Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Loot - τα λάφυρα

Leave a Comment
Ο Χαλ και ο Ντένις ληστεύουν μια τράπεζα και κρύβουν τα χρήματα στο φέρετρο της μητέρας του Χαλ που μόλις έχει πεθάνει και… αφήνουν το πτώμα στη ντουλάπα. Η μυστήρια και "επικίνδυνη" νοσοκόμα ΜακΜέιχον παρηγορεί τον πατέρα του Χαλ, τον κύριο ΜακΛήβυ, που κλαίει πάνω από το φέρετρο τη νεκρή του γυναίκα… ή τα χρήματα της ληστείας. Και τότε χτυπάει το κουδούνι. Είναι ο Τράσκοτ, επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ που —μη έχοντας ένταλμα έρευνας— ψάχνει για τους δράστες μεταμφιεσμένος σε… υπάλληλο της εταιρίας υδάτων. Και το πράγμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!

Το "Loot" ("Τα λάφυρα") του Τζο Όρτον που γράφτηκε το 1964 είναι το σήμα κατατεθέν της μαύρης κωμωδίας και μιλάει με σατυρικό και ανελέητα κωμικό τρόπο για την κοινωνική συμπεριφορά, τη στάση μας απέναντι στον θάνατο, την καθολική εκκλησία και την ακεραιότητα ή όχι της εξουσίας και δη της αστυνομίας απέναντι στο έγκλημα. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Cambridge Arts Theatre την 1η Φεβρουαρίου 1965 και αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια του Όρτον να γράψει φάρσα. Το είδος αυτό του επέτρεψε να δημιουργήσει χαρακτήρες απελευθερωμένους από τη συμβατική ηθική και να καθιερώσει ένα πολύ προσωπικό στυλ γραφής, γνωστό και ως "ortonesque".

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Loot-τα λάφυρα" του Τζο Όρτον, σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου.

Μετάφραση: Κώστας Τσιανάκας
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν: Γιώργος Μακρής, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς, Όμηρος Πουλάκης, Γιάννος Περλέγκας.

Θέατρο του Νέου Κόσμου-Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Εισιτήρια: 12, 10 (φοιτητικό), 8 (ανέργων)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: