Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Βιβλιοπαρουσίαση: Λεξικό του Αρχαίου Θεάτρου

Leave a Comment
Σάββας Γώγος και Κυριακή Πετράκου, Λεξικό του Αρχαίου Θεάτρου: όροι-έννοιες-πρόσωπα, Μίλητος, Αθήνα 2012.
Το Λεξικό του Αρχαίου Θεάτρου: όροι-έννοιες-πρόσωπα ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο της αρχαιότητας και περιλαμβάνει υπό μορφή 


λημμάτων βασικούς όρους, έννοιες και πρόσωπα του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου.
Παράλληλα με τις βιογραφίες και τα έργα των γνωστότερων δραματικών ποιητών κάθε εποχής, όπως λ.χ. του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη,
του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Πλαύτου, του Τερέντιου, του Σενέκα, περιλαμβάνονται και πολλοί άλλοι, οι οποίοι είναι γνωστοί κυρίως μέσω της αρχαίας λογοτεχνίας και γραμματολογίας. 
Γίνεται κατά το δυνατόν λεπτομερής αναφορά στις διονυσιακές γιορτές στο πλαίσιο των οποίων διεξάγονταν δραματικοί αγώνες, στους συντελεστές των δραματικών παραστάσεων, στη θεατρική αρχιτεκτονική, στη σκηνογραφία, στους υποκριτές (στα πρόσωπα, στην τέχνη, στην ενδυμασία τους, στην οργάνωση των "θιάσων" και τον "συνδικαλισμό" τους), καθώς και στα χαρακτηριστικά στοιχεία των παραστάσεων (π.χ. άσμα, όρχηση), των δραματικών τύπων (π.χ. μίμος, παντόμιμος), των θεατρικών οικοδομημάτων και των αρχιτεκτονικών μελών τους, τόσο του ελληνικού θεάτρου της κλασικής, υστεροκλασικής και ελληνιστικής εποχής όσο και του ρωμαϊκού της δημοκρατικής και αυτοκρατορικής εποχής. Εξετάζονται επίσης όροι, όπως π.χ. η τραγωδία και η κωμωδία, στην ελληνική και τη ρωμαϊκή εκδοχή τους και στην εξέλιξή τους διαχρονικά, και έννοιες, όπως π.χ. η όψις και η υποκριτική. Η μεθοδολογία βασίστηκε στις αρχαίες πηγές και σε θεμελιώδεις μελέτες για έκαστο θέμα-λήμμα, οι οποίες αναφέρονται μέσα στο καθένα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: