Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Blue: Εσύ μερίζεσαι; Συμμερίζεσαι;

Leave a Comment
Με τον θεατή συμμέτοχο, το Blue είναι μια βαθιά και ουσιαστική προσέγγιση της καθημερινότητας, μέσα από το βλέμμα ενός νέου δημιουργού. Τα πρώτα θραύσματα της performance ξεπήδησαν στο μάθημα του θεατρικού φωτισμού —στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.— με καθηγήτρια την Ελευθερία Ντεκώ. Η ολοκλήρωσή της επιτυγχάνεται χάρη στην αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους του Τμήματος. Ο Θεσσαλονικιός Ζαφείρης Νικήτας έχει σπουδάσει Νομική και Θέατρο στο Α.Π.Θ.

Το Blue εξελίσσεται και διαδραματίζεται στα συγκοινωνούντα δωμάτια ενός διατηρητέου σπιτιού. Ο Ζαφείρης Νικήτας, αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που του προσφέρει ένα ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, το Μπενσουσάν Χαν, στον φραγκομαχαλά. Ένα χάνι 200 σχεδόν ετών, πλημμυρισμένο θρύλους, ανθρώπινες ανάσες και ιστορίες. Σ’ αυτό το διατηρητέο, με τα ασπρόμαυρα πατώματα και τη σκόνη του χρόνου να «βάφει» τοίχους, ταβάνια και αναμνήσεις, ο performer-ξεναγός υποδέχεται τον θεατή, ο οποίος δρασκελίζοντας το κατώφλι του σπιτιού είναι ήδη συμμέτοχος και μουσαφίρης της παράστασης. Το σύμπαν της performance χτίζεται βήμα-βήμα, δωμάτιο το δωμάτιο, στιγμή τη στιγμή. "Μουσικά αποσπάσματα, ανθρώπινες σχέσεις, συνομιλίες και βουβές δράσεις, παγίδες και διαφυγές, ζωντανεύουν μια αμφίσημη αφήγηση, από το ατομικό προς το συλλογικό και αντίστροφα, από το πληθωρικό στο ένα", σημειώνει ο δημιουργός. "Η γιορτινή ατμόσφαιρα και η πολυχρωμία της παράστασης, συμπλέκονται αδιαχώριστα με την ερειπωμένη όψη".

Ποιά ερωτήματα αποτελούν τον πυρήνα της performance; Ο Νίκος Καρούζος διερωτάται σε ένα ποίημά του: "Συμμερίζεσαι τίποτα σ' αυτό τον κόσμο;". To Blue έρχεται να επιτείνει την επείγουσα αυτή απορία, ρωτώντας: "Εσύ μερίζεσαι; Συμμερίζεσαι;". Καθώς η ψαλίδα του ερωτήματος ολοένα και ανοίγει, το σώμα του performer γίνεται η ρυθμική στίξη της performance. Άλλοτε ισχυροποιείται, γίνεται λόγος ή απόπειρες λόγου κι άλλοτε υποχωρεί φαινομενικά, αρθρώνει τον όγκο του σωπαίνοντας.
 
Ιδέα–κείμενα–σκηνοθεσία-οπτικοακουστικός σχεδιασμός: Ζαφείρης Νικήτας, αποθησαυρίζοντας αποσπάσματα από το έργο σημαντικών Ελλήνων ποιητών: του Νίκου Καρούζου, του Γιάννη Βαρβέρη, της Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου και άλλων.

Παίζουν: Ζαφείρης Νικήτας, Έλενα Ζήκου.
 
Στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ.
 
Στο Μπενσουσάν Χαν, (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313 318212).
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, στις 19:00 & 21:30.
Είσοδος ελεύθερη.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: