Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Χειμωνιάτικο παραμύθι': ύμνος στον έρωτα και τη συγχώρεση

Leave a Comment
 "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου. (24-5-2018)

Η ιστορία του ζηλόφθονου βασιλιά Λεόντιου που τα άρρωστα συναισθήματά του για την ωραία (και πιστή εν τέλει) σύζυγό του Ερμιόνη γίνονται η αιτία για 16 χρόνια δυστυχίας και μοναξιάς.

Ο Λεόντιος, τυφλωμένος από ζήλια και διψώντας για εκδίκηση θα οδηγήσει την "άπιστη" στη φυλακή, το παιδί του και τους έμπιστους του στην εξορία, βυθίζοντας ταυτόχρονα τον ίδιο στην απόλυτη μοναξιά και απελπισία.

"Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου. 

Το έργο -από την αρχή έως και το τέλος του- δεν σταματά να υμνεί τον έρωτα, την άδολη αγάπη, τη συγχώρεση. Είναι στην πραγματικότητα μια ελεγεία σε ένα σύμπαν, όπου το καλό κυριαρχεί και οι άνθρωποι, κουρασμένοι από τα δεινά, αλλά σίγουρα σοφότεροι, επιστρέφουν στην αθωότητα, ξαναβρίσκοντας την αγάπη.

Ο Σαίξπηρ έγραψε το "Χειμωνιάτικο παραμύθι" κατά την ίδια περίοδο με την "Τρικυμία", ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνονται σε ένα ταξίδι που διαρκεί 16 ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία. Σε μια εποχή γεμάτη σκληρότητα και κατάρρευση ιδεών, ένα σπουδαίο έργο κι ένας μεγάλος δραματουργός έρχονται να μας θυμίσουν ότι πάνω απ' όλα σημασία έχουν η αγάπη και η συγχώρεση.

Σκοτάδι στην αρχή (στο πρώτο μέρος) και έπειτα το φως της χαράς και της αλήθειας. Ο πανδαμάτωρ χρόνος οφείλει τα χρωστούμενα κι ο άγγλος δραματουργός αναζητά τη λύτρωση στο δεύτερο μέρος του έργου που μετατρέπεται σε κωμωδία.

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό: DI.TA.S
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Video: Mιχάλης Κλουκίνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Μαντετζίδης
Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Μπαγουράκη
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα
Επιμέλεια κειμένων προγράμματος : Μάρκος Τσούμας
Διεύθυνση παραγωγής: Πάνος Σβολάκης
Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Eταιρεία Θεάτρου "Ηθικόν ακμαιότατον"

Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Θανάσης Σαράντος, Βάσια Χρήστου, Τζερόμ Καλούτα, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Νίκος Χριστοφυλάκης, Στέλιος Πανταγιάς και ο Γιάννης Δεγαΐτης. 

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, στις 21:00
Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στις 20:00
Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών), 8€ (ανέργων, ατέλειες), 5€ (ΑμεΑ)
Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: