Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Εθνικό θέατρο Τσεχίας

Leave a Comment
Το Εθνικό θέατρο της Τσεχίας είναι η ενσάρκωση της επιθυμίας του τσέχικου έθνους για εθνική ταυτότητα και ανεξαρτησία. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάσει το Εθνικό θέατρο υπήρχε ήδη από το φθινόπωρο του 1844, στις συγκεντρώσεις των πατριωτών στην Πράγα και άρχισε να παίρνει μορφή τον Ιανουάριο του 1845 όταν ο πολιτικός Frantisek Palacky υπέβαλλε αίτηση στην επιτροπή του κοινοβουλίου για την θεσμοθέτηση και την κατασκευή του θεάτρου. Η πρώτη κίνηση υλοποίησης έγινε έξι χρόνια αργότερα με δημόσια έκκληση για συλλογή χρημάτων. Ο χώρος που επιλέχτηκε βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιλτάβα, απέναντι από το κάστρο της Πράγας. Την κατασκευή ανέλαβε ο Ignac Ulmann. Το κτίριο ονομάστηκε Provisional Theatre και εγκαινιάστηκε στις 18 Νοεμβρίου 1862. Οι νέες και προοδευτικές φωνές της εποχής εναντιώθηκαν στην απλή, "φτωχή" μορφή της κατασκευής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανατεθεί η εκ νέου μελέτη και δημιουργία ενός μεγαλοπρεπούς κτιρίου, στον αρχιτέκτονα Josef Zitek.
To Εθνικό Θέατρο πρωτολειτούργησε στις 11 Ιουνίου του 1881. Δύο μήνες μετά ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε την αίθουσα, τη σκηνή και τον χάλκινο τρούλο. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε σαν εθνική καταστροφή και χρειάστηκε και πάλι η επίκληση στην λαϊκή συνεισφορά για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν στις 18 Νοεμβρίου του 1883, με την όπερα Libuse του Smetana που γράφτηκε για το συμβάν αυτό.
Το 1920 πέρασε στην κατοχή του Εθνικού θεάτρου το Estates Theatre, στο οποίο έγιναν οι παγκόσμιες πρεμιέρες των έργων Don Giovanni και La Clemenza di Tito του Μότσαρτ. Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά και ο εθνικός ύμνος της Τσεχίας. Τα κτίρια που ανήκουν στο Εθνικό θέατρο συμπληρώνει το Kolowrat Theatre, που εγκαινιάστηκε το 1991.
Σήμερα οι δραστηριότητες του θεάτρου καλύπτουν τους τρεις αυτούς χώρους και περιλαμβάνουν όπερα, μπαλέτο και θέατρο.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Theatre_(Prague)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: