Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Οι περιπέτειες του Λεπρέντη

Leave a Comment
Ο Μιχάλης (ή Μιλτιάδης) Χουρμούζης ταλαντεύεται αβέβαιος ανάμεσα στον κομφορμιστικό μολιερισμό και στην ανατρεπτική ρομαντική σάτιρα, ανάμεσα στην ηθογραφία και στον πολιτικό λίβελο.


Ύστερα όμως από ένα πρώτο αμήχανο μολιερικό ξεκίνημα, με τον Λεπρέντη, μια τετράπρακτη κωμωδία σε πρόζα, που αφηγείται τις κωμικές περιπέτειες ενός μωρόπιστου ανεπιθύμητου γαμπρού,παραβιάζοντας στην ανάπτυξη της πλοκής σχεδόν κάθε έννοια αληθοφάνειας, ο συγγραφέας τοποθετεί στο στόχαστρό του τους μηχανισμούς της βαυαροκρατίας και αρχίζει να γράφει έργα που διακρίνονται για το σατιρικό τους μένος, αν όχι για την τεχνική τους επάρκεια ή τη σκηνική τους οικονομία.
[...] Όλα τα έργα του Χουρμούζη είναι γραμμένα σε πρόζα, στην ακαταστάλαχτη "καθομιλούμενη" γλώσσα των ελληνικών αστικών κέντρων της εποχής που πασχίζουν να απαλλαγούν από τους ιδιωματισμούς, τα ξενικά κατάλοιπα και τις ντοπιολαλιές.

Θόδωρος Χατζηπανταζής, Η Ελληνική κωμωδία και τα πρότυπά της στον 19ο αιώνα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2009, σ. 41, 42.


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ο Λεπρέντης του Μ. Χουρμούζη, σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη.

Κωμωδία γραμμένη το 1835 από τον σημαντικότατο αγωνιστή και συγγραφέα Μιχαήλ ή Μιλτιάδη Χουρμούζη, σατιρίζει την ελληνική αστική τάξη στη βαυαροκρατούμενη Αθήνα. Ο ήρωας του έργου είναι ένας πλούσιος και άσχημος γέρος που ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή κοπέλα. Πάνω σ' αυτόν τον καμβά παρελαύνουν διάφοροι τύποι της γειτονιάς, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα. Οι προσπάθειες γίνονται αφορμή για να δημιουργηθούν πολλές αστείες σκηνές, που συμπληρώνονται στην παράσταση με ζωντανή μουσική και τραγούδια.

Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Κατσαμάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου.

Παίζουν: Κώστας Σαντάς, Τρυφωνία Αγγελίδου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Χρύσανθος Καγιάς, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Καραούλης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Ντάλιου, Δημήτρης Παπιόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Κώστας Χατζησάββας.

Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Στη Μονή Λαζαριστών, (Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη)
18/7 έως και 21/07/13, 24/7 έως και 28/07/13,
31/7 έως και 04/08/13, 06/08 έως και 09/08/13,
20/8 έως και 23/08/13.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: