Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Site Specific Festival στο Βυρσοδεψείο

Leave a Comment
Το Βυρσοδεψείο, οι ΟΔC ensemble και οι AbOvo διοργανώνουν το πρώτο Site Specific Festival στις 13, 14 & 15 Ιουλίου στο Βυρσοδεψείο. Curators του φεστιβάλ είναι η Γιωργίνα Γερμανού, η  Έλλη Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Σαρακατσάνης.
Το Site Specific αναπτύσσεται με αφετηρία τον ίδιο τον χώρο...


παράστασης σε δημιουργική συνάρτηση με τις ιδιαίτερες     εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του.

Στο τριήμερο αυτό φεστιβάλ, 10 ομάδες και ανεξάρτητοι εικαστικοί καλλιτέχνες, performers, χορευτές, μουσικοί, θα παρουσιάσουν τα έργα τους. Η ομάδα ή ο καλλιτέχνης, που το κοινό θα επιλέξει έπειτα από ψηφοφορία, θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του Βυρσοδεψείου για 8 παραστάσεις.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, στις 22:30.
Jazz (power) n poetry (Δημοσθένης Αγραφιώτης, Tilemachos Moussas Trio, Steve Dickison, Michel Collet, Valentine Verhaeghe).
Σύμφωνα με μια οριοθέτηση της ποίησης, είναι ο ρυθμός, ο κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας για να αναδυθεί το ποιητικό φαινόμενο. Σ’ αυτό το πνεύμα, και στο όνομα της επιτέλεσης (performance), μουσικοί-χορευτές-ποιητές-επιτελεστές συνενώνουν τις δυνάμεις τους και τις εμπειρίες τους ώστε οι "απόλυτοι" ρυθμοί της τζαζ να συμπλεύσουν με τους ειδικούς ρυθμούς της ποίησης.

Σάββατο 13, Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.
Restraint of Livestock 01, εικαστική εγκατάσταση (installation) του Μάκη Κυριακόπουλου.
Το 1995 η Temple Grandin (29-8-1947), ανέπτυξε ένα σύστημα μετακίνησης των οικόσιτων ζώων απ' το χώρο φύλαξης, στο χώρο σφαγής. Η εγκατάσταση αφορά ακριβώς αυτή τη διαδικασία εφησυχασμού των ζώων, στους διαδρόμους της Temple Grandin, λίγο πριν φτάσουν στον τόπο της σφαγής, για να καταλήξουν στο βυρσοδεψείο όπου και θα γίνει η αφαίρεση και επεξεργασία του δέρματός τους. Αυτή η διαδικασία παραλληλίζεται με τις πολιτικές πρακτικές και μεθόδους εφησυχασμού, αποφυγής πανικού και καταστολής του πλήθους, που ακολουθούνται στην Ευρώπη με "πρωτοπόρο" την Ελλάδα.

Σάββατο 13, Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου ​2013.
Big Events, εικαστική εγκατάσταση (installation) των Γιωργίνας Γερμανού, Χρόνη Γιαννικόπουλου, Στέλιου Δάγκα, Ελένης Ζαχοπούλου.
Επί μέρους εγκαταστάσεις λειτουργούν ως αυτόνομες εικόνες και αναπαριστούν σε μικρή κλίμακα πολλά από τα σημαντικότερα καταστροφικά γεγονότα του 20ού και 21ου αιώνα (Τιτανικός, 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ολοκαύτωμα, Ισπανική Γρίπη, 9/11, Chernobyl, Τσουνάμι κ.α.). Έχοντας κατά νου τη βίαιη μνήμη του βυρσοδεψείου ως τοποθεσία στη οποία λάμβανε χώρα το γδάρσιμο των ζώων, ταυτίζεται η μνήμη αυτή με την συλλογική και ατομική μνήμη που έχουμε όλοι μας σε σχέση με τα καταστροφικά γεγονότα αυτών των αιώνων.

Σάββατο 13, Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.
First Love-Slaughter, εικαστική εγκατάσταση (installation) των Κυριακής Φετφατζή και Δημήτρη Μαόφη.
Μια σπουδή πάνω στην αρχετυπική μορφή της Μήδειας. Το έργο ανήκει στη σειρά: Μνήμη του Αίματος - Επίσκεψις Πρώτη. Αποτέλεσμα της συνεύρεσης μιας ερμηνεύτριας και ενός φωτογράφου στη διαδικασία αποτύπωσης μιας ιστορίας.

Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, στις 18:00 (η παράσταση θα παίζεται συνεχόμενα σε λούπες).
:Βία, performance της ομάδας aleajactaest.
7 εικόνες από τη καθημερινή ζωή 7 διαφορετικών ανθρώπων που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα καταδεικνύοντας την "εσωτερική" βία που βγαίνει από τις καθημερινές στιγμές και συνήθειες μας.

Σάββατο 13, Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013
Απώλεια 2: Η Βάφτιση, performance installation με την συμμετοχή του κοινού, της Μαρίας Σόφτση.
Όπως με την διαδικασία του εμποτισμού του δέρματος στο χρώμα, αυτό μεταλλάσσεται, έτσι και o άνθρωπος με την "εμβάπτιση" μετουσιώνεται. Με την απώλεια ως διαδικασία "εμβάπτισης" ο άνθρωπος εισέρχεται σε νέα πεδία αναγνώρισης, συνειδητοποίησης αλλά και προορισμού. Κατα την διάρκεια της εγκατάστασης Απώλεια 2: Η Εμβάπτιση γίνεται κάλεσμα για συμμετοχή του κοινού, όπου μπορεί να καταθέσει ο καθένας την δική του προσωπική απώλεια αποτυπωμένη σε ένα δικό του μαξιλάρι.

Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, στις 18:00 (η παράσταση θα παίζεται συνεχόμενα σε λούπες).
Ενώ η πόλη κοιμάται, (Στέφανος Αχιλλέως, Εύη Δόβελου, Αγγέλικα Σταυροπούλου)
Σε μια μικρή πόλη όπου ο ουρανός είναι θολός, ο ήλιος στραβός, τα καθαρά σεντόνια καφέ και όλοι έχουν από έναν λεκέ, οι κάτοικοι ζουν ευτυχισμένοι. Ώσπου μια μέρα το "όμορφο" εισβάλλει στη ζωή τους για να διαταράξει κάθε ηρεμία. Πώς αντιδρά κανείς όταν στη ροή της πραγματικής ζωής εισβάλλει το ξένο, το διαφορετικό, το ανάποδο;

Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, στις 18:00 (η παράσταση θα παίζεται συνεχόμενα σε λούπες).
Με μουσικήν και σημαίας (Κωνσταντίνος Γεραντώνης, Τζίνα Αποστολοπούλου)
Μiα οπτικοακουστική performance βασισμένη πάνω στο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη, Tο σύνταγμα της ηδονής . Ένα σκηνικό τοπίο με αντικείμενα καθημερινής χρήσης και μία τηλεόραση που προβάλει εικόνες lifestyle, συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο, ένας άντρας και μία γυναίκα, μέσα από μία στείρα και φοβική επαναληπτικότητα, επικοινωνούν συναισθηματικά και ψυχικά. Η εικόνα έρχεται σε αντιπαράθεση με τους στίχους του ποιήματος που ακούγονται ηχογραφημένοι, αλλοιωμένοι και ανακατεμένοι μαζί με άλλους ήχους μιας πόλης που ουρλιάζει και ενός "συστήματος" που ρουφάει ότι αναπνέει και αναπτύσσεται.

Κυριακή 14 & Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, στις 18:00
You came a long way…(mockumentation) (Adrian Frieling, Ράνια Παπανικολάου, Έλλη Κατσιναβάκη, Εύα Αλεξανδρή, Ειρήνη Δάνου)
Μέσα από παράξενες όψεις του Βυρσοδεψείου, μια διαδρομή, μια ασυνήθιστη ξενάγηση, που κορυφώνεται σ’ ένα υπερθέαμα: "Athens by night, τώρα με περισσότερο ναρκισσισμό, sex και βία".

Το πρόγραμμα κλείνει με ένα site specific workshop που επιμελούνται η Έλλη Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ο Γιώργος Σαχίνης και ο Adrian Frieling. 


Στο Βυρσοδεψείο, (Ορφέως 174, Αθήνα)
Σάββατο: Είσοδος ελεύθερη.
Κυριακή, Δευτέρα: Γενική είσοδος 8 ευρώ. (Εκπτωτικό εισιτήριο διημέρου 12 ευρώ).




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: