Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Φιλιώ Χαϊδεμένου: φωτεινό παράδειγμα αντίστασης

Leave a Comment
Η μαρτυρία ζωής της Φιλιώς Χαϊδεμένου στο Θέατρο Βεάκη
(4-12-2016)

Η Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου, γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της Μικράς Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη, έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, σε ηλικία 23 ετών. 

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου κατέγραψε όσα είδαν τα μάτια της στη μακρόχρονη πορεία της ζωής της και όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, μιας από τις μελανότερες σελίδες του Ελληνισμού και μια τραγική καμπή στην πορεία του.

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1899 και έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007.

"Φιλιώ Χαϊδεμένου", σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου.

Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Αγγελή
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική-καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Μουσική διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά
Πρωτότυπα τραγούδια-στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα.
Επιμέλεια Video: Σπύρος Πανταζής
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Επιμέλεια-οργάνωση παραγωγής: Σία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία) 

Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ, Αλκιβιάδης Μαγγόνας.

Μια παραγωγή του Ιδρύματος Πολιτισμού "Ιωνία".

Θέατρο Βεάκη (Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ. 210 5223522)
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια: 15€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, ομαδικό), 5€ (ανέργων)Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: