Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Cleansed: σχόλιο στη βαναυσότητα της εξουσίας

Leave a Comment
Σε ένα απροσδιόριστο χωροχρονικό περιβάλλον, ένας άνδρας, o Τίνκερ, παρακολουθεί, ελέγχει και βασανίζει σωματικά και ψυχολογικά τα μέλη ενός ακαδημαϊκού "ιδρύματος", ισοπεδώνοντας κάθε αίσθημα ελευθερίας και δοκιμάζοντας την πίστη τους στην ολοκληρωτική αγάπη. Όμως ο ερχομός της νεαρής Γκρέης, η οποία αναζητά τον νεκρό αδερφό της, θα αλλάξει σταδιακά όλες τις ισορροπίες.

Ο Τίνκερ είναι ένας χαρακτήρας που ενισχύει το στοιχείο "φυλακή". Είναι αυτός που έχει την πλήρη εξουσία και δύναμη πάνω στους τροφίμους του ιδρύματος, ακριβώς όπως ένας δεσμοφύλακας. Είναι η απόλυτη εξουσία, η αόρατη απειλή. Χωρίς ο ίδιος να παραδέχεται τον ρόλο του, επιτηρεί τα πρόσωπα, παρακολουθεί τη ζωή τους, υποκινεί τη δράση τους, αποφασίζει γι' αυτούς. Ο Τίνκερ είναι μια προσωποποίηση της κοινωνίας ή μάλλον οι κοινωνικές εξουσίες που πιέζουν το άτομο.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Cleansed" της Σάρας Κέην, σε σκηνοθεσία Έφης Γούση.

Η Σάρα Κέην έγραψε το "Cleansed" το 1998, το πιο σκληρό αλλά μάλλον και το πιο ελπιδοφόρο από όλα τα έργα της. Ειδωμένο μέσα από την ανατρεπτική ματιά της βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα, το "Cleansed" αποτελεί ένα διαχρονικό σχόλιο για τη βαναυσότητα της εξουσίας αμφισβητώντας ταυτόχρονα τις θεατρικές και σκηνικές συμβάσεις. Πάνω από όλα όμως αποτελεί τον θρίαμβο της ανθρώπινης αγάπης μέσα από τη βία και την εξαθλίωση. Στο "Cleansed" η κοινωνία αντικατοπτρίζεται στον χώρο ενός πανεπιστημίου, ενός campus, που σταδιακά παίρνει κι άλλες μορφές (φυλακή, ψυχιατρείο, νοσοκομείο, οίκος ανοχής). Το έργο έκανε πρεμιέρα στο υπόγειο του Royal Court Theatre του Λονδίνου τον Απρίλιο του 1998 και ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην Αθήνα.

Μετάφραση: Εβίτα Τσοκάντα
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Θεοδοσίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Ντίνος Νικολάου
Μουσική επιμέλεια: Σοφία Κουμπλή
Βοηθός σκηνογράφου: Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα
Παραγωγή: L.A. (Life n Art) THEATER.

Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Νικόλας Αγγελής, Περικλής Ασημακόπουλος, Αλέξανδρος Φράγκος, Μάγδα Γκουβέρου, Γιώργος Βουβάκης, Έφη Γούση.

Στο Θέατρο Σημείο, (Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, τηλ. 210 9229579)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, από 24 Φεβρουαρίου 2014
Εισιτήρια: 12, 8 (μειωμένο, ανέργων, ατέλειες).





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: