Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Το βιβλίο του εαυτού μου: μια περφόρμανς σε κεφάλαια από τον Χρήστο Πασσαλή

Leave a Comment
Το βιβλίο του εαυτού μου, στο Bios(21-12-2016)

"Ναι, και σκέφτομαι όλα αυτά και σκέφτομαι εσένα όπως δύο μοναχικοί αστροναύτες μέσα στο ψυχρό διάστημα εδώ που κάθομαι αργά τη νύχτα μόνος και σκέφτομαι όλα αυτά"
FRAGMENTO - Jonas Mekas

Το "Βιβλίο" αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που χάνει τον εραστή της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την απώλεια, καθώς επίσης και τις προσπάθειές της να τον βρει, ακόμα και αν αυτό παραβιάζει όλους τους κανόνες βάσει των οποίων σκεφτόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με flashback που παρουσιάζουν το παρελθόν της ηρωίδας, με επεισόδια από τη μέχρι τώρα ζωή της

Μοιάζοντας άλλοτε με παράξενο παραμύθι, άλλοτε με ιστορία βγαλμένη από το σινεμά του John Cassavetes ή του Lars von Trier, αλλάζοντας διαρκώς ύφη και θεατρικά είδη, στόχος του "Βιβλίου" είναι η περιγραφή των υπόγειων περιοχών του εαυτού και της ερωτικής επιθυμίας.
Τα πρώτα αυτά κεφάλαια του "Βιβλίου" γράφονται επηρεασμένα από τις ταινίες του Derek Jarman και του Jonas Mekas, τα κείμενα του László Krasznahorkai και του J. M. G. Le Clézio, τις φωτογραφίες του Roger Ballen.

"To βιβλίο του εαυτού μου", μια περφόρμανς σε κεφάλαια, σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή.

‘Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: "Το βιβλίο του εαυτού μου" είναι μια θεατρική "σειρά", που κατ’αναλογία με τις λογοτεχνικές ή τηλεοπτικές σειρές παρουσιάζει περιοδικά τα κεφάλαιά του. Η παρουσίαση των κεφαλαίων αυτών δεν διατηρεί τη χρονική συνέχεια της ιστορίας, αλλά αντιθέτως, η διαδοχή τους είναι άτακτη, υπακούοντας περισσότερο σε μια συναισθηματική παρά σε μια λογική συνέχεια ή/και στις ανάγκες της καλλιτεχνικής ομάδας, όπως αυτές υπαγορεύονται από την εποχή, τόσο προσωπικά όσο και πολιτικά. "Το βιβλίο του εαυτού μου" θα συνεχίσει να γράφεται στα χρόνια που ακολουθούν, με νέα κεφάλαια κάθε χρόνο".
Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα κεφάλαια του αντιστοιχούν σε 2 παραστάσεις διαφορετικές —τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς το περιεχόμενο— που θα παρουσιάζονται εναλλάξ:

Κεφάλαιο 7 ΠΙΣΤΗ & Κεφάλαιο 12 ΑΓΑΠΗ (μέρος Α)
Κεφάλαιο 33 ΑΓΑΠΗ (μέρος Β) / Τι είπε η Αντιλόπη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 7+12

Η Ε. η ηρωίδα του "Βιβλίου" έχει χάσει τον εραστή της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Βρίσκεται σε έναν παράξενο χώρο, μέσα σε έναν λαβύρινθο γεμάτο με φωριαμούς και ταριχευμένα ζώα. Το σώμα του νεκρού εραστή της είναι εκεί, μαζί της. Μια τηλεόραση ακούγεται κάθε τόσο. Η ηρωίδα του "Βιβλίου" εκτελεί τις προσωπικές της τελετές, εξομολογείται σε έναν αόρατο θεό και προετοιμάζεται για να αποχαιρετήσει τον εραστή της για πάντα. Η ιστορία της διακόπτεται από την είσοδο μιας ομάδας τουριστών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 33

Η Ε. αποφασίζει να εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο και να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, προκειμένου να συναντήσει τον νεκρό εραστή της. Μια Αντιλόπη της δίνει συμβουλές. Στον Κάτω Κόσμο θα συναντήσει τους 3 Κριτές και τη Σκιά του εραστή της. Το Κεφάλαιο 33 είναι βασισμένο στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και στον μύθο της θεάς Ιστάρ.

Δραματουργία: Eλένη Βεργέτη, Νίκος Φλέσσας, Βάσια Ατταριάν
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλένη Βεργέτη, Βάσια Ατταριάν
Φωτισμοί: Χρήστος Πασσαλής
Σκηνικά: Χρήστος Πασσαλής
Κοστούμια: Bασιλεία Ροζάνα
Μουσική επιμέλεια-ηχητικός σχεδιασμός: Χρήστος Πασσαλής

Παίζουν: Ελενη Βεργέτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας (στα Κεφάλαια 7 ΠΙΣΤΗ & 12 ΑΓΑΠΗ (μέρος Α')
Ελένη Βεργέτη (στο Κεφάλαιο 33 ΑΓΑΠΗ/Τι είπε η Αντιλόπη (μέρος Β’)


ΒΙΟS.main (Πειραιώς 84. Αθήνα, τηλ. 210 3425335)

Κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 21:00 (Κεφάλαια 7 & 12)
Κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 21:00 (Κεφάλαιο 33)

Παραστάσεις από 7 έως 29 Ιανουαρίου 2017
Εισιτήρια: 10€ (ενιαίο), 18€ (και για τις 2 παραστάσεις)
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: