Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας γιορτάζει 30 χρόνια με τις Τρωάδες

Leave a Comment
Αρβανίτη, Πατεράκη στις Τρωάδες
(2-12-2016)

Η Μπέττυ Αρβανίτη και η Ρούλα Πατεράκη, συναντώνται εκ νέου —30 χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία στο έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ"
που αποτέλεσε και την εναρκτήρια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρίας "Πράξη" και του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας— ανεβάζοντας ένα καθαρά γυναικείο έργο, τις "Τρωάδες", μια τραγωδία, με την ιδιαιτερότητα του "κλειστού χώρου".

Οι "Τρωάδες Σήμερα" με έναυσμα το έργο του Ευριπίδη αγγίζουν σύγχρονα θέματα που αφορούν τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του, όπως συμβαίνει και με το κείμενο του Ευριπίδη. Η ιδέα ξεκίνησε από τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη, διότι ως κείμενο μοιάζει να έχει αληθινή συγγένεια με σύγχρονες πολιτικές, κοινωνικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές καταστάσεις που εκπορεύονται από τα δεινά του πολέμου.

Τα ονόματα των ηρωίδων είναι εκεί… Εκάβη, Κασσάνδρα, Ανδρομάχη, Ελένη. Υπάρχει όμως και η άλλη κόρη της Εκάβης η Πολυξένη. Δίπλα στον Ταλθύβιο του Ευριπίδη βρίσκεται και ο άλλος κήρυκας του Αγαμέμνονα ο Ευρυβάτης. Ο Μενέλαος του Ευριπίδη αντικαθίσταται από τον Οδυσσέα.

Η απουσία του χορού δηλώνει ότι δεν υπάρχει τραγωδία σήμερα που να εκπροσωπείται από ένα σύνολο ανθρώπων, ίδιας πεποίθησης και ιδεολογίας.
Η Ιστορία αφαίρεσε από τα πλήθη την ουσία του τραγικού.
Μπορεί οι λαοί να καταστρέφονται αλλά εφόσον δεν υπάρχει κάθαρση μονάχα ο τρόμος απομένει
και ο τρόμος δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις την τραγωδία, ακόμη και μέσα από την πιο έξοχη μετάφραση.

"Τρωάδες Σήμερα", σε κείμενο και σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Moυσική: Aγγελος Τριανταφύλλου.
Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αννα Κουτσαφτίκη, Νίκος Μαυράκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Τασία Σοφιανίδου.

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8838727)
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00

Εισιτήρια: Tετάρτη, Παρασκευή: 15€, 10€ (φοιτητικό)
Πέμπτη: 10€ (γενική είσοδος)
Σάββατο: 18€, 13€ (φοιτητικό)
Κυριακή: 16€, 13€ (φοιτητικό)

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: