Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μια Ιερουσαλήμ που στοιχειώνει τα μυαλά

Leave a Comment
Ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες γεννήθηκε στην Αγκόλα το 1970 και διδάσκει Θεωρία της Επιστήμης, στη Λισαβόνα. Ο Ταβάρες έχει εκπλήσσει τους αναγνώστες του με την ικανότητα του να κινείται με ζηλευτή επιδεξιότητα από το ένα λογοτεχνικό είδος στο άλλο.

 Έχει γράψει μυθιστορήματα και διηγήματα, θεατρικά έργα, ποιητικές συλλογές, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη παιδική λογοτεχνία.
Από το 2001 έχει αποσπάσει πλήθος εθνικών και διεθνών λογοτεχνικών βραβείων. Το 2005 κέρδισε το βραβείο "Ζοσέ Σαραμάγκου", για νέους συγγραφείς κάτω των 35 ετών. Κατά τη διάρκεια της απονομής ο ίδιος ο Σαραμάγκου τοποθέτησε την Ιερουσαλήμ του Ταβάρες, ανάμεσα στα σπουδαιότερα έργα της δυτικής λογοτεχνίας.
Ο Σαραμάγκου αναφέρει: "Ο Ταβάρες εισέβαλε στη πορτογαλική λογοτεχνική σκηνή οπλισμένος με μια εντυπωσιακή, πρωτότυπη φαντασία που έσπασε όλα τα παραδοσιακά ευφάνταστα όρια που επικρατούσαν μέχρι τότε. Αυτό σε συνδυασμό με μια γραφή εντελώς προσωπική, ένα μείγμα τολμηρής εφευρετικότητας και βαθιάς γνώσης της καθομιλουμένης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε —χωρίς έλλειψη σεβασμού στους πορτογάλους λογοτέχνες—, πως πλέον υπάρχουν όσα προηγήθηκαν του Γκονσάλο Ταβάρες και όσα θα ακολουθήσουν μετά από αυτόν. Δεν έχει το δικαίωμα να γράφει τόσο καλά μόλις στα 35 του χρόνια: μου έρχεται να τον δείρω!"

Τα έργα του Ταβάρες έχουν κυκλοφορήσει σε 45 χώρες. Η πολυβραβευμένη του Ιερουσαλήμ κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2012, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η Μύλια δηλώνει σχιζοφρενής και ζητά από τον Τέοντορ, πολλά υποσχόμενο ψυχίατρο, να την κουράρει. Ο Τέοντορ περιμένει να πεθάνουν οι γονείς του για να αφοσιωθεί στη μελέτη της Ιστορίας της Φρίκης του κόσμου. Ο Ερνστ είναι ο ερωτικός αντίζηλός του, τρόφιμος ασύλου. Ο Χίνερκ, πρώην πολεμιστής, κυκλοφορεί πάντα με ένα πιστόλι και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, που τον κάνουν να μοιάζει με δολοφόνο. Η Χάνα είναι πόρνη και προστάτιδα του Χίνερκ. Οι ζωές των πέντε αυτών προσώπων διασταυρώνονται βιαίως. Και βιαίως θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρότητα των ανθρώπινων σχέσεων, της Ιστορίας και της Ιατρικής.

http://goncalomtavares.blogspot.gr/

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ιερουσαλήμ του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη.

Η Βάνα Πεφάνη και ο Γιάννης Καρκανεβάτος διασκευάζουν για το θέατρο το μυθιστόρημα του Ταβάρες.

Οκτώ μοναχικοί άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη στιγμή μιας ιδιαίτερης ημέρας. Η σύζυγος, τρόφιμος για χρόνια σε ψυχιατρική κλινική. Ο ψυχίατρος, που φιλοδοξεί να σχεδιάσει το γράφημα που να απεικονίζει την κατανομή της φρίκης διαμέσου των αιώνων. Ο εραστής της συζύγου κατά την διάρκεια της κοινής τους παραμονής στην κλινική. Ο γιατρός με διοικητική θέση. Ο προβληματικός παροπλισμένος πολιτικός. Ένα ανάπηρο παιδί. Ο πρώην πολεμιστής, που κυκλοφορεί διαρκώς οπλισμένος αδυνατώντας να ησυχάσει από το φόβο μιας διαρκούς απειλής και μία πόρνη. Οι οκτώ ήρωες του έργου τριγυρίζουν μόνοι στη γη, μέχρι τα βήματά τους να συντονιστούν απροσδόκητα και να αποσυντονιστεί ο κόσμος τους.
Ιστορία, Ψυχιατρική, Εκκλησία. Μνήμη και Σχιζοφρένεια. Αυτοί είναι οι πόλοι ενός σύγχρονου φιλμ-νουάρ με τίτλο-παγίδα, αφού η Ιερουσαλήμ δεν είναι η πόλη που διαδραματίζεται το έργο, αλλά η πόλη που στοιχειώνει τα μυαλά των ηρώων του.

Πρόκειται για ένα έργο ωμό και ποιητικό, όπου επαληθεύεται η ανατριχιαστική αλήθεια πως ο καθένας μας είναι εν δυνάμει μελλοντικός δήμιος και μελλοντικό θύμα. Δηλαδή, δέκτης και μεταδότης βίας και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθούμε είτε στη θέση των βασανιστών, είτε των βασανιζόμενων.

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λυτζέρης
Βίντεο αρτ: Νίκος Γιαβρόπουλος
Σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Ήχοι: DNA LAB
Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Μάτσκαρης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Μαργαρίτα Παπαντώνη.

Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Στριφτάρης, Κοραής Δαμάτης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Κυριάκος Κοσμίδης, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης.

Στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, 
(Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418550)
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:30, από 14 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.
Εισιτήρια: 12, 9 (μειωμένο), 5 (ατέλειες).



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: