Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία στο Μιλάνο

Leave a Comment
Η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece αποτελεί την μοναδική οργανωμένη κίνηση προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή επέκταση του φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας Milano incontra la Grecia, που έχει ξεκινήσει από το 2007 στο Piccolo Teatro του Μιλάνου.
Σκοπός της Σatellart-transmitting Greece είναι να εισάγει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με κατάλληλο marketing και στρατηγική προβολής, με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ και στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα.
Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός γίνεται ξεχωριστά για κάθε θέατρο/πόλη και περιλαμβάνει όλο το φάσμα των τεχνών. Μέσα από συνεργασίες με φορείς και πολιτιστικούς χώρους της κάθε πόλης, οι εκδηλώσεις λαμβάνουν μεγάλη προβολή και αγγίζουν ένα ευρύ κοινό.

Από το 2007 έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Μιλάνου καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες
όπως η Λυδία Κονιόρδου, το Εθνικό Θέατρο, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Μάρθα Φριντζήλα, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι Rootlessrot κ.ά.
Επίσης αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί φορείς όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στο Μιλάνο, η αίθουσα Studio του Piccolo Teatro (χωρητικότητας 450 θέσεων) γεμίζει με ένα υψηλού πνευματικού και κοινωνικού επιπέδου κοινό, και αγγίζει πληρότητες που φτάνουν έως και 100%.
Oι παραστάσεις-δρώμενα προγραμματίζονται σε διάφορα σημεία της εκάστοτε πόλης (θέατρα, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους) με την σύμπραξη των τοπικών δήμων.

Στις 22 Απριλίου ανεβαίνει το Άουστρας ή Η Αγριάδα της Λένας Κιτσοπούλου.
 Μια παρέα νέων καλεί στο σπίτι της έναν τουρίστα που κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του ξένου δημιουργεί ένταση μεταξύ των προσώπων και οδηγεί σε απρόσμενες καταστάσεις. Με όπλο την αιχμηρή γλώσσα, η συγγραφέας κάνει ένα σχόλιο για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μετανάστευσης. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλαβριανού, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η χορογραφία της Ξένιας Θεμελή. 
Παίζουν η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη", Λένα Παπαληγούρα, και οι Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Γιωργής Τσουρής.

Η ομάδα χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ, μια ομάδα σύγχρονου χορού με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα και εμπνευστή-δημιουργό το Γιώργο Χρηστάκη, παρουσιάζει στο Μιλάνο στις 23 και 24 Απριλίου την παράσταση HUMAterra, που καλεί το θεατή να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα του. Η σκηνή γεμίζει με χορευτές. Κάποιοι από αυτούς έχουν αναπηρία, κάποιοι όχι. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας. 
Η ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ γι' αυτή την παράσταση ενώνει τις δυνάμεις της με τους καταξιωμένους τραγουδιστές, δημιουργούς και μουσικούς, τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη και την ηθοποιό Χρύσα Παπά στο ρόλο της αφηγήτριας. 

www.satellart.org



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: