Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Δεκεμβρίου 2016

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις Δεκεμβρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
(1-12-2016)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Ομάδα Angelus Novus επιστρέφει με μια μεγάλη της επιτυχία, το έργο του Ντύλαν Τόμας "Κάτω από το Γαλατόδασος". Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του σημαντικού Ουαλού ποιητή· μια παράσταση αστεία και ποιητική όπου όλα φτιάχνονται από τους ηθοποιούς: ήχοι, μουσικές, τραγούδια, σκηνές. Σκηνοθετεί ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο Αυλαία, 1-18/12)

Οι NoVan TheatreGroup παρουσιάζουν —για δεύτερη χρονιά—  την παράσταση "Απόψε στο Στράτφορντ". Μια ανατρεπτική κωμωδία θεάτρου μέσα στο θέατρο, που ιχνηλατεί τα πρώτα συγγραφικά βήματα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και φωτίζει τα λεγόμενα "σκοτεινά χρόνια" της ζωής του. Το κείμενο είναι της Μάρας Γαβριηλίδου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λένα Πετροπούλου. (Θέατρο Αυλαία, από 5/12)

To έργο του Θανάση Τριαρίδη "Οιδίνους" είναι ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου ο "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή συναντάει το "Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ" του Έντουαρντ Άλμπι. Ή (και) ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για τις παραισθητικές ταυτότητες της Δύσης, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης. Σκηνοθετεί ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος. (BlackBox, από 6/12)

Η απολαυστική κωμωδία του βραβευμένου με Πούλιτζερ Ντέιβιντ Μάμετ "Μια ζωή θέατρο", έρχεται στο Θέατρο Τ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Ο Μάμετ μας μεταφέρει στον θαυμαστό κόσμο της σκηνής και των παρασκηνίων, μέσα από τη ζωή και τη σχέση δύο ηθοποιών, του βετεράνου Ρόμπερτ και του ανερχόμενου Τζον, όπου ο πρώτος σε ρόλο μέντορα προσπαθεί να μεταδώσει την πείρα και το πάθος του για το θέατρο στον νεαρό συνάδελφό του, αν και όχι πάντα με επιτυχία. (από 9/12)

Η Εταιρεία θεάτρου OMAZ παρουσιάζει την παράσταση "Frida. Μια παράσταση με αφορμή τη ζωή της Φρίντα Κάλο", στο Θέατρο Τ. Ένα άτομο επί σκηνής. Η Φρίντα. Αντιμέτωπη με το σώμα, την κοινωνία, την εποχή. Μετέτρεψε τον Θάνατο από απειλή σε κίνητρο. Προσπέρασε τα εμπόδια που της έβαζαν, φύση και κοινωνία, και ο δρόμος που διάλεξε πήγαινε μόνο μπροστά. (από 14/12)

Ο Δημήτρης Μαλισσόβας και ο Γιάννης Μπέζος ζωντανεύουν επί σκηνής την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, μέσα από τις μελωδίες και την αφήγηση της ζωής του σπουδαίου συνθέτη, Μιχάλη Σουγιούλ. Ο Γιάννης Μπέζος υποδύεται τον Μιχάλη Σουγιούλ, πλαισιωμένος από μία πλειάδα ηθοποιών, τραγουδιστών, μουσικών και χορευτών. Ανάμεσα τους σε πρωταγωνιστικούς ρόλους η Τάνια Τρύπη και η Ανδριάνα Μπάμπαλη. (Ράδιο Σίτυ, από 16/12)


ΑΘΗΝΑ

Η θεατρική ομάδα "Μπουλούκι" παρουσιάζει στο Θέατρο Χώρα το έργο "Στέλλα Βιολάντη" (Έρως Εσταυρωμένος) του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα. Η "Στέλλα Βιολάντη" προσεγγίζεται ως έργο ποιητικό, μακριά από ηθογραφικούς περιορισμούς, στο χρόνο του μύθου και σε τόπο που καθορίζεται μόνο από το συναίσθημα. (από 5/12)

Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου ανεβαίνει —διασκευασμένη για το θέατρο— η νουβέλα του Λέοντος Τολστόι "Η Σονάτα Κρόιτσερ", σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Η νουβέλα γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1880, και αποτελεί μια ψυχολογική μελέτη πάνω στον έρωτα, τον γάμο και τη ζήλια, ενώ αποτυπώνει με τον πιο καταφανή τρόπο μια περίοδο προσωπικής πνευματικής και ηθικής κρίσης. (από 5/12)

Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Rex- "Μαρίκα Κοτοπούλη", είναι ένα μουσικό θέαμα, με τίτλο "Άνεμος", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας: μια ομάδα ανθρώπων, που συναντιούνται τυχαία, με αφορμή την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών του χρόνου εκφράζουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους μέσα από το λόγο, τη μουσική και τον χορό. Μιλούν για τον έρωτα, τη τέχνη, τη δημιουργία, τη σχέση τους με τον υλικό κόσμο, τον θάνατο. (από 8/12)

Ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα γιορτάζουν τα 40 χρόνια του Θεάτρου Εξαρχείων, ανεβάζοντας για πρώτη φορά Χάρολντ Πίντερ. Τα "Ζευγάρια" είναι μια παράσταση που αποτελείται από δύο έργα του Πίντερ, τον "Επίπονο πόνο" και το "Τοπίο". Ο Πίντερ βάζει στο στόχαστρο την πιο στοιχειώδη από τις ανθρώπινες σχέσεις, το ζευγάρι, και βέβαια τον περίφημο "τρίτο" που πάντα καραδοκεί και δρα σαν καταλύτης, αλλάζοντας τις ισορροπίες και τη δυναμική της εξουσίας. (από 16/12)

Στην παράσταση του πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι "Phaedra(s)", αποσπάσματα από τις τραγωδίες "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη και "Φαίδρα" του Σενέκα διασταυρώνονται με τρία σύγχρονα έργα: το "Φαίδρας έρως" της Σάρα Κέην, το μυθιστόρημα "Ελίζαμπεθ Κοστέλο" του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί και τα κείμενα του Καναδο-Λιβανέζου Ουασντί Μουαουάντ. Επικεφαλής του θιάσου η Ιζαμπέλ Ιπέρ. (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 20-22/12)

Η bijoux de kant παρουσιάζει στο Faust την κωμωδία "α μ ά ρ α ν τ α", σε κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη. Ο Μέμος, ο Στάμος, η Μερόπη, η νεκρή καλλιτέχνης Αντώνα λίγο πριν τους φάνε τα σκυλιά. Ένας θίασος ζώντων και νεκρών στην έσχατη παράσταση τους. Μια συνάντηση του Παύλου Μάτεσι με τη Γλυκερία Μπασδέκη στη βαθιά Ελλάδα των μπουλουκιών. (από 22/12)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: