Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Κυψέλες, ένα φεστιβάλ αναγνώσεων

Leave a Comment
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει για πρώτη φορά το φεστιβάλ Κυψέλες. Από την Τετάρτη 5 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 θα παρουσιαστούν σύγχρονη είδη γραφής, τα οποία προσεγγίζονται με θεατρική ματιά.



Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, στις 21:00
Γαμ, μυθιστορήματα του ενός λεπτού της Κατερίνας Έσσλιν, σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Μπογδάνου.

Γαμ. δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και ποτέ παρά μόνο κάθε νύχτα στις τρεις και πέντε τα ξημερώματα – τότε που η λέξη γαμώτο τρώει μια τσεκουριά και σπάει στα δύο. Γαμ. είναι μια λέξη σε εκκρεμότητα.
Το Γαμ. είναι μια ανάγνωση που περιμένει περισσότερο να την αισθανθείτε με τα μάτια που κρύβετε κάτω από τη μπλούζα σας, παρά να την παρακολουθήσετε. Αν τυχόν οι σκηνές της σας φανούν κομμένες ή κοφτερές είναι γιατί κάτω από τη φόδρα τους κρύβουν ξυραφάκια.
Αν σας φανούν απαλές είναι γιατί στα κρυφά καταπίνουν καραμέλες. To Γαμ. δεν είναι ούτε κωμωδία, ούτε δράμα. Είναι απλώς η αλήθεια. Όπως κι η ζωή. Mια ανάγνωση διόλου αποστασιοποιημένη που ανήκει στον ηθοποιό όσο ανήκει και στον θεατή. Συνέβη σε μένα, συνέβη σε σένα.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, στις 21:00
Η μαμά μου η Κασσάνδρα του Αύγουστου Κορτώ και Η Κασσάνδρα και ο λύκος της Μαργαρίτα Καραπάνου. 

Με αφετηρία το μονόλογο Η μαμά μου η Κασσάνδρα, αφιέρωμα του Αύγουστου Κορτώ στη μητέρα του και στη Μαργαρίτα Καραπάνου, η Λήδα Μανιατάκου, που πρωταγωνίστησε πέρυσι στην παράσταση Η Κασσάνδρα και ο λύκος, διαβάζει αποσπάσματα από το έργο των δύο συγγραφέων, κάνοντάς μας να ακούμε τον υπόκωφο και τρυφερό τους διάλογο, κάποτε ανέλπιστα φωτεινό, κάποτε ανυπόφορα γυμνό.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, στις 20:00
Κενή Διαθήκη: συνάντηση με τον Πάρι Τακόπουλο.

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων καλεί τον συγγραφέα και ποιητή Πάρι Τακόπουλο να μιλήσει για το μεγάλο του work in progress, την Κενή Διαθήκη, το μοναδικό ανάλογο, στην ελληνική γλώσσα, της γραφής του Finnegans Wake του James Joyce.
Ο συγγραφέας θα μιλήσει για τη σημασία του όρου work in progress, έργο εν προόδω, για μια λογοτεχνία που διαμορφώνει την ίδια της τη γλώσσα πλάθοντας καινούργιες λέξεις ("τελευτέλος", "αγιαπούσε", "ηλιθιάλλοθι"…), για τη συνέχεια και την εξέλιξη του εγχειρήματός του, από τα πρώτα του σατιρικά ποιήματα και το πρώτο του σατιρικό μυθιστόρημα, Κλεινόν Άστυ, τις εκατοντάδες Αντικριτικών κειμένων του, μέχρι τα πενήντα περίπου θεατρικά έργα του, και κυρίως τoν Προτελευταίο των Μόνικιν, μονόλογο χωρίς αρχή και τέλος όπου διακωμωδείται η ελληνική πολιτική, κοινωνική και πνευματική πραγματικότητα.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013, στις 21:00
Οδός Πιλανγκό, Το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα του Χρήστου Χρυσόπουλου, σε σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Καμόντου.

Ο συγγραφέας και φωτογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος ανακάλυψε τυχαία το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα, την Κυριακή 2 Αυγούστου 2009, στην υπαίθρια αγορά Pécsi Vásár της ουγγρικής πόλης Πετς.
Από το αρχικό του μέγεθος, είχαν απομείνει μόνο 5 φύλλα διαστάσεων 29 Χ 23.5 εκ. καλυμμένα με διαφανές πλαστικό. Περιείχε 12 φωτογραφίες και ένα απόκομμα. Στο εσώφυλλο υπήρχε γραμμένη με μπλε μελάνι η ένδειξη: "Το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα". Δεν υπήρχαν άλλες γραπτές σημειώσεις.
Κάτω από τις φωτογραφίες αυτές, ο Χρυσόπουλος έγραψε, στο πρώτο πρόσωπο, ένα είδος ημερολογίου, χωρίς άλλες πληροφορίες, παρά αυτές που παρέχει η φαντασία.
Στα σύνορα της λογοτεχνίας, του δοκίμιου και του ντοκουμέντου, το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα πλέκει την προσωπική με την ιστορική αφήγηση, τη μυθοπλασία με τα πραγματικά συμβάντα, και εξερευνά, μ' έναν τρόπο παρόμοιο μ' εκείνο του W. G. Sebald, τη λογοτεχνική διάσταση της φωτογραφίας.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, στις 21:00
Οι δυο μας τώρα του Χρήστου Αγγελάκου, σε σκηνοθετική επιμέλεια και ερμηνεία της ομάδας Pequod.

Μοναδικό —προς το παρόν — και ανέκδοτο θεατρικό έργο του Χρήστου Αγγελάκου, συγγραφέα του πετυχημένου Δάσους των Παιδιών (2011), Οι δυο μας τώρα αποτελείται από 12 θεατρικές εικόνες-12 διαλόγους, 12 σύντομες ιστορίες, 12 συναντήσεις που διαδραματίζονται σ' ένα πάρκο, στην Αθήνα, σ' ένα παγκάκι του Δήμου.
Δυο άντρες, δυο γυναίκες εναλλάσσονται στο παγκάκι, άλλοτε σε ζεύγη κι άλλοτε μόνοι τους, παίρνοντας μέρος σε μια σκυταλοδρομία, με σκυτάλη το λόγο.
Ο Χ. Αγγελάκος τούς συνοδεύει κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην τρυφερότητα και την ειρωνεία, την έκπληξη κι ένα γλυκόπικρο αίσθημα της ζωής.
Est-ce ainsi que les hommes vivent ? ρωτούσε κάποτε ο Aragon.
Έτσι ζουν, άραγε, οι άνθρωποι;

Στον πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: