Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

αχ! (ξανά)διαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου

Leave a Comment
Η "Κερένια κούκλα" του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου δημοσιεύτηκε το 1908, σε συνέχειες στην εφημερίδα "Πατρίς". Κυκλοφόρησε ως ολοκληρωμένο μυθιστόρημα το 1911, μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Είναι ένα "αθηναϊκό μυθιστόρημα", επειδή η τραγική πλοκή του εξελίσσεται σε μια πρωτόγνωρα δοσμένη, αφηγηματικά, Αθήνα, με τα σπίτια, τις γειτονιές, τα στέκια, τους ερημικούς και τους κεντρικούς πολυσύχναστους δρόμους της.
Είναι μια από τις πρώτες φορές που η δράση δεν ξετυλίγεται στην επαρχία, αλλά στην πόλη, στην "σκιάν της Ακροπόλεως και παρά το βράχον του Φιλοπάππου". Εκεί κατοικεί ο ήρωας της ιστορίας, ο Νίκος, με την άρρωστη γυναίκα του τη Βεργινία και τη Λιόλια, ένα όμορφο νεαρό κορίτσι, μακρινή συγγενή της Βεργινίας· εκεί είναι που ο συγγραφέας βρίσκει το κατάλληλο σκηνικό για να μας διηγηθεί τη δραματική ιστορία του.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"αχ! (ξανά)διαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου", από τη bijoux de kant, σε κείμενο Γλυκερίας Μπασδέκη και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. 

Μια απλή και λυπητερή ιστορία -αυτό είναι το αχ!, η λοξή και μαζί ολόισια ματιά της bijoux de kant στην "Κερένια κούκλα". Η ανήμπορη Βεργινία, η αθώα Λιόλια κι ο άντρας τους ο Νίκος έρχονται στην Αθήνα του σήμερα να (ξανα)παίξουν τη μικρή και θλιβερή ερωτική τους ιστορία.
Ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί ένα έργο ακραίου αναστεναγμού. Με οδηγό το κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη ακολουθεί τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο από εκεί που ο ίδιος επέτρεψε -από τον ύστατο κόμπο στο λαιμό, από το ακραίο επιφώνημα-σημάδι στους επόμενους. Στο αχ! κυλάνε θλιμμένα ποτάμια, τα νερά πονάνε και η αιώνια αλήθεια αιμορραγεί. Στο αχ! οι μυγδαλιές ανθίζουν πριν την ώρα τους κι η ώρα τους είναι βουβή και σκοτεινή σα χώρα. Άλλο ένα εικονοστάσι της bijoux de kant που ενδύεται λύπες.

Βοηθός Σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Σκηνογραφία: Αντρέας Κασάπης
Κοστούμια: Δηώ Λιάκουρα
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ.
 
Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αγνή Παπαδέλη-Ροσσέτου, Τάσος Καραχάλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη.
 
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Αθήνα, τηλ. 210 3418550)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:30, έως 11 Ιανουαρίου 2015.
Εισιτήρια: 10, 7 (μειωμένο)
 

 
 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: