Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΑΩ: μια παράσταση μανιφέστο

Leave a Comment
Τώρα ποιός; Τώρα που; Τώρα πότε; Ένας άνθρωπος ξυπνάει και ανακαλύπτει τα πράγματα από την αρχή, μη νιώθοντας τίποτα, μη μπορώντας τίποτα, μη θέλοντας τίποτα. Μια αδύνατη κραυγή και ο λόγος αρχίζει να ρέει. Ψάχνοντας πάντα, μην ψάχνοντας πια, ψάχνοντας τι ψάχνει. Λέξεις μέσα σε λέξεις, σιωπή μες τη σιωπή. Για πάντα εκεί. Από πάντα εκεί. Αντιμέτωπος με ολόκληρη τη δημιουργία.


Ο "Ακατονόμαστος" του Σάμουελ Μπέκετ γράφτηκε το 1953. Το κείμενο αυτό αποτελεί το τελευταίο μέρος της "Τριλογίας" του Μπέκετ, στην οποία εμπεριέχονται και τα μυθοπλαστικά έργα "Μολλόυ" και "Ο θάνατος του Μαλόν". Eίναι ένα μείγμα από αναμνήσεις και υπαρξιακούς συλλογισμούς. Ο Ακατονόμαστος είναι ένας αφηγητής χωρίς όνομα που χρησιμοποιεί το λόγο του όχι ως μέσο έκφρασης ολοκληρωμένων σκέψεων, αλλά ως μια διαδικασία συνεχούς παραγωγής ήχων και συνειρμών. Ο λόγος ως αυθύπαρκτη οντότητα σπάει τη σιωπή, για να πει δυο λόγια γι’ αυτήν πριν ξαναγυρίσει μέσα της. Ο ίδιος ο Μπέκετ χαρακτήριζε τον εαυτό του υπεύθυνο για τους βασικούς ήχους και τίποτα άλλο. Οι χαρακτήρες του πλασμένοι εξ’ολοκλήρου από τη γλώσσα που μιλάνε, αντιπαραβάλλονται όχι με το πεπρωμένο και με τη μοίρα αλλά με τα μικρά πράγματα που συνθέτουν την καθημερινή επιμονή. Η γλώσσα γίνεται αντικείμενο μελέτης πάνω στη σκηνή.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"ΑΩ", μια παράσταση βασισμένη στον "Ακατονόμαστο" του Μπέκετ, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα.

Δραματουργία: Γιωργίνα Γερμανού, Ελίνα Μαντίδη
Σκηνογραφία: Λουκία Χουλιάρα
Σκηνική Προετοιμασία Ηθοποιού (Τεχνική Alexander): Βίκυ Παναγιωτάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας
Ηχητική Σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Video teaser : Γιώργος Φουρτούνης
Γραφιστική Επιμέλεια : Ιφιγένεια Βασιλείου.

Ερμηνεύει ο Αργύρης Πανταζάρας.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων (Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8217877)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 15 Δεκεμβρίου 2014 
Εισιτήρια: 10, (άνεργοι δωρεάν)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: