Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Οι Δίκαιοι σε έναν κόσμο αδικίας

Leave a Comment
Αν πρόκειται να μου συμβεί κάτι, θέλω να είμαι εκεί.
Αλμπέρ Καμύ (1913-1960)


Ζούμε μέσα στον τρόμο γιατί η πειθώ έχει χάσει τη δύναμή της, γιατί ο άνθρωπος παραδόθηκε ολοκληρωτικά στην ιστορία και δεν μπορεί πλέον να στραφεί προς εκείνη την πλευρά του εαυτού του, το ίδιο αληθινή όπως και η ιστορική πλευρά, την οποία ξαναβρίσκει μπροστά στην ομορφιά του κόσμου και των προσώπων.
Γιατί ζούμε στον κόσμο του αφηρημένου, τον κόσμο των γραφείων και των μηχανών, των απόλυτων ιδεών και του δύσκαμπτου μεσσιανισμού.
Ασφυκτιούμε ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχουν απόλυτο δίκιο, είτε πρόκειται για τη μηχανή τους, είτε για τις ιδέες τους.
Και για όλους εκείνους που ζουν μόνο με το διάλογο και τη φιλία των ανθρώπων τούτη η σιωπή είναι το τέλος του κόσμου.

Αλμπέρ Καμύ

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Οι δίκαιοι του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Γρίβα.

Η ομάδα Ubu Art Crew παρουσιάζει το εμβληματικό αυτό έργο του γαλλικού θεάτρου που γράφτηκε το 1949 από τον μεγάλο διανοητή, φιλόσοφο και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ. Είναι το έργο μέσα από το οποίο εκφράζεται ο επαναστατημένος άνθρωπος, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια τη φύση της επανάστασης. Ο νομπελίστας Καμύ τοποθετεί τη δράση των Δίκαιων στη Μόσχα του 1905. Μια ομάδα επαναστατών σχεδιάζει τη δολοφονία του μεγάλου Δούκα Σέργιου, θείου του Τσάρου. Τη στιγμή όμως της απόπειρας ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τα πράγματα…
Δικαιούται ο εξεγερμένος να σκοτώνει; Τεκμηριώνονται ηθικά οι πράξεις του; Οι Δίκαιοι επαναστάτες ακούνε τον βουβό κόσμο. Γνωρίζουν το αδιέξοδο. Και επιλέγουν να συνεχίζουν. Οι Δίκαιοι επαναστάτες υιοθετούν τον δρόμο του θανάτου ως τη μόνη διέξοδο από την αντίφαση που βαραίνει την ίδια τη φύση της εξέγερσης και προτάσσουν ως υπέρτατο πρόσταγμα κάθε αγώνα, κάθε επανάστασης, την ίδια την αγάπη προς τον Άνθρωπο. Ως άλλοι Σίσυφοι αγωνίζονται για την ελευθερία της ύπαρξης και το θρίαμβο της Ζωής.
Όπως επισημαίνει η Μαρία Γρίβα στο σκηνοθετικό σημείωμα: "Μπορεί η πίστη στη ζωή να φέρει μια δίκαιη επανάσταση; Μπορεί το αίτημα της αγάπης να συγκρουστεί με το αδιέξοδο της αδικίας και το κυρίαρχο μίσος ενός κόσμου που καταρρέει ολοένα και πιο γρήγορα; Μπορείς να χτίσεις πάνω στην απελπισία την πίστη στην ελπίδα; Και με ποιους όρους; Μπροστά στα μεγάλα ερωτήματα της αγωνιζόμενης ύπαρξης ας ψάξουμε να βρούμε τη δική μας χαμένη αφοσίωση και ας θαυμάσουμε την αγωνία του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος και να συνεχίζει σε πείσμα του παράλογα σκληρού κόσμου όπου ζει".

Μετάφραση: Σάββας Στρούμπος
Προσαρμογή κειμένου-Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, Μαρία Γρίβα
Σκηνικά: Βαγγέλης Ξώνογλου
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Φωτισμοί-Video mapping: Στάθης Μήτσιος
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Δαλέζης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Τσάκουρη
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Πασχάλης Μουδούρης
Οργάνωση παραγωγής-Πρόγραμμα παράστασης: Ελένη Παυλίδου.

Παίζουν: Δημήτρης Κρίκος, Αλέξανδρος Κωχ, Αντιγόνη Μπάρμπα, Γρηγόρης Παπαδόπουλος,
Γιώργος Σακελλαρίου, Ελευθερία Τσάκουρη.

Στο Studio Vis Motrix, (Αγν. Στρατιώτη 20, έναντι εκκλησίας Αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 6977051947, 2311251511)
Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 20:15
Εισιτήρια: 12, 8 (μειωμένο, ανέργων), 5 (ατέλειες)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: