Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

Leave a Comment
Το έργο του Φρίντριχ Ντύρενματ, "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" ("Der Besuch der alten Dame") παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ζυρίχη το 1956. Ο συγγραφέας θεωρούσε το έργο "τραγικωμωδία". Η ιστορία του βασικού χαρακτήρα του έργου, της πάμπλουτης Κλαίρης Ζαχανασιάν, που επιστρέφει στη γενέτειρά της έπειτα από πολυετή απουσία για να προσφέρει ένα μεγάλο και "ανακουφιστικό" χρηματικό ποσό,
αλλά και για να εκδικηθεί τον πρώην εραστή της, ενώνει στενά την τραγωδία και την κωμωδία, δύο είδη που συμβαδίζουν σε κάθε σκηνή.
Το έργο έχει τρεις βασικούς χαρακτήρες: την πλούσια γυναίκα, τον πρώην εραστή της και τους κατοίκους του Γκύλεν, που αποτελούν μια αναπαράσταση της κοινωνίας. Σε αυτή την κωμόπολη κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, διαδραματίζεται η ιστορία. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανεργία καλπάζει, όλος ο κόσμος είναι χρεωμένος, ο δικαστικός κλητήρας ετοιμάζεται να κάνει κατάσχεση στο δημαρχείο, οι αρχές του τόπου και οι απλοί πολίτες είναι σε απόγνωση. Ξαφνικά, μια ελπίδα. Η Κλαίρη Ζαχανασιάν, η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, που επισκέπτεται έπειτα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας τη γενέτειρά της, θα μπορούσε με μια δωρεά να σώσει την πόλη. Η δισεκατομμυριούχος δέχεται να βοηθήσει, θέτοντας όμως έναν απροσδόκητο όρο. Οι κωμικοτραγικές σκηνές που ακολουθούν θα δείξουν πόσο δοκιμάζονται οι αντιστάσεις όταν πιέζει η ανάγκη.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" του Φρίντριχ Ντύρενματ, σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου, Όλγα Χατζηιακώβου
Φωτισμοί: Κέλλυ Εφραιμίδου, Μαρία Λαζαρίδου
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νάγια Καρακώστα.

Παίζουν: Έφη Σταμούλη, Δημήτρης Ναζίρης, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Νάγια Καρακώστα, Μάριος Μεβουλιώτης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τζαφέρης, Γιώργος Φράγκογλου.

Μια παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης.

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, (Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ.2310 458591)
Κάθε Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 8 Μαρτίου 2014
Εισιτήρια: 15, 10 (μειωμένο, ανέργων), 10 (Τετάρτη, Πέμπτη), 5 (ατέλειες)







Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: