Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Αγώνας ενάντια στη λήθη

Leave a Comment
Εγκαταλείψαμε ή παραγκωνίσαμε τα κοινωνικά προβλήματα, την αποτύπωση προσωπικών εμπειριών ή και πολιτικών διαταραχών της χώρας μας, ή μάλλον τα εκμεταλλευτήκαμε προκειμένου να ορθώσουμε με αυτά για πρόπλασμα ως θέμα τον ψυχικό χώρο του ανθρώπου με τη συνενοχή της φαντασίας και αίτημα την επαφή με την αιωνιότητα.
Παύλος Μάτεσις

Δυο ηττημένοι του Εμφυλίου ο Θανάσης κι η Μάρθα, ζουν "εξορισμένοι" στις αναμνήσεις του παρελθόντος τους κάπου στην Αθήνα. Ο χρόνος ορίζεται πια μόνο ως το μεγάλωμα της απόστασης που τους χωρίζει από όσους χάθηκαν. Ένα παρελθόν που διατηρεί ζωντανή η μόνιμη παρουσία του χαφιέ που τους παρακολουθεί.
Τα παιδιά τους έχοντας αποκοπεί από το παρελθόν —καταδικασμένα έτσι να στερηθούν οποιοδήποτε μέλλον— ζουν εγκλωβισμένα σ’ ένα διαρκές παρόν.
Μέχρι που η έλευση ενός νεαρού βάζει ξανά το χρόνο σε κίνηση τόσο προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός. Με τις δύο συνιστώσες του να τέμνονται σ’ έναν επικείμενο φόνο.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Εξορία" του Παύλου Μάτεσι, σε σκηνοθετική επιμέλεια Πάνου Δεληνικόπουλου και Μαριλένας Κατρανίδου.

Ο Παύλος Μάτεσις χρησιμοποιεί το τραγωδιακό σχήμα ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις, επιμερίζοντάς το σε όλα τα πρόσωπα του έργου, καλύπτοντάς το με το ένδυμα της ηθογραφίας. Για να μιλήσει για τη διαχείριση της ήττας και της νίκης, τη μνήμη, την εκδίκηση και το δίκαιο. Συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον σε μια ενιαία γραμμή, καταδεικνύοντας πως η διάσπασή τους σε διαρκή προσωπικά παρόντα, δεν είναι αρκετή για να αποσιωπήσει τις μείζονες κοινωνικές συγκρούσεις. Γιατί "ο αγώνας ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία".

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου
Σκηνικά-κοστούμια: Ανθή Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος, Εμμανουέλα Κακκαβιά
Φωτισμοί: Νίκος Μαυράκης, Μαρίνα Κόντα.

Παίζουν: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης.

[Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014, ως διπλωματική υποκριτικής στο θέατρο Κλειώ του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., με επιβλέποντα καθηγητή τον Βίκτωρα Αρδίττη]

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά, τηλ. 2310 458591)
Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, στις 21:00.
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: