Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Χρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ!

Leave a Comment
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση Xρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Πρόκειται για μια παράσταση-φόρο τιμής στον Αντόν Τσέχωφ, τον συγγραφέα που καθόρισε την πορεία του σύγχρονου θεάτρου, με δύο αριστοτεχνικά μονόπρακτα, το Κύκνειο Άσμα και την Κυρία χωρίς σκυλάκι.

Το Κύκνειο Άσμα  είναι ο απολογισμός μιας χαμένης ζωής από έναν απόμαχο ηθοποιό που θυσίασε την προσωπική του ευτυχία για το θέατρο. Το έργο διαδραματίζεται στην άδεια σκηνή ενός επαρχιακού θεάτρου. Ο Βασίλι Βασίλιεβιτς Σφετλόβιντωφ, ένας κωμικός ηθοποιός, κατά την διάρκεια μιας παράστασης που δίνεται προς τιμήν του, αποκοιμιέται κι όταν πια ξυπνάει, το θέατρο είναι άδειο και σκοτεινό. Στην περιδίνηση των σκέψεών του, στο θολωμένο από το βάρος της ηλικίας και μέθης μυαλό του έρχονται μνήμες από το θεατρικό του παρελθόν και με τη βοήθεια ενός υποβολέα οι ρόλοι που ονειρεύτηκε αλλά δεν ερμήνευσε ποτέ, παίρνουν σάρκα και οστά με τρόπο κωμικό αλλά και τραγικό. Το Κύκνειο Άσμα είναι ο επίλογος μιας χαμένης ζωής. Μια δραματική σπουδή σε μία πράξη όπου ο Τσέχοφ με αριστοτεχνικό τρόπο χρωματίζει την ήπια ήττα μιας ανθρώπινης ψυχής.

Μετάφραση: Γιώργος Θέμελης,
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ,
Φωτισμοί-μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καλατζόπουλος

Παίζουν: Τάσος Πανταζής, Λευτέρης Λιθαρής.

Η Κυρία χωρίς σκυλάκι είναι μια διασκευή του Γκαμπριέλ Αρού για το θέατρο βασισμένη στο διήγημα του Αντόν Τσέχωφ, Η κυρία με το σκυλάκι. Μια γοητευτική ιστορία αγάπης, όπου ο συγγραφέας περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο τα ερωτικά σκιρτήματα δύο αταίριαστων εραστών που ζουν το πάθος του παράνομου έρωτά τους, την ένταση των συναισθημάτων τους, την υπέρβαση των κοινωνικών στερεότυπων με φόντο την ρομαντική ατμόσφαιρα της Γιάλτας. Το φινάλε παραμένει ανοικτό.

Απόδοση: Γιάννης Καλατζόπουλος,
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ,
Φωτισμοί-μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καλατζόπουλος.

Παίζουν: Τάσος Πανταζής, Λουκία Βασιλείου.

Στο Νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη), από 6 Απριλίου.
Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη-Σάββατο στις 21:00, Σάββατο στις 18:00.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: