Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Αντίο, γλυκιά μου

Leave a Comment
Το σούρουπο προχωρούσε. Προσπαθούσα να σκεφτώ. Οι σκέψεις όμως χοροπηδούσαν ακατάστατα στο μυαλό μου, λες και κάποιο σαδιστικό βλέμμα παρενέβαινε για να τις αποδιοργανώσει. Σκέφτηκα τα μάτια ενός νεκρού που κοιτάνε τον ουρανό μια νύχτα δίχως φεγγάρι και το ξεραμένο αίμα στις άκρες του στόματός του.
Σκέφτηκα το πρόσωπο μιας άσχημης γριάς, με τσακισμένο κεφάλι στα κάγκελα του κρεβατιού της. Έναν άντρα με λαμπερά ξανθά μαλλιά, που φοβόταν χωρίς κι ο ίδιος να ξέρει ακριβώς το γιατί. [...] Σκέφτηκα Ινδιάνους, ψυχοθεραπευτές, γιατρούς και ναρκωτικά.*

Το Αντίο, γλυκιά μου είναι ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του Ρέημοντ Τσάντλερ. Πίσω από τον αντιφατικό, σκληρό, ρομαντικό ιδιωτικό ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, έναν από τους γνωστότερους χαρακτήρες της σύγχρονης αστυνομικής φιλολογίας, που εμφανίζεται σαν η προσωποποίηση του "σύγχρονου συναισθήματος" της ζωής στη μεγαλούπολη και μετατρέπεται από σύμβολο του επαγγελματισμού στη σύγχρονη μυθολογία σ' ένα πρόσωπο τραγικό χωρίς παρελθόν και μέλλον, σ' ένα πρόσωπο δίχως ταυτότητα, βρίσκεται συγκαλυμμένη η κρυφή γοητεία του Τσάντλερ: η μοναχικότητα, η αγωνία, ο ερωτισμός του συγγραφέα.

Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στο σινεμά δύο φορές: το 1942, στην ταινία The Falcon Takes Over του Irving Reis, με πρωταγωνιστές τους Τζορτζ Σάντερς, Λιν Μπάρι και Τζέιμς Γκλίσον, και το 1975, στην -πιστότερη μεταφορά- Farewell, my Lovely του Dick Richards, με τους Ρόμπερτ Μίτσαμ (Φίλιπ Μάρλοου), Σαρλότ Ράμπλινγκ (Έλεν Γκρέιλ), Τζον Άιρλαντ και Χάρι Ντιν Στάντον στους βασικούς ρόλους.

* Ρέημοντ Τσάντλερ, Αντίο γλυκιά μου, μετ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2009.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Αντίο γλυκιά μου του Ρέημοντ Τσάντλερ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Καίτης Σαμαρά.

Φίλιπ Μάρλοου. Ο μοναχικός αντιήρωας με το καυστικό πνεύμα, ο αποτυχημένος, ο αντιφατικός, ο ασυμβίβαστος.
Μουζ Μαλόϋ. Επτά χρόνια στη στενή για ληστεία. Σκοτεινός, επικίνδυνος.
Βέλμα. Η μοιραία γυναίκα.

Μέσα απ` τους ρυθμούς της jazz και του swing ξετυλίγεται η ιστορία του γκάνγκστερ Μουζ Μαλόϋ που ψάχνει την Βέλμα του. Μια αναζήτηση που θα βάλει τον Μάρλοου σε μεγάλους μπελάδες. Για άλλη μια φορά θα έρθει αντιμέτωπος με την αστυνομία και την διαφθορά.
Μια θεατρική διασκευή του noir μυθιστορήματος του Τσάντλερ. Πίσω από το πρόσωπο του σκληρού ντέντεκτιβ Φίλιπ Μάρλοου διακρίνεται το ποιητικό και σατιρικό πνεύμα του συγγραφέα.

Ένα από τα κύρια θέματά του είναι η απληστία. Αυτή η ψυχολογική ανθρώπινη διαταραχή είναι διάχυτη στο έργο του και στην παράσταση. Ο ίδιος πιστεύει πως "δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποκτήσεις αφθονία ανέσεων χωρίς να συμβιβαστείς με το ψυχρό ολοφάνερο γεγονός πως η επιτυχία είναι παντού και πάντοτε συνυφασμένη με την απάτη".

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Καυκάσιος
Χορογραφία: Χρήστος Κατίδης
Ηχογραφήσεις: Νίκος Γεωργάκης
Μουσική επιμέλεια: Καίτη Σαμαρά
Επιμέλεια κοστουμιών: Κική Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Σοφία Ζωντανού
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Άννα Παπαναστασίου
Hair Styling-Μακιγιάζ: ΙΕΚ ΑΚΜΗ



Παίζουν: Χάρης Δεληνικόπουλος, Σάκης Κολότσιος, Μαίρη Πραξιγά, Αλίκη Τσακούμη, Αναστασία Θεοδωρίδου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Αναστασιάδης, Αλέξανδρος Λεβεντάκης, Γιάννης Κιντάπογλου, Έλενα Σταφυλίδου, Αγγελική Στουρνάρα, Νατάσσα Ρίζου, Κίτη Χαραλαμπίδου.

Σαξόφωνο επί σκηνής παίζει η Λία Πασχάλη.

Στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη, (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 210308)
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:15, από 11 Οκτωβρίου 2013.
Εισιτήρια: 8 ευρώ.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: