Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Σεπτεμβρίου 2014

Leave a Comment

Οι θεατρικές επιλογές του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η θεατρική σαιζόν του Θεάτρου Αυλαία ανοίγει με μια περσινή επιτυχία της Θεατρικής Εταιρείας "Χώρος". Το έργο "Goλfω! director's cut" είναι η τελευταία και τελική εκδοχή της παράστασης που αποτέλεσε την πρώτη δουλειά του θιάσου. Η Γκόλφω μετατρέπεται σε gothic manga και οι χαρακτήρες μεταφέρονται σε μια σκοτεινή εποχή όπου το νερό δεν είναι καθαρό, το τυρί δεν είναι λευκό και τα πρόβατα έχουν εξαφανιστεί. (από 3/9)

Το έργο "Κατάδικός μου", που συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης, κέρδισε τις προτιμήσεις των κριτικών, αποσπώντας το Βραβείο Ελληνικού Έργου "Κάρολος Κουν" το 2012. Ένα έργο που καταγράφει με χιούμορ αλλά και διεισδυτική ματιά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, μια παράσταση βαθιά ανθρώπινη, συγκινητικά αστεία, μια σύγχρονη κωμωδία με έντονους ρυθμούς και ανατροπές, που καυτηριάζει ό,τι μας κάνει και φοβόμαστε, ό,τι μας κάνει ξένους μ’ εμάς τους ίδιους. Η παράσταση, μετά από μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, κάνει "στάση" στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Οι "Πέρσες" του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μετά την καλοκαιρινή περιοδεία τους και το επιτυχημένο πέρασμά τους από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, επιστρέφουν για τρεις τελευταίες παραστάσεις, στο Θέατρο Δάσους. Μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της "ύβρεως", της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη και παίζουν ο Γιάννης Φέρτης, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Γιώργος Κολοβός κ.α. (11, 12, 13/9)

Η παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας "Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά", που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο έργο του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Πωλ Λαφάργκ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Θοδωρής Γκόνης. (19 έως 28/9)


ΑΘΗΝΑ

H ιστορία της Lulu του Γερμανού συγγραφέα Frank Wedekind, μέσα από οκτώ αυτοτελή επεισόδια. Η Lulu και η ιστορία της σε ένα σκηνικό, σεξ, βίας, ναρκωτικών και ναρκισσισμού. Οκτώ διαφορετικές παραστάσεις. Ένα νόημα. Suspense: Το γυναικείο φύλο προσπαθεί να αντιταχθεί στη φύση του και να διηγηθεί το πεπρωμένο του. Sex! Η επιλογή ανήκει στο κοινό. Ένα έργο από και με τους Adrian Frieling, Βάλια Παπαχρήστου, Κατερίνα Βούρτση, Νεφέλη Παπαδέρου, Ερασμία Τσίπρα και καλεσμένους. Βασισμένο σε αρχική ιδέα-κείμενο της Ερασμίας Τσίπρα, επιλεγμένo από το φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις 2014 του Beton 7. (από 10/9)

Η παράσταση "Capo d’Istria" είναι βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη "Καποδίστριας", την αλληλογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, καθώς και ιστορικό και σύγχρονο αρχειακό υλικό και παρουσιάζεται σε διασκευή-σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου. Λόγω της μεγάλης καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας που γνώρισε τον Απρίλιο του 2014 στο Beton7, μεταφέρεται στο 104 από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 19 Οκτωβρίου.

Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της σπουδαίας ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω της, ο ιταλός θεατρικός συγγραφέας της νεώτερης γενιάς Στέφανο Μασίνι, συνθέτει ένα θεατρικό παζλ, με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις της, την ίδια της τη ζωή και την πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της και μας παραδίδει ένα σπουδαίο θεατρικό έργο σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα με τίτλο "Ανεπίδεκτη διόρθωσης". Σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κοιλάκος και παίζει ο ίδιος με την Τάνια Παλαιολόγου. (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, από 29/9)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: