Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Οιδίνους: εκεί που ο Οιδίποδας συναντάει τον Άλμπι...

Leave a Comment
Οιδίνους του Θανάση Τριαρίδη, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλος και την Ευτυχία Γιακουμή(7-12-2016)


Αγάπη είναι αυτό που ΔΕΝ πρέπει να καταλάβεις...


Αν ο μυθικός Οδίπους οφείλει το όνομά του στα πρησμένα πόδια του (οίδί-πους) καθώς ο ίδιος ο πατέρας του γονείς του τον σημαδεύει ως βρέφος για να τον οδηγήσει στον θάνατο, ο Οιδίνους του εν λόγω έργου είναι αυτό που έχει ένα ανεξέλεγκτα πρησμένο μυαλό (οιδί-νους).

Το δράμα (το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σε πρώτο βαθμό ένα αστικό δράμα δωματίου) ξεκινάει ένα πρωί όπου ένα ζευγάρι φιλολόγων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιου τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο μια σειρά αλλόκοτων λεπτομερειών αποκαλύπτουν μια φριχτή πραγματικότητα: πως ο γιος του ζευγαριού έχει πεθάνει ως βρέφος και πως ο «ενηλικιωμένος γιος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα role game του πατέρα – ένας ρόλος που κρατάει επί δεκαοχτώ χρόνια. Πολύ σύντομα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, πως ο νοερός «γιος» έχει «ενσαρκωθεί», και θα διεκδικήσει τα τραγικά όπλα της ανθρωπινότητάς του: τον φόνο του πατέρα, την (επαν)ένωση με την μητέρα, την ανθρώπινη τραγωδία.

"Οιδίνους" του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Λάζαρου Γεωργακόπουλου.

Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή συναντάει το "Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ" του Έντουαρντ Άλμπι. Ή (και) ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για τις παραισθητικές ταυτότητες της Δύσης, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης.

Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Βοηθός σκηνοθέτη και δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος.

Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ευτυχία Γιακουμή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
BlackBox (Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, τηλ. 2310 829254)
Τρίτη-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, έως 18 Δεκεμβρίου 2016
Εισιτήρια: 14€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό, ανέργων, νεανικό, άνω των 65)
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.

Θα ακολουθήσει περιοδεία με παραστάσεις στη Πάτρα (20-22 Ιανουαρίου 2017), στην Καβάλα, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στην Καλαμάτα.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: