Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μικρό Εθνικό: η μεταμορφωτική εμπειρία του θεάτρου

Leave a Comment
(23-9-2018)

Το Μικρό Εθνικό, η σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για παιδιά και εφήβους, εγκαινιάζει τη νέα του στέγη, το ανακαινισμένο ισόγειο του Θεάτρου REX και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό κι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θεατρική περίοδο 2018-2019.

Οι παραστάσεις:

από 14 Οκτωβρίου 2018 έως 21 Απριλίου 2019
"Ο πρίγκιπας και ο φτωχός" του Μαρκ Τουαίην, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.
Μια παράσταση για παιδιά ηλικίας από 6 ετών.
Τι συμβαίνει όταν ένας πρίγκιπας κι ένας φτωχός, που μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό, αποφασίζουν ν’ αλλάξουν θέση; Μια κοινωνία στο έλεος ενός ζητιάνου κι ένας πρίγκιπας στο έλεος μιας κοινωνίας.

από 6 Οκτωβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019
"Η τραμπάλα" του Στιούαρτ Μέλτον, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.
Μια παράσταση για παιδιά ηλικίας από 2 ετών.
"Η τραμπάλα" είναι ένα έργο για την πρώτη φιλία. Για εκείνη την πρώτη στιγμή που καταλαβαίνεις πως μ’ έναν φίλο μπορείς να κατακτήσεις πιο ψηλές κορυφές. Να φτιάξεις πιο μεγάλα διαστημόπλοια, πιο πολύχρωμες ζωγραφιές. Για εκείνη τη μαγική στιγμή, που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Ένα έργο για τη συνεργασία και το παιχνίδι. Για το μοίρασμα. Για τον θυμό, την αδικία, τη διαπραγμάτευση, τον τσακωμό, αλλά και την υποχώρηση, τη συγχώρεση.

από 2 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2018
"Το ταξίδι" των Βαγγέλη Κυριακού και Άρτεμης Μάνου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. 
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Μια παράσταση σε συνεργασία με την UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO)

από 10 Φεβρουαρίου έως 21 Απριλίου 2019
"Μικρές ιστορίες για αγρίους" (σύνθεση πάνω σε ιστορίες του Μπερνάρ Φριό), σε σκηνοθεσία Μαρίας Σαββίδου. 

Οι δράσεις: 

Πράξη "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο"
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας κι επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και στο Εθνικό θέατρο. Αναπτύσσει ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συνδημιουργούν.

Χριστούγεννα στο Μικρό Εθνικό με δρώμενα μετά την παράσταση…
Και φέτος τις γιορτές, οι ήρωες των παιδικών παραστάσεων δεν χάνουν την ευκαιρία να το σκάσουν για λίγο από τη σκηνή για να γνωρίσουν από κοντά τους μικρούς τους θεατές.

Μικρό Θερινό Εθνικό-Ημερήσια Κατασκήνωση για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετώνΑπό Ιούνιο 2019
Με συνέπεια στην αποστολή του για ολοκληρωμένη αισθητική παιδεία, αλλά και με σεβασμό στις απαιτήσεις των σύγχρονων εκπαιδευτικών προτύπων και πρακτικών, το Μικρό Θερινό Εθνικό διαμορφώνει για δεύτερη χρονιά ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να κάνει τη μάθηση, παιχνίδι. Υπό την ευθύνη καταρτισμένων εμψυχωτών και συνεργατών από το έμπειρο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, η ημερήσια κατασκήνωση για παιδιά 6 έως 12 ετών στο "Σχολείον" της Ειρήνης Παππά, προσκαλεί κάθε λιλιπούτειο φιλότεχνο να γνωρίσει την μαγεία του θεάτρου, αλλά και να κατακτήσει τις βάσεις της καλλιτεχνικής παιδείας.

Θέατρο από, με και για έφηβους
Αφιέρωμα-Μάιος 2019
Δίνοντας στους έφηβους τον ρόλο του συνδημιουργού με την πίστη πως κανένας δεν έχει τον τρόπο να τους μιλήσει πιο εύστοχα από ότι οι ίδιοι, το Μικρό Εθνικό υποστηρίζει έμπρακτα πως το θέατρο από νέους για νέους μπορεί και οφείλει να αποτελεί πεδίο σύγχρονης καλλιτεχνικής δράσης και πειραματισμού.

Εργαστήρια 2018-2019 | Παιδιά–Έφηβοι–Ενήλικες
Θέατρο για όλους από το Μικρό Εθνικό: 35 διαφορετικά εργαστήρια
Με 35 διαφορετικά εργαστήρια για βρέφη, παιδιά, έφηβους και ενήλικες, το Μικρό Εθνικό γνωρίζει μέσα από τη συμμετοχή και τη δημιουργική μάθηση τα μυστικά της θεατρικής τέχνης στους νέους… κάθε ηλικίας. 

Ώρα για Πρόβα! – Ανοιχτές πρόβες αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων
Η Παιδική και Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου προσκαλεί το κοινό της να εμπλακεί πιο ενεργά στη δημιουργική διαδικασία. Οι έφηβοι και τα παιδιά που συμμετέχουν στα εργαστήρια, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανοιχτές πρόβες των επαγγελματικών παραστάσεων, να συναντήσουν και να "ανακρίνουν" τους σκηνοθέτες του Μικρού Εθνικού, αλλά και τους ηθοποιούς του.

Ανέβα στη Σκηνή!
Στο τέλος της χρονιάς τα παιδιά και οι έφηβοι δημιουργούν τις δικές τους παραστάσεις και φτιάχνουν ρεπερτόριο από, με και για νέους! Με την πλήρη τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Θεάτρου στο Ισόγειο Rex παρουσιάζουν το πιο ζωντανό θέατρο της πόλης!

"Θέατρο στα Ελληνικά" – Νέες Δράσεις με την υποστήριξη της UNICEF
Το πρόγραμμα "Θέατρο στα Ελληνικά" ξεκίνησε πιλοτικά στο Μικρό Εθνικό τον Ιούλιο του 2017, ως ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Έλληνες έφηβοι, αλλά και επαγγελματίες ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου. Σήμερα το πρόγραμμα συνεχίζεται έχοντας πια οδηγήσει στη δημιουργία μιας διαπολιτισμικής θεατρικής ομάδας που συντονίζει και σκηνοθετεί η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου.
Σε συνεργασία με δομές φιλοξενίας στην πόλη, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του σε εκατοντάδες ακόμη έφηβους πρόσφυγες, οι οποίοι συμμετέχουν σε Masterclasses γνωριμίας με το θέατρο και τις τεχνικές του.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: