Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Φεβρουαρίου 2014

Leave a Comment
Επιλογές από θεατρικές πρεμιέρες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το αφήγημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, Ψυχολογία συριανού συζύγου έρχεται στη Θεσσαλονίκη
για δέκα παραστάσεις. Δύναται ένας ορκισμένος ανεξάρτητος άντρας να απαλλαγεί από την κατάστασιν ερωτευμένου; Πώς διατηρείται ζωντανόν το πάθος; Είναι ο γάμος ο τάφος του έρωτος; Μία φιλόστοργος σύζυγος μπορεί να προσφέρει στιγμάς υπερτάτης ηδυπαθείας; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα δίνει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Ροΐδης. (Στο Αθήναιον, από 05/02 έως 16/02)

Με τέσσερις ιστορίες βασισμένες στο Κάτι άλλο της Κάθριν Κέιβ, τον Μελαγχολικό θάνατο του Στρειδάκη του Τιμ Μπάρτον, την Καλή οικογένεια του Γιόακιμ Πίρινεν και τον Χρυσό Δράκο του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, οι C. for Circus έρχονται να μας διασκεδάσουν, να μας συγκινήσουν και να μας προβληματίσουν. Μέσα από το χιούμορ και τη ζωντανή μουσική μας παρουσιάζουν με φρέσκια διάθεση ιστορίες για τη διαφορετικότητα. (Θέατρο Αυλαία, 05-09/02)

Την Τρελοβγενιώ της Ινές Κανιατί παρουσιάζει ο Γιάννης Αναστασάκης στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών του Κ.Θ.Β.Ε. Η Μαρία, μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, "ανοίγει" την ψυχή της στο κοινό. Θέλει να μιλήσει για πρώτη φορά για τη μάνα της, που όλοι την φώναζαν Τρελοβγενιώ. Αλλά σιγά-σιγά μας μιλά για τον εαυτό της και την παιδική της ηλικία σ’ ένα χωριό της Κάτω Ιταλίας. (από 07/02)

Η παράσταση Η πατρίς λυπάται πολύ αποτελείται από τέσσερα μονόπρακτα του Ματέι Βίζνιεκ, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ύψιλον, στη συλλογή Εθνικότητα μου το χρώμα του ανέμου. Η γραφή του Βίζνιεκ λιτή...δυνατή...επίκαιρη που όμως γρατζουνάει τις πληγές μας, πληγές μιας κυρίαρχης βαναυσότητας, αγριότητας και αδικίας. (Δευτερότριτα, από 10/02)

Το μυθικό μιούζικαλ Cats δημιουργία του συνθέτη Andrew Lloyd Weber έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Cats πρωτοπαρουσιάστηκε το 1981 στο West End του Λονδίνου, όπου και παιζόταν ασταμάτητα επί 21 χρόνια! (12-23/02)

Το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, που παίχθηκε, την προηγούμενη θεατρική περίοδο, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, από τη θεατρική ομάδα Angelus Novus, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, έρχεται στο Θέατρο Αυλαία για 5 παραστάσεις. Ο παθιασμένος μονόλογος, "όπερα χωρίς μουσική", αλλά και ποιητικό δοκίμιο πάνω στον έρωτα, που είναι το Insenso, ήδη απ’ τον τίτλο του δηλώνει αυτή την παραφορά σώματος και αισθήσεων, λογικού και λόγου, που το χαρακτηρίζει. (12-16/02)

Ο Ηρακλής Τ. Δούκας παρουσιάζει στο θέατρο Έξω από τα Τείχη το έργο του Copi, Η τελευταία βασίλισσα. Σε μια χωματερή με χιλιάδες μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκίνητων, ζουν οι ήρωες της τραγωδίας αυτής. Οι ακραίες φιγούρες του Copi με τον αιχμηρό και σουρεαλιστικό λόγο, ο θάνατος, η σχέση εξουσίας-εξουσιαζόμενου, που όμως συνεχώς ανατρέπεται, και ως εκ τούτου ο αλληλοσπαραγμός, ο εξευτελισμός, το παράλογο της ανθρώπινης συμπεριφοράς in extremis και η αστική υποκρισία, όλα μαζί συνθέτουν την φυσιογνωμία του ξεχωριστού Αργεντινού συγγραφέα. (από 14/02)

Άλλη μια πρεμιέρα αυτόν τον μήνα από το Κ.Θ.Β.Ε., με το έργο του Τένεσι Ουίλλιαμς Το γλυκό πουλί της νιότης. Ο νεαρός και φιλόδοξος Τσανς Γουέιν επιστρέφει στην πόλη όπου γεννήθηκε μαζί με την ξεπεσμένη σταρ Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο. Δυο άνθρωποι ματαιόδοξοι συναντιούνται στην πιο οριακή στιγμή της ζωής τους, ακουμπάνε ο ένας επάνω στον άλλο, στην προσπάθειά τους να πνίξουν τα συναισθήματα, τους φόβους, τον πανικό τους για τον Χρόνο, που κυλάει και αφήνει τα σημάδια του, όχι μόνο στα πρόσωπά τους αλλά και στις ψυχές τους. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαίδης. (από 14/02)

Η ομάδα "Εν Δυνάμει" παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, "ξεχωριστές" ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου. (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, 14, 15, 16/02)

Η Ανάκριση του Πέτερ Βάις, ένα χαρακτηριστικό δείγμα θεάτρου-ντοκουμέντο, σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Εγνατία. Το έργο, ορατόριο σε 11 ωδές, είναι ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς. (από 19/02)

Η Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς "Θεατρικές Πρεμιέρες" με την παράσταση Λεωφορείο ο Πόθος του Τένεσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα. (21, 22, 23/02)

Το Θέατρο Επί Κολωνώ βγαίνει για πρώτη φορά εκτός αθηναικών τειχών και έρχεται στη Θεσσαλονίκη με την φετινή του παραγωγή, τις Αλεπούδες της Dawn King, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βρετανικό κείμενο, για μια καθηλωτική και συνταρακτική παραβολή της King, μια σκοτεινά κωμική διερεύνηση της πίστης, της επιθυμίας και της ευθύνης που διαδραματίζεται σε ένα κόσμο τόσο ξένο όσο και οικείο.(από 26/02, στο Θέατρο Αυλαία)

Η τρίτη πρεμιέρα στο Κ.Θ.Β.Ε. έρχεται την τελευταία μέρα του μήνα. Στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανεβαίνει το έργο Η Μικρή μας Πόλη του Θόρντον Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Μέσα από τη σχέση δύο παιδιών, της Έμιλι και του Τζωρτζ, ο Ουάιλντερ καταγράφει την καθημερινή ζωή σε μια μικρή αμερικανική κοινότητα.


ΑΘΗΝΑ

Η παράσταση Woman παρακολουθεί την πορεία της γυναίκας στο πέρασμα των χρόνων, μέσα από σημαντικές στιγμές στην ιστορία, το θέατρο και τη μουσική, μια αναδρομή από τις εποχές των μύθων έως τις ανατροπές του 21ου αιώνα. Μία μουσικοθεατρική performance που συνδυάζει θεατρικά και άλλα κείμενα, μουσική, τραγούδι, χορό και video art, σαν soundtrack για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των γυναικών! Έναν κόσμο γοητευτικό, μαχητικό και άγριο, από όποια πλευρά κι αν τον δει κανείς. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. (Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου, από 05/02)

Μετά τον Άλμπυ ο Δάνης Κατρανίδης περνά στον Μπέργκμαν και στις Σκηνές από έναν γάμο. Μαζί με την Παναγιώτα Βλαντή μοιράζονται τη σκηνή του θεάτρου Πόλη, ενώ την παράσταση σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι. (από 07/02)

Τα Δευτερότριτα η σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ θα πλημμυρίσει από τον λόγο της Λούλας Αναγνωστάκη. Ο Στέλιος Μάινας προτείνει τη δική του σκηνοθετική εκδοχή στην εμβληματική Πόλη. (από 10/02)

Στο Εθνικό Θέατρο, ο Αργύρης Ξάφης σκηνοθετεί τις Απόψεις ενός κλόουν του Χάινριχ Μπελ (15/02) και ο Δημήτρης Καραντζάς το Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε του Λουίτζι Πιραντέλο (21/02)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: