Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέατρο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: 2014-2015

Leave a Comment
Το πολυσυλλεκτικό θεατρικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών αυτή τη χρονιά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις νέες σκηνοθετικές δουλειές του Γιάννη Χουβαρδά και του Νίκου Καραθάνου, το φεστιβάλ Transitions 2, με αφιέρωμα στη ριζοσπαστική καλλιτεχνική παραγωγή της λατινικής Αμερικής, πρωτοποριακές μετακλήσεις από το εξωτερικό, αλλά και το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου.

Αναλυτικά:

8 έως 19 Οκτωβρίου 2014 [ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ]
"Αίματα" του Ευθύμη Φιλίππου, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη.
Ο σεναριογράφος του "Κυνόδοντα" Ευθύμης Φιλίππου και η τολμηρή σκηνοθέτης Αργυρώ Xιώτη υπογράφουν μια παράλογη παράσταση-συναυλία γεμάτη παραδοξότητες και σκοτεινό χιούμορ.

12 έως 15 Οκτωβρίου 2014 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"John", Physical Theatre από τους DV8.
Η δραματουργία των DV8 είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός από "ωμούς"διαλόγους, "ντοκυμανταιρίστικο" κείμενο, κίνηση γεμάτη ένταση και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις. Το έργο  βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών. Ο χορογράφος της ομάδας Λόυντ Νιούσον τούς ζήτησε να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την αγάπη και το σεξ.
Ο Τζων είναι ένας συνηθισμένος άντρας και η ιστορία του περιλαμβάνει αγώνα για επιβίωση, βία, έγκλημα και απρόσμενες εξελίξεις. Είναι μια ιστορία εκπληκτική, ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική.

16 Νοεμβρίου 2014 έως 26 Απριλίου 2015
"Όχι αθώoς πια", μια παράσταση για εφήβους, από τη Γεωργία Μαυραγάνη και την ομάδα "Happy End".
Τι σημαίνει να είσαι έφηβος σήμερα; Πώς είναι να αποχαιρετάς την παιδική αθωότητα και να εισέρχεσαι στον κόσμο των «μεγάλων»; Εάν έγραφες ένα γράμμα στους γονείς σου, πώς θα τους έλεγες αυτά που ήδη ξέρουν και κάνουν πως δεν ακούν; Τι επιστολή θα έγραφες στον έρωτα; Στην πλήξη; Στον θυμό; Στον φόβο; Στον ίδιο σου τον εαυτό;

18 έως 30 Νοεμβρίου 2014
"Transitions 2: Latin America" Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής.
Δημιουργοί από το Μπουένος Άιρες, το Σαντιάγο της Χιλής, την Μπογκοτά, το Σάο Πάολο και τις
φαβέλες του Ρίο, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα με "πλούσιες αποσκευές": αντισυμβατικές παραστάσεις στα όρια μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου, χορού και εγκατάστασης.

12 και 13 Δεκεμβρίου 2014 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Disabled Theatre", από τον Jerôme Bel και το Theater Hora.
Ο Jerome Bel αποκαλύπτει την πολιτική διάσταση της αντιμετώπισης των ατόμων με διανοητική αναπηρία.Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, όχι ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας, αλλά ως μέρος της ζωής, με αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις.

17 έως 21 Δεκεμβρίου 2014 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Ο Υμπύ και η επιτροπή της αλήθειας", από τον William Kentridge και την Handspring Puppet Company.
Ο William Kentridge μιλά για την περίοδο του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Το θέατρο του παραλόγου, το κουκλοθέατρο, ο χορός, το τραγούδι και το animation ενώνονται σε ένα πρωτοποριακό multimedia θέαμα.

22 έως 30 Δεκεμβρίου 2014 [ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ]
"Έντα Γκάμπλερ" του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου, από το "blindspot theatre group".
Το έργο ξαναγράφεται με τη μορφή κινηματογραφικού σεναρίου και "έρχεται" στο σήμερα. Μια εγκατάσταση ορίζει ένα μη ρεαλιστικό περιβάλλον και εγκιβωτίζει τα δραματικά πρόσωπα.
Ο Μάξιμος Μουμούρης στο ρόλο του Λέβμποργκ πυροδοτεί τη δράση… Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει έως το τέλος;

28 έως 30 Δεκεμβρίου 2014 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Azimut", από τους Aurélien Bory & Le groupe acrobatique de Tanger.
Πέταγμα και επιστροφή: τα ακροβατικά συναντούν τη σύγχρονη τέχνη σε μια παράσταση μαγική, που δεν γνωρίζει τι θα πει βαρύτητα...

14 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2015 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Άμλετ" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Ο Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη, με τον Χρήστο Λούλη στις διαδρομές του Άμλετ, την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Γερτρούδης, έναν σπουδαίο θίασο και τη νέα μετάφραση του Διονύση Καψάλη, καταθέτει τη δική του ρηξικέλευθη ανάγνωση στο ποιητικό αριστούργημα του Σαίξπηρ.

13, 14 και 15 Φεβρουαρίου 2015 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Το ασπράδι του αυγού", σε σκηνοθεσία Cristoph Marthaler.
Αντλώντας υλικό από δύο φάρσες του Ευγένιου Λαμπίς, του 19ου αιώνα και εξωθώντας το στα άκρα, ένας μεγάλος ανανεωτής του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο ασυμβίβαστος μαιτρ της μουσικότητας Κριστόφ Μαρτάλερ, έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη.

18 έως 29 Μαρτίου 2015 [ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ]
"Ρομαντισμός", μια παράσταση βασισμένη στους "Υπνοβάτες" του Hermann Broch, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.
Τι οδήγησε την ανθρωπότητα από τον ρομαντισμό στον φασισμό; Με αφορμή τη μνημειώδη τριλογία
του αυστριακού συγγραφέα, ένας πολλά υποσχόμενος δημιουργός της νεότερης γενιάς
σκηνοθετεί με οίστρο την ευρωπαϊκή αποσάθρωση του ύστερου 19ου αιώνα.

22 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2015 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Βυσσινόκηπος" του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.
"Σε αυτήν τη ζωή ή θα λυγίσεις ή θα σπάσεις" αναλογίζεται ο Νίκος Καραθάνος, διαβάζοντας τον
τσεχοφικό "Βυσσινόκηπο". Ο χαρισματικός σκηνοθέτης και ηθοποιός, μετά την καλλιτεχνική επιτυχία της "Γκόλφως" του Σπυρίδωνος Περεσιάδη και του "Δεκαήμερου" του Βοκάκιου, και με τη συνεργασία στη δραματουργία της ανατρεπτικής συνοδοιπόρου του, Λένας Κιτσοπούλου, αναμετριέται με ένα εμβληματικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

23 έως 26 Απριλίου 2015 [ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ]
Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015
Το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μια διοργάνωση της Στέγης και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας "Grasshopper-Youth", συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας. Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά του, για να αγκαλιάσει νέους από όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 150 έφηβοι από όλη τη χώρα γράφουν, παίζουν, προβληματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν!

13, 14 και 15 Μαΐου 2015 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Hate Radio", από τον Milo Rau και το International Institute of Political Murder.
Ρουάντα, 1994. Μια ραδιοφωνική εκπομπή υποδαυλίζει την πιο άγρια γενοκτονία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η κοινωνία γοητεύεται από την ιδέα του αφανισμού μιας μειονότητας, στο όνομα της ειρήνης και της ελευθερίας. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας κορυφαίος δημιουργός του θεάτρου αρχίζει να ερευνά την αληθινή ιστορία και παρουσιάζει μια καθηλωτική παράσταση-ντοκουμέντο που επιχειρεί να ερμηνεύσει το αδιανόητο.

29 και 30 Μαΐου 2015 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"300 EL x 50 EL x 30 EL", από το Toneelhuis και την ομάδα FC Bergman.
Ένα μικρό χωριό στήνεται στη σκηνή. Πίσω του, προβάλλει ένα δάσος. Στο προσκήνιο, κάποιος ψαρεύει σε μια θολή λίμνη. Επικρατεί μια ατμόσφαιρα ανησυχίας. Ξαφνικά, ένας κάμεραμαν τρυπώνει στα έξι ξύλινα καλυβάκια. Θα προβάλλει σε γιγαντοοθόνες τα όσα παρανοϊκά
εκτυλίσσονται εκεί. Η μικρή κοινότητα γευματίζει, γλεντά, ερωτοτροπεί, αυνανίζεται, φτάνει στα όρια της ψύχωσης: ένας υπερρεαλιστικός μικρόκοσμος, απ’ όπου κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει...

29, 30 και 31 Μαΐου 2015 [ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ]
"Domini Public" / Roger Bernat
Θέατρο εκτός θεάτρου και χωρίς ηθοποιούς. Στο δημόσιο χώρο μιας πλατείας, οι θεατές
γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός αποκαλυπτικού παιχνιδιού αυτοδιάθεσης, υποταγής και εξουσίας,
η έκβαση του οποίου εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 9005800)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: