Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Μαΐου 2018

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.(1-5-2018)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη τις "Δούλες", το έργο-μύθος του Ζαν Ζενέ, 50 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στο ελληνικό κοινό. Οι "Δούλες" είναι οι αντι-ηρωΐδες της τραγωδίας των ημερών μας. Και η Κυρία τους είναι η φτηνή θεά που ορίζει τη μοίρα τους. Που σκηνοθετεί τη ζωή τους. Σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη. (Αθήναιον, 3-4/5)

Το έργο του Ντέιβιντ Όμπερν "Proof" είναι ένα κείμενο συγκινητικό για τις κόρες και τους πατεράδες, τη φύση της διάνοιας και τη δύναμη της αγάπης, την αφοσίωση και τη συμφιλίωση με την οικογένεια αλλά και με ό,τι μας κάνει ξεχωριστούς. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς και παίζουν ο Χρήστος Βαλαβανίδης, η Άννα Ελεφάντη, η Ελεάνα Στραβοδήμου και ο Χρήστος Καπενής. (Αυλαία, 9-10/5)

Η ομάδα θεάτρου Ars Moriendi παρουσιάζει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς "Σεράγεβο 1914-Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος", σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα. Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο 19χρονος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του, γνωστή ως "η δολοφονία του Σεράγεβο", έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάστηκε, λόγω ηλικίας, σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πέθανε από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 10-13/5)

Το αντιπολεμικό δράμα του David Ian Lee "The Curing Room", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Άνοιξη 1944. Νότια Πολωνία. Πριν αποχωρήσουν τα Ναζιστικά στρατεύματα αιχμαλωτίζουν μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών. Τους σκοτώνουν όλους εκτός από επτά άνδρες, που κλειδώνουν γυμνούς, χωρίς φαγητό και νερό στο κελάρι ενός άδειου μοναστηριού. Την ελπίδα, θα την διαδεχτεί η ένταση, ο θυμός, η άρνηση, ο φόβος, η απόγνωση, η απελπισία. Ο εγκλεισμός, η πείνα και η δίψα, το ένστικτο της επιβίωσης γρήγορα θα τους οδηγήσει στα άκρα. (Αθήναιον, 16-20/5)

Η "Γρανάδα" του Γιάννη Καλαβριανού είναι μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δε θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Έφη Σταμούλη, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Διαμαντής Αδαμαντίδης. (Θέατρο ΕΜΣ, 17-27/5)

Η Εταιρία Θεάτρου "Μικρός Βορράς" παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την τραγωδία εκδίκησης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, "Titus Andronicus", σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής ενσαρκώνουν μια μεγάλη γκάμα χαρακτήρων και φέρνοντάς τα πρόσωπα πιο κοντά στο σήμερα δημιουργούν μια άκρως ανατριχιαστική ατμόσφαιρα αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους. (Labattoir, 18-27/5)
 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί την παραγωγή "Ερωτευμένα άλογα" της ομάδας "Εν δυνάμει", σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Η παράσταση επιχειρεί να καταγράψει την πορεία ενός "…αχ!", ενός επιφωνήματος που συνοδεύει τον κεραυνοβόλο έρωτα, την απόρριψη, την ανάταση, την οδύνη αλλά και την ηδονή. Μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την "αναπηρία", που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. (Μονή Λαζαριστών, 19-27/5)

Οι Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά, βασισμένη στη ζωή και το έργο της Frida Kahlo. Στο "Frida Κι Άλλο" η ομάδα χρησιμοποιεί τις αρχές που έχει κατακτήσει -προσήλωση στο χώρο, το ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι- για να φέρει την Frida στη ζωή επί σκηνής. (Θέατρο Τ, 28/5-1/6)


ΑΘΗΝΑ

Το "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι νέα παραγωγή της εταιρείας θεάτρου "Ηθικόν Ακμαιότατον", που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, στο Από Μηχανής Θέατρο. Το έργο μιλά για έναν παρανοϊκό βασιλιά που οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Ωστόσο, το σκοτάδι που επικρατεί στην αρχή του "Παραμυθιού" θα δώσει τη θέση του στο φως της χαράς, καθώς ο χρόνος θα παρασύρει τους χαρακτήρες σε ένα αναπάντεχο τέλος. (από 4/5)

Η παράσταση "Ευτυχείτε! ή 2 εύθυμες ιστορίες για ανθρώπους που δεν ξέρουν να μιλούν", "στήνει" αυτί και προσπαθεί να αφουγκραστεί ανθρώπους που ζουν μικρές, καθημερινές, γνώριμες ιστορίες και τελικά πράττουν μεγάλα, μοιραία, ασυνήθιστα εγκλήματα. O Franz Xaver Kroetz γράφει τα μονόπρακτα "Τα αγαπημένα μας τραγούδια" και "Δουλεύοντας στο σπίτι" και μιλάει για όλους εμάς που ζούμε με ελαφρότητα, χωρίς επίγνωση, χωρίς συνείδηση, χωρίς την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στη ζωή μας και τη ζωή των άλλων. Για όλους εμάς που είμαστε ανυποψίαστοι γι’ αυτό που μας συμβαίνει. Σκηνοθετεί η Βίκυ Βολιώτη (Θέατρο Τόπος Αλλού, από 4/5)

Τα "Μαθήματα πολέμου", μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, ανεβαίνουν στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει την διαχρονική και οικουμενική ουσία της "τραγωδίας του πολέμου", τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. (11-20/5)

Ο "πατέρας" και η "μάνα" του νεοελληνικού θεάτρου: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη ενώνουν για πρώτη φορά τη φωνή τους σε ενιαία παράσταση. Στην παράσταση "Ο ουρανός και... το παντελόνι του", η Νένα Μεντή και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ερμηνεύουν τους δύο μονολόγους, "Ο ουρανός κατακόκκινος" της Λούλας Αναγνωστάκη και "Αυτός και το παντελόνι του" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης (Θέατρο Σταθμός, από 11/5)

Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί του Άκι Βλουτή παρουσιάζει τον "Χορό του θανάτου" του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Ένα ζευγάρι -ο Έντγκαρ και η Άλις-, που ζει απομακρυσμένο και απομονωμένο σ΄ ένα νησί, σε ένα κτήριο που κάποτε ήταν φυλακή, απόψε γιορτάζει τα 25 χρόνια έγγαμου βίου. Η απροσδόκητη εμφάνιση του Κουρτ, δημιουργεί ένα ερωτικό τρίγωνο, που με την σειρά του κινητοποιεί ένα χορευτικό διάλογο, στον οποίο ο καθένας από τους τρεις ήρωες αντιμετωπίζει τους άλλους δύο. (Μεταξουργείο, από 17/5)

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το χοροθέατρο Οκτάνα επιστρέφουν στην χορευτική σκηνή της Αθήνας, με την παράσταση "Βαβέλ". Στη Βαβέλ, οι άνθρωποι έχουν λύσει όλες τους τις απορίες γύρω από τον κόσμο. Ο πύργος της Βαβέλ έχει πέσει, η πόλη έχει καταστραφεί και κάθε έννοια "ύψους" έχει χαθεί. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και πάλι τον εαυτό τους, να ανακτήσουν την επαφή με το σώμα τους, να αναπτύξουν επικοινωνία μεταξύ τους, να ξαναχτίσουν το περιβάλλον τους, να ξανακερδίσουν τον χαμένο χρόνο. (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 29/5-1/6)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: