Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σημείο

Leave a Comment
Το Θέατρο Σημείο για τη θεατρική περίοδο 2014-2015 επιλέγει να συνεργαστεί με νέους δημιουργούς που τολμούν να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν σε νέους θεατρικούς δρόμους, με όχημα την αγωνία και την αγάπη τους για την θεατρική πράξη.
Το πρόγραμμα του Θεάτρου Σημείο:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

"Καιομένη" του Γιόν Φόσσε, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή.
Το έργο —που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα— βασίζεται στο θεατρικό του νορβηγού συγγραφέα "Μια μέρα του καλοκαιριού" και στο διήγημά του "Η Αλίκη στις φλόγες". Μπροστά στη θάλασσα, στην άκρη του κόσμου, αναπολώντας μια ζωή που πέρασε, μια γυναίκα ζει και "πυρπολείται" από την επιστροφή του αγαπημένου της. (από 10 Οκτωβρίου 2014)

"Under-κρυμμένες φωνές", σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή.
Η σκηνική σύνθεση "Under-κρυμμένες φωνές" είναι μια παράσταση-σχόλιο πάνω στο καυτό ζήτημα της μετανάστευσης. Η παράσταση στηρίζεται σε ένα πρωτογενές δραματουργικό υλικό το οποίο προέρχεται από μαρτυρίες , συνεντεύξεις, ντοκουμέντα, λογοτεχνικά κείμενα καθώς και σύγχρονα ταχυδράματα. (από 15 Οκτωβρίου 2014)

"Ερωφίλη" του Χορτάτζη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.
Με έναν σύγχρονο αφηγηματικό τρόπο που διατηρεί την κρητική διάλεκτο και τον βασικό κορμό της ιστορίας, παρουσιάζεται η "Ερωφίλη" του Χορτάτση για εφήβους. Τη μουσική της παράστασης συνθέτει ο Γιάννης Χαρούλης με τη δική του σύγχρονη, σχεδόν new age προσέγγιση. (από 1 Νοεμβρίου 2014)

"Η αρκούδα" του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή.
Εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Τσέχωφ "Η αρκούδα" είναι η ομώνυμη όπερα του βρετανού συνθέτη, William Walton. Πρόκειται για μια ευφυέστατη μεταφορά του θεατρικού έργου η οποία ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή χάρη στην συνδρομή του λιμπρετίστα Paul Dehn. Kρατώντας αναλλοίωτους τους καρικατουρίστικους χαρακτήρες του έργου Walton και Dehn εμπλούτισαν μουσικά το έργο με νότες και συνθέσεις που φλερτάρουν με την κινηματογραφική μουσική και το καμπαρέ. Ο ίδιος ο Walton ονόμασε το έργο του "extravaganza σε μια πράξη" ,θέλοντας να τονίσει την ακρότητα και την συναισθηματική φόρτιση των χαρακτήρων. (από 20 Οκτωβρίου 2014)

"Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Έφης Γούση. (2ος χρόνος)
Η Σάρα Κέιν έγραψε το "Cleansed" το 1998, το πιο σκληρό αλλά μάλλον και το πιο ελπιδοφόρο από όλα τα έργα της. Με τη δική της ανατρεπτική γραφή η Βρετανίδα Σάρα Κέιν, σχολιάζει τη βαναυσότητα της εξουσίας αμφισβητώντας ταυτόχρονα τις θεατρικές και σκηνικές συμβάσεις. Η βία, η εξαθλίωση αλλά και η αγάπη βρίσκουν το τόπο τους σε ένα έργο καταγγελτικό αλλά και βαθειά ανθρώπινο. (από 24 Νοεμβρίου 2014)

"Άμλετ" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κατσώλη.
Πέντε ηθοποιοί μας αφηγούνται με ελάχιστα μέσα, την τραγική ιστορία του Άμλετ. Ο ήρωας, οι σχέσεις του με τους άλλους, ο ηθοποιός, η αναμέτρησή του πάνω στη σκηνή με το κείμενο, τον ρόλο, τους ρόλους, τους άλλους ηθοποιούς. Μια προσπάθεια για την επιστροφή στο αυτονόητο. (από 9 Φεβρουαρίου 2015)


ΣΗΜΕΙΟ LAB

"Γλαδιόλες και μπάζα" του Pedro Pietri, σε σκηνοθεσία Σάκη Παπακωνσταντίνου.
Γραμμένο από τον αναρχικό συγγραφέα και ποιητή Pedro Pietri το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο συνδυάζει την μαύρη κωμωδία με την κοινωνική σάτιρα, τον αστραφτερό πνευματώδη διάλογο με το χιούμορ της τουαλέτας, την ανατρεπτική πολιτική σκέψη με την θεατρική ελαφρότητα και τον σουρεαλισμό. (από 3 Νοεμβρίου 2014)

"Δεν μπορεί ο κάθε τσόγλανος" του Κίμωνα Ρηγόπουλου, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.
Ένας αποσυρμένος ,κουρασμένος ηθοποιός και ένας θρασύς νεαρός δημοσιογράφος συγκρούονται σε έναν αγώνα χωρίς νικητή. (από 19 Νοεμβρίου 2014)

"Πεντέμιση ιστορίες για την κρίση", σε σύλληψη και κείμενο της ομάδας ΑντίχειραΣ και σκηνοθεσία Θαλασσιάς Αντωνοπούλου.
5 ½ φανταστικές ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά δημοσιεύματα εφημερίδων την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η παράσταση επιχειρεί να εξετάσει τη δυσκολία να διακρίνουμε την ουσία πίσω από τα φαινόμενα. Τι συμβαίνει όταν οι αντιφάσεις εκδηλώνονται ως σύγκρουση, όταν οι αντιθέσεις ενός κόσμου που σαπίζει γεννούν κάτι καινούριο; (από 19 Ιανουαρίου 2015)

semio-theatre.blogspot.gr 

Θέατρο Σημείο (Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από την Πάντειο, Αθήνα, τηλ. 210 9229579)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: