Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Gagarin Way

Leave a Comment
Δύο εργάτες αποφασίζουν να επαναστατήσουν κατά του συστήματος και οργανώνουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα, έχοντας την πεποίθηση ότι μέσα από τη βία θα καταφέρουν να "ξυπνήσουν" τον κόσμο. Όπως αποδεικνύεται όμως, ο ένας από αυτούς ενδιαφέρεται μόνο για ένα ξέσπασμα ωμής βίας και όχι για την επανάσταση.

To έργο Gagarin Way του Gregory Burke πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2001 και στη συνέχεια στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και στο West End στο Λονδίνο. Έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες. Το έργο πραγματεύεται με χιούμορ το θέμα της σημερινής επανάστασης που δεν έρχεται ποτέ και εγείρει ερωτήματα για την ηθική, τον πολιτικό ακτιβισμό, τη βία και την απάθεια.. Η υπόθεση αναφέρεται στην εξαφάνιση του σοσιαλισμού από μια περιοχή, όπου ο πολιτικός ριζοσπαστισμός ήταν κάποτε χαρακτηριστικός του τοπικού πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο τίτλος του έργου παραπέμπει σε υπαρκτό δρόμο στην επαρχία Fife στη Σκωτία, φόρο τιμής στον Ρώσο αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Gagarin Way του Gregory Burke, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά.

Ο σκηνοθέτης επισημαίνει: "Το πολιτικό θέατρο έχει πάντα την πρόθεση της παρέμβασης. Ίσως να μην μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Μπορεί όμως σίγουρα να προσπαθήσει να δείξει πώς πραγματικά έχει η κατάσταση και, αν τα καταφέρει, να αφυπνίσει τη συνείδηση έστω και ενός μόνο θεατή. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να μιλήσει στην εποχή του με τη γλώσσα της εποχής του. Δεν αρκεί απλά να ξαναλές τις παλιές ιστορίες ούτε να καταφεύγεις στους παλιούς τρόπους, ακόμα κι αν δούλεψαν καλά στην εποχή τους. Ούτε αρκεί να λες αυτό που η εποχή έχει ανάγκη να ακούσει. Ζούμε σε μια εποχή που όλα τα πρόσωπα της αλήθειας είναι σκληρά και μεις απλά πρέπει να διαλέξουμε εδώ αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο".

Μετάφραση: Αλέξανδρος Μπαλαμώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ευαγγελία Θεριανού
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Συνεργασία και δραματουργία: Κώστας Περούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριτίνη Γκόγκα
Βοηθός σκηνογράφου: Χρυσούλα Κοροβέση.

Παίζουν: Στέφανος Κοσμίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Κώστας Ανταλόπουλος, Μάνος Βακούσης.

Μια παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ.

Στο Θέατρο Βασιλάκου, (Πλαταιών & Προφ.Δανιήλ 3, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 210 3470707)
Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Κυριακή στις 20:00, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια: 17 (διακεκριμένο), 13 (κανονικό), 10 (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: