Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Πειραματική Σκηνή -1 Εθνικού Θεάτρου 2018-2019

Leave a Comment
(29-9-2018)

Όπως άλλοτε τα φαντάσματα έρχονταν από το παρελθόν
Τώρα εξίσου κι από το μέλλον
Θρηνητικά ικετευτικά κι άπιαστα
Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ

Ο προγραμματισμός της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου για την περίοδο 2018-2019:

17 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2018
"Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας" της Αλεξάνδρας Κ*, σε σκηνοθεσία Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου. (επανάληψη)
Η πρώτη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης απειλεί το αυθαίρετο εξοχικό του Αντώνη Τάδε και μαζί ολόκληρη την προσωπική του μυθολογία. Κυρίως όμως απειλεί το μέλλον των παιδιών του, τουλάχιστον όπως ο ίδιος το έχει φανταστεί. Αποφασισμένος να παλέψει μέχρις εσχάτων για να σώσει την "επένδυση ζωής" του, ο Αντώνης θα συγκρουστεί όχι μόνο με τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά και με τα ίδια του τα παιδιά. Ανίσχυρος απέναντι στο κράτος και το ξένο κεφάλαιο, θα κηρύξει ανεξάρτητο κράτος τη γη που ο ίδιος έχει καταπατήσει και θα στεφθεί λαϊκός ήρωας για μία ημέρα.
Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Ρόζα Προδρόμου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Eva Maria Sommersberg.

30 Νοεμβρίου 2018 έως 20 Ιανουαρίου 2019
"Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ" του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
Τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες λιποτακτούν από το Δυτικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Ανάμεσά τους, ο Γιόχαν Φάτσερ, πρόσωπο με ιδιαίτερα εγωιστική συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας. Οι λιποτάκτες κρύβονται στην πόλη Μιλχάιμ και καταποντίζονται καθώς ο ευρηματικός ατομικιστής Γιόχαν Φάτσερ, με την ανεύθυνη συμπεριφορά του, τινάζει την ομάδα, το μικρό "κολλεκτίφ", στον αέρα.
Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Νίκος Γιαλελής, Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μάνος Πετράκης, Φελίς Τόπη.

1 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2019
"La Strada" (βασισμένο στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου και Robin Beer (Fly Theatre)
Στη μεταπολεμική Ιταλία, ένας πλανόδιος καλλιτέχνης, ο βίαιος Ζαμπανό, αγοράζει για τις ανάγκες των ατραξιόν του, την κόρη μιας φτωχής αγρότισσας. Η ευαίσθητη και ονειροπαρμένη Τζελσομίνα, ανέχεται με χαμόγελο τις εκρήξεις και την απάνθρωπη συμπεριφορά του. Όταν όμως έπειτα από διάφορες περιπλανήσεις και κακουχίες χάσει την αισιοδοξία και το χαμόγελό της, ο Ζαμπανό την εγκαταλείπει. Η είδηση του θανάτου της, και η ανάμνηση του μελαγχολικού τραγουδιού της, ίσως μπορέσουν, χρόνια μετά, να μαλακώσουν την καρδιά του σκληρού Ζαμπανό…
Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Σοφία Μαραθάκη, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ρόζα Προδρόμου, Γιώργος Σύρμας, Εριφύλλη Στεφανίδου, Απόστολος Ψυχράμης.

29 Μαρτίου έως 19 Μαΐου 2019
"Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη" (βασισμένο σε κείμενα των Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη), σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.
Ο Ακύλλας Καραζήσης περιπλανιέται στην πόλη που μεγάλωσε και ιχνηλατεί την παιδική ηλικία της Θεσσαλονίκης μετά τον πόλεμο, μέσα από τα κείμενα τριών εμβληματικών συγγραφέων της: των Βασιλικού, Ιωάννου και Πεντζίκη. Η παράσταση, το κείμενο, η περιπετειώδης αφήγηση, σαν μια προσπάθεια κατανόησης ή και εφεύρεσης μιας πόλης σε συσκότιση.
Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Ευθύμης Θέου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Παπανδρέου, Γιώργος Σύρμας. 

10 και 11 Νοεμβρίου 2018
"House-made" του Γιώργου Βαλαή (συμπαραγωγή με το Θέατρο Maxim Gorki του Βερολίνου)
Είναι η έννοια του "έθνους" η τελευταία λειτουργική κατασκευή της νεωτερικότητας ή μια βίαιη ένωση βασισμένη στο συναίσθημα; Δύο ηθοποιοί ανιχνεύουν την επίδρασή της στη ζωή τους∙ το αποτύπωμα μιας γενεαλογίας που δεν επέλεξαν οι ίδιοι. Η παράσταση επιχειρεί να καταγράψει βιωματικά, ως μαρτυρία, τις διεθνείς εξελίξεις και τα φαινόμενα που απαντώνται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον Κόσμο, στην εποχή ενός ακόμη μετασχηματισμού εν εξελίξει, στο σήμερα. Προσεγγίζει μέσα από το σχήμα ταυτότητας-ετερότητας κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών.
Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Θοδωρής Πεντίδης.

Στα τέλη της άνοιξης του 2019 θα επιστρέψει το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών με θεατρικά εγχειρήματα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: