Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Επιβίωση με κάθε τίμημα

Leave a Comment
Με το Τίμημα ο Άρθουρ Μίλλερ επιστρέφει στον κόσμο του Joe Keller του Ήταν όλοι τους παιδιά μου και του Willy Loman του Θανάτου του εμποράκου. Γινόμαστε μάρτυρες της μάχης ανθρώπων που είχαν "λάθος όνειρα", που ζουν σε μια κοινωνία που πρεσβεύει την πορεία προς την επιτυχία με κάθε τίμημα.

Στο Τίμημα το πεδίο της κρίσης αναδύεται μέσα από τη συνάντηση δύο αδελφών. Οι δύο άντρες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο της ζωής τους. Ο Βίκτωρ ένας δυσαρεστημένος και απογοητευμένος αστυνομικός, βλέπει στο παρελθόν του και δεν διακρίνει κανένα νόημα και κανένα ίχνος ελπίδας για το μέλλον του. Δεν έχει το κουράγιο να φύγει από τη δουλειά του, αφού κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε μια παραδοχή της αποτυχίας του. Ταυτόχρονα, δεν έχει τη δύναμη να ξεκινήσει από την αρχή και να αλλάξει ένα πεπρωμένο που έχει "απλωθεί" ως συνέπεια του οικονομικού ντετερμινισμού των χρόνων του Μεσοπολέμου.
Ο αδελφός του ο Walter, βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Αν και επιτυχημένος δεν βρίσκει κανένα νόημα στη φρενήρη διαδρομή απόκτησης πλούτου και φήμης. Η προσωπική του ζωή είναι διαλυμένη, η επαγγελματική του ακεραιότητα σε κίνδυνο.

C. W. E Bigsby, "What Price Arthur Miller? An Analysis of The Price", Twentieth Century Literature. τμ. 16, τχ. 1 (Ιαν. 1970), σ. 16.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Το τίμημα του Άρθουρ Μίλλερ, σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη.

[...] Τι κάνεις όταν όλα γύρω σου καταρρέουν; Διαγράφεις τα όνειρά σου και απλώς επιβιώνεις; Ή κυνηγάς τα όνειρα αγνοώντας τις ανάγκες της οικογένειάς σου; Το Τίμημα στέκεται με επιδεξιότητα ανάμεσα στις δύο αποφάσεις που έρχονται να καθορίσουν την πορεία μιας ζωής. Στέκεται με επιδεξιότητα πάνω στη γραμμή που πρέπει ο καθένας μας κάποια στιγμή να τραβήξει ανάμεσα σε αυτά που χρωστάει στην οικογένειά του και σε όσα χρωστάει στον εαυτό του.

Μετάφραση: Ειρήνη Αδαμίδου
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου
Μουσική: Γιώργος Μελισσινός
Φωτισμοί: Γιώργος Φρέντζος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου.

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Στέλλα Καζάζη, Αλέξανδρος Μούκανος, Χρήστος Σιμαρδάνης.

Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Στο Νέο Υπερώο της Ε.Μ.Σ. (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σαββατο στις 18:00 και 21:00
Εισιτήρια: 15, 12 (μειωμένο, λαϊκή), 10 (Πέμπτη), 8 (ομαδικό).







Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: