Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Στα κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ

Leave a Comment
Τα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ —το πιο "πειραματικό" μυθιστόρημα της— δημοσιεύτηκαν το 1931. Αποτελείται από μονολόγους των έξι βασικών χαρακτήρων του έργου: του Bernard, της Susan, της Rhoda, του Neville, της Jinny, and και του Louis. Εξίσου σημαντικός είναι και ο έβδομος χαρακτήρας, ο Percival, τον οποίο οι αναγνώστες ποτέ δεν "ακούν" να μιλάει με τη δική του φωνή.

Οι μονόλογοι που καλύπτουν τα στάδια της ζωής των προσώπων, διακόπτονται από εννέα σύντομα ιντερλούδια που εκτυλίσσονται σε μια μέρα, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.
Η Γουλφ διερευνά τις έννοιες της ατομικότητας και της κοινωνικότητας. Κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός, αλλά όλοι μαζί συνθέτουν ένα gestalt για μια κεντρική, ενιαία συνείδηση. 
Ο Bernard είναι ένας παραμυθάς (κάποιοι κριτικοί διακρίνουν ως πηγή έμπνευση τον φίλο της Γουλφ, συγγραφέα E. M Forster). O Louis είναι το αουτσάιντερ που κυνηγά την αποδοχή και την επιτυχία (εδώ εντοπίζονται πτυχές του T.S. Eliot). O Neville ψάχνει την αγάπη και την αναζητά σε μια σειρά ανδρών, καθένας από τους οποίους γίνεται το προσωρινό αντικείμενο της υπερβατικής αγάπης του.
Η κοσμοθεωρία της Jinny κινείται γύρω από την σωματική, φυσική ομορφιά. Η Susan εγκαταλείπει την πόλη για να ζήσει στην ύπαιθρο και να καταπιαστεί με τις συγκινήσεις και τις αμφιβολίες της μητρότητας. Η Rhoda είναι γεμάτη με αμφιβολία και άγχος και επιζητεί πάντα τη μοναξιά. 
Ο Percival, το καθρέφτισμα των έξι χαρακτήρων, είναι ένα σύμβολο, που μέσα από τα μάτια των άλλων εξυψώνεται και αγγίζει τα όρια του τέλειου, του ιδεατού, του θεϊκού. Πεθαίνει στο μέσο του μυθιστορήματος, σε μια ιμπεριαλιστική αναζήτηση στην αποικιοκρατούμενη Ινδία.

Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τις ζωές των έξι αφηγητών από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Η δυσκολία εντοπισμού του ύφους του μυθιστορήματος οφείλεται στο γεγονός ότι εξαλείφονται τα όρια ανάμεσα στην πεζογραφία και στην ποίηση. Η ίδια η Γουλφ έγραψε στο ημερολόγιό της πως τα έξι πρόσωπα είναι πτυχές μιας ατομικής συνείδησης, φωτίζοντας έτσι την αίσθηση της συνέχειας.


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Τα κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου.

Μετάφραση: Άρης Μπερλής
Χορογραφία-Κίνηση: Ερμίρα Γκόρο
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Εικαστική επιμέλεια: Ραλλού Παναγιώτου, Αλίκη Παναγιωτοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Άρης Σιαφάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρίτσα Λεωνιδάκη
Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Μυρογιάννη.

Παίζουν: Σάννυ Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μπάμπης Γούσιας, Δημήτρης Τσέλιος, Φλάβιος Νεάγκου, Ερμίρα Γκόρο.
Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χαλανδρίου

Στο Βυρσοδεψείο, (Ορφέως 174, Αθήνα), από 10 έως 20 Ιουλίου 2013.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: