Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Συνέντευξη: Ο Κουκλοθίασος Redicolo για τον Πινόκιο

Leave a Comment
(30-12-2016)

Κούκλες και μαριονέτες σε ανθρώπινο μέγεθος, μεγάλες μάσκες, μία ιδιαίτερη διασκευή του κλασικού κειμένου του Κάρλο Κολόντι, πρωτότυπη μουσική, ζωντανό τραγούδι, χιούμορ, τρυφερότητα και ευαισθησία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την νέα δουλειά του Κουκλοθιάσου Redicolo πάνω στον Πινόκιο.

Μια ξεχωριστή παράσταση κουκλοθεάτρου, με θέμα τη διαφορετικότητα, που επιχειρεί να προβληματίσει τους μικρούς θεατές μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες της γνωστής, αξιαγάπητης μαριονέτας.

Συνομιλία της ομάδας Redicolo με την Αδαμαντία Ξηρίδου.

─ Ο Πινόκιο στο βιβλίο είναι κούκλα που γίνεται άνθρωπος και στη δική σας παράσταση, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, οι άνθρωποι "ενσαρκώνονται" από κούκλες. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της αντιστροφής;


Ο Πινόκιο είναι μία κούκλα σε έναν κόσμο ανθρώπων και βιώνει την περιφρόνησή τους ακριβώς λόγω της διαφορετικότητάς του. Στην παράσταση υπάρχουν τρεις ρόλοι που ενσαρκώνονται από κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος: το αληθινό αγόρι Φιτίλης, η μαριονέτα Αρλεκίνος και η ζωντανή μαριονέτα Πινόκιο, που βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στους δύο, δηλαδή ανάμεσα στον άνθρωπο και την κούκλα. Η επιλογή αυτή έγινε για να τονιστεί πόσο μοιάζουν μεταξύ τους παρόλο που είναι διαφορετικοί. Οι υπόλοιποι ανθρώπινοι ρόλοι ενσαρκώνονται με μάσκες, αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους σε μέγεθος και χαρακτηριστικά, με στόχο να τονιστεί το πόσο διαφορετικοί είναι στην πραγματικότητα μεταξύ τους οι άνθρωποι. Είναι ένα παιχνίδι που αναδεικνύει οτι το ποιος μοιάζει και το ποιος διαφέρει είναι σχετικό. Η μεταφορά της ιστορίας σε έναν κόσμο κουκλών και μασκών επιτρέπει στον θεατή να κοιτάξει αυτό το παιχνίδι από μία απόσταση και ίσως αυτό βοηθάει να φανεί καλύτερα το παράλογο της περιθωριοποίησης του διαφορετικού.

─ Μια προηγούμενη πολύ καλή παράσταση από την ομάδα Redicolo ήταν η διασκευή του "Κύκλου με την κιμωλία". Άνθρωποι, κούκλες και μαριονέτες σε ανθρώπινο μέγεθος, μεγάλες μάσκες επιστρατεύονται επί σκηνής για την απόδοση των ρόλων. Πρόκειται για μια συγκροτημένη αισθητική άποψη της ομάδας ή μπορεί να περάσετε και σε παραστάσεις όπου θα παίζουν μόνο άνθρωποι;

Πριν καταπιαστούμε με το κουκλοθέατρο ασχολούμασταν με το θέατρο, οπότε στην πραγματικότητα περάσαμε από παραστάσεις με ανθρώπους σε παραστάσεις που χρησιμοποιούν και κούκλες. Η κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος προέκυψε ακριβώς λόγω αυτής της συνέχειας και επειδή μας ενδιαφέρει η εξερεύνηση στη χρήση ολόκληρου του σώματος για την εμψύχωση της κούκλας. Σε κάθε νέα μας παράσταση ψάχνουμε καινούριους και αποτελεσματικότερους τρόπους για αυτό. Και οι τρεις παραστάσεις που έχουμε κάνει με μεγάλες κούκλες ("Ο Κύκλος με την Κούκλα", "Ρομπέν των Δασών – η αληθινή ιστορία" και "Πινόκιο – ένα διαφορετικό αγόρι") χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνική εμψύχωσης και στον Πινόκιο θεωρούμε οτι έχουμε προχωρήσει άλλο ένα βήμα σε αυτή την ενδιαφέρουσα αναζήτηση.

─ Το μότο "Ο καθένας είναι διαφορετικός, Πινόκιο, και εκεί είναι όλη η ομορφιά. Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!" συνιστά τη βασική προβληματική στη σύλληψη του έργου σας. Πώς ένας ήρωας της κλασικής παιδικής λογοτεχνίας μιλά στους σημερινούς μικρούς θεατές;

Ένα κλασικό κείμενο δεν είναι τυχαία κλασικό. Έχει περάσει από τον πιο αυστηρό κριτή, τον χρόνο. Ένα έργο γίνεται διαχρονικό όταν καταφέρνει να αφορά τους ανθρώπους σε όλες τις εποχές. Από την άλλη, τα κλασικά κείμενα, παρά την αναμφισβήτητη αξία τους, πολλές φορές έχουν πτυχές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ξεπερασμένες. Ο Πινόκιο, συγκεκριμένα, είναι ένα βιβλίο του Κάρλο Κολόντι με σπάνιες αρετές, που αναπόφευκτα όμως κουβαλάει όλη την ηθικοπλαστική διάθεση που είχε η παιδική λογοτεχνία του 19ου αιώνα. Ολόκληρο το ζωικό βασίλειο παρελαύνει για να νουθετήσει τον Πινόκιο στις διάφορες σκανταλιές του, ασβοί, σαλιγκάρια, περιστέρια, κλπ., ο καθένας έχει ένα λογύδριο που ξεκινάει "Πρέπει να ξέρεις νεαρέ μου ότι…" και ακολουθεί μια παράγραφος γεμάτη υποδείξεις για το πώς φέρονται τα καλά παιδιά. Αυτά τα στοιχεία παραλείφθηκαν, καθώς δεν εξυπηρετούσαν καθόλου τη δική μας οπτική, η οποία εστιάζει στην διαφορετικότητα του Πινόκιο και στην προσπάθεια του να ενταχθεί σε μία κοινωνία ανθρώπων. Δυστυχώς το ζήτημα της περιθωριοποίησης του διαφορετικού εξακολουθεί να μας αφορά. Όταν καταφέρουμε σαν κοινωνία να αποδεχτούμε το διαφορετικό, όταν πάψουμε να βλέπουμε απειλή σ' αυτό και δούμε την ομορφιά, τότε θα μπορέσουμε να απομονώσουμε αρρωστημένες νοοτροπίες και ιδέες του παρελθόντος που δυστυχώς στις μέρες μας κερδίζουν πάλι έδαφος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Πινόκιο" του Κάρλο Κολόντι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Κουκλοθιάσου Redicolo.

Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών: Κουκλοθίασος Redicolo
Σκηνικό, Κοστούμια, Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκη Γούσιου
Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος
Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης
Κίνηση: Σοφία Καλπενίδου
Φώτα: Πολύβιος Σερδάρης
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Video: Νίκος Μόμτσιος
Παραγωγή: Κουκλοθίασος Redicolo.

Παίζουν: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος.

Ο Πινόκιο είναι μία ξύλινη κούκλα που ονειρεύεται να γίνει αληθινό αγόρι. Κυνηγώντας το όνειρό του γίνεται διάσημο αστέρι στο Κουκλοθέατρο, μεταμορφώνεται σε γαϊδουράκι στην Παιχνιδούπολη, γίνεται η μεγάλη ατραξιόν στο Τσίρκο και καταλήγει στο στομάχι του μεγάλου Ψαριού. Μέσα από τις περιπέτειές του ανακαλύπτει στην πράξη τί σημαίνει ανθρωπιά και τί σημαίνει γαϊδουριά και τελικά ότι αυτό που ορίζει τον αληθινό άνθρωπο είναι ο τρόπος που φέρεται στους συνανθρώπους του.

"Ο καθένας είναι διαφορετικός, Πινόκιο, και εκεί είναι όλη η ομορφιά.
Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!"



Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 888894)
7, 14, 21 και 28 Ιανουαρίου 2017, στις 18:00
Εισιτήρια: 7€ (γενική είσοδος), 5€ (ανέργων, πολυτέκνων, φοιτητικό, οικογενειακό)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.

*Η παράσταση παράλληλα ταξιδεύει όπου υπάρχουν παιδιά και μεγάλοι που νιώθουν παιδιά. Τις καθημερινές η παράσταση ταξιδεύει στα σχολεία ή τα υποδέχεται στο θέατρο. Κατάλληλη για νηπιαγωγεία και για όλες τις τάξεις του δημοτικού.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: