει το κείμενο του Nassim Soleimanpour, ενός ιρανού συγγραφέα που επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Tο "White Rabbit, Red Rabbit" είναι μια ιδιοφυής παραβολή και μια performance, η οποία εκπλήσσει απροσδόκητα τόσο το κοινό όσο και τον ίδιο τον performer..

http://dimitria.thessaloniki.gr/


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: