Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Σεπτεμβρίου 2018

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.(2-9-2018)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά την επιτυχία του "Επτά επί Θήβας", σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της "Ορέστειας" του Αισχύλου, "Αγαμέμνων". Στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. (Θέατρο Δάσους, 3/9)

Το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί το φετινό καλοκαίρι μια νέα συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας παρουσιάζοντας τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Η παράσταση, με μικτό θίασο, από Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς, στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα. (Θέατρο Δάσους, 6/9)

Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης "Duende", το υπέροχο κείμενο του Λόρκα συνυπάρχει με μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη ποιήματά του. Μια διάλεξη μετά μουσικής, με θέμα το πάθος. (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 11-13/9)

Ο "Ορέστης" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ολοκληρώνει την καλοκαιρινή περιοδεία του, στο Βασιλικό Θέατρο. Τρεις νέοι, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. (13-16/9)

Το δυνατό θρίλερ "Misery" -που βασίστηκε στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κιγκ-, έρχεται στο Θέατρο Αυλαία, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά με τη Ρένη Πιττακή και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. (24-28/9)

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος παρουσιάζει την κλασική πλέον κωμωδία του Francis Veber, "Δείπνο ηλιθίων". Το έργο γράφτηκε το 1993. Έκανε πρεμιέρα στο Théâtre des Variétés τον Σεπτέμβριο του 1993 και έμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι τον Ιανουάριο του 1996. (Αριστοτέλειον, από 26/9)


ΑΘΗΝΑ

Το έργο του Ερρίκου Ίψεν "Η κυρά της θάλασσας", σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά, στο Tempus Verum|Εν Αθήναις. Ένα ζεστό καλοκαίρι, σε μια λουτρόπολη. Ένας άντρας ζει με τη γυναίκα και τις δυο του κόρες. Η γυναίκα, όμως, νοσταλγεί μια άλλη ζωή. Τη ζωή στην ανοιχτή θάλασσα, το δυνατό καλοκαιρινό έρωτα που κάποτε αρνήθηκε. Όταν το όνειρο της φυγής, το φάντασμα του ιδανικού έρωτα την επισκέπτεται, αυτή πρέπει να διαλέξει: τον έρωτα ή την ασφαλή πραγματικότητα. (από 10/9)

Ένα ρομάντζο του 21ου αιώνα, το "Beginning" του Ντέιβιντ Έλντριτζ, ένα έργο συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο, με σπάνιο-υψηλής αισθητικής-χιούμορ. Ένα έργο ύμνος για τον σύγχρονο άνθρωπο της καριέρας, του αγώνα ταχύτητας της καθημερινότητας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σκηνοθετεί ο Τάσος Ιορδανίδης. (Θέατρο 104, από 14/9)

To Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς, παράδοξη κωμωδία "Η απειλή" της Άρτεμης Μουστακλίδου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη. (από 24/9)

Η ομάδα seveneleven παρουσιάζει στο Θέατρο Θησείον το έργο "Μενεξέδες και ζουμπούλια", μια αισιόδοξη παράσταση για την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής. Στην αίθουσα αναμονής κάποιου αεροδρομίου και με αφορμή την καθυστέρηση της πτήσης τους, πέντε ηλικιωμένοι επιδίδονται σε ένα περίτεχνο γαϊτανάκι αναμνήσεων, ξεδιπλώνοντας τις ζωές μιας ολόκληρης γενιάς μέσα από τη δουλειά, τα ταξίδια, τους μεγάλους έρωτες και τα παιδικά τους χρόνια, παραθέτοντας εναλλασσόμενες εικόνες γεμάτες από χρόνο που έφυγε, μα και γι’ αυτόν που μένει. (από 24/9)

Η παράσταση "Ριχάρδος Β’-το ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του σαιξπηρικού "Ριχάρδος Β’". Ξεκινά, δε, από το τέλος: Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας. (Θέατρο Αλφα.Ιδέα, από 29/9)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: