Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Ιουλίου 2013

Leave a Comment
Επιλογές από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αγαμέμνων του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Στον Αγαμέμνονα, ο Αισχύλος —σε σχέση με το μυθικό πλαίσιο, όπως αυτό παρουσιάζεται στο Ομηρικά Επη—






στηρίζει τον δραματικό άξονα της τραγωδίας του, πάνω σε δύο ισχυρές επιλογές.

Η πρώτη έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της Κλυταιμήστρας ως αρχετυπικής μητριαρχικής persona και η δεύτερη με τη θυσία της Ιφιγένειας. Παίζουν: Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θεοδώρα Τζήμου κ.α.
Θέατρο Κήπου, 1, 2, 3, 4 Ιουλίου.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα του Μενέλαου Λουντέμη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα.
Η παράσταση αναβιώνει μνήμες και εικόνες του γνωστού και αγαπημένου μυθιστορήματος το οποίο αποτελεί και την αυτοβιογραφία του σημαντικού έλληνα πεζογράφου, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή με τις κοινωνικές αναφορές του. Ακολουθώντας τα βήματα του Μέλιου, του παιδιού, που μετράει τα άστρα όπως μετράει τα όνειρά του, με αγωνία, προσδοκίες και αγάπη για τη ζωή, θα φτάσουμε μαζί του στη μεγάλη πολιτεία, εκεί που βρίσκεται το σχολείο, η πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου. Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Βίκυ Μαραγκάκη κ.α.
Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, 4 Ιουλίου.

Περλιμπλίν και Μπελίσα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.
Ένα έργο που υμνεί τον έρωτα με ένα σπάνιας ομορφιάς τρόπο και δικαίως θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου. Ο Δήμος Αβδελιώδης, μεταφέρει το έργο με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθέατρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Ελένη Καστάνη κ.α.
Θέατρο Κήπου, 8, 9, 10 Ιουλίου.

Ειρήνη του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Ο Πόλεμος έχει φυλακίσει σε μια σπηλιά τη θεά Ειρήνη και ετοιμάζεται να βάλει μέσα σ' ένα πελώριο γουδί τις ελληνικές πόλεις και να τις "κοπανίσει". Τότε, ο Τρυγαίος, ένας αμπελουργός, ανεβαίνει στον ουρανό μαζί με τον Ερμή και καλεί τους Έλληνες να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η απελευθέρωση της θεάς Ειρήνης, μαζί με την Οπώρα, θεά της καρποφορίας, και τη Θεωρία, θεά του πανηγυριού, αποτελεί το επίκεντρο του έργου. Η κωμωδία κλείνει με την επιστροφή στη γη του θριαμβευτή Τρυγαίου που φέρνει και πάλι τη θεά Ειρήνη στους ανθρώπους. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου κ.α.
Θέατρο Δάσους, 10, 11 Ιουλίου.

O Πειρασμός του Γρηγόριου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.
Η Καλλιόπη, νεαρή καμαριέρα, αναστατώνει τη ζωή της μεγαλοαστικής οικογένειας Γεωργιάδη. Έναν Απρίλη, μπαίνει στα σπίτια τους και στις ζωές τους και παρασύρει στον πειρασμό και την απιστία όλα τα αρσενικά της οικογένειας και όχι μόνο. Ένα έργο για τον πειρασμό της σάρκας και την αντρική απιστία. Ένα έργο για το παιχνίδι του έρωτα και τη δοκιμασία των συζυγικών σχέσεων, όπου νικητής βγαίνει η αγάπη. Παίζουν: Τζένη Θεωνά, Μαίρη Ανδρέου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη κ.α. 
Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου, από 12 Ιουλίου.

Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
Η τραγωδία του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ., πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιάσονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας και την παρατημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης κ.α. 
Θέατρο Δάσους, 15, 16 Ιουλίου.

Κοινός λόγος της Έλλης Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Ο Κοινός Λόγος είναι αφηγήσεις ανωνύμων, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου. Η παράσταση βασίζεται σε γυναικείες αφηγήσεις, που με την ευαισθησία τους ζωντανεύουν ατομικές και συλλογικές μνήμες, φωτίζοντας διαφορετικά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας. Οι αφηγήσεις, η μουσική και τα τραγούδια μας μεταφέρουν ήχους και αισθήματα από έναν κόσμο που θυσιάστηκε στους εθνικισμούς του 20ού αιώνα. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Κοκκίδου κ.α.
Θέατρο Κήπου, 16, 17, 18, 19 Ιουλίου.

Ο Λεπρέντης του Μιχαήλ Χουρμούζη, σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη.
Ο Λεπρέντης, κωμωδία γραμμένη το 1835 από τον σημαντικότατο αγωνιστή και συγγραφέα Μιχαήλ ή Μιλτιάδη Χουρμούζη, σατιρίζει την ελληνική αστική τάξη στη βαυαροκρατούμενη Αθήνα. Ο ήρωας του έργου είναι ένας πλούσιος και άσχημος γέρος που ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή κοπέλα. Πάνω σ' αυτόν τον καμβά παρελαύνουν διάφοροι τύποι της γειτονιάς, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα. Οι προσπάθειες γίνονται αφορμή για να δημιουργηθούν πολλές αστείες σκηνές, που συμπληρώνονται στην παράσταση με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Παίζουν: Κώστας Σαντάς, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Καραούλης κ.α. 
Μονή Λαζαριστών, από 18 Ιουλίου.

Ποιος τη ζωή μου..., σε κείμενο και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.
Η Ελλάδα ταξιδεύει από το '22 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να μεταφέρει τον θεατή της στην ιστορική διαδρομή Μικρασιατική καταστροφή–Σήμερα. Η Μικρασιατική καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η "άνοιξη της δεκαετίας του 60", η δικτατορία, η μεταπολίτευση. Η συνάντησή του Θεοδωράκη, με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού. Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης, Ελευθερίου και δεκάδες άλλοι. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Άρης Λεμπεσόπουλος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ελισάβετ Μουτάφη κ.α. 
Θέατρο Δάσους, 22, 23, 24, 25 Ιουλίου.

Φαύστα του Μποστ, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
Η Φαύστα είναι ένα ιδιόμορφο έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, που γράφτηκε το 1962 και έγινε τόσο αγαπητό που κέρδισε τον τίτλο του κλασικού στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Η σάτιρα του έργου στοχεύει στο μικροαστό Έλληνα, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, το νεοπλουτισμό, την ξενομανία, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή. Παίζουν: Νικολέτα Βλαβιανού, Πάνος Σταθακόπουλος, Σταύρος Νικολαΐδης κ.α. 
Θέατρο Κήπου, 25, 26 Ιουλίου.

 


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: