Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης' στη Θεσσαλονίκη

Leave a Comment
"Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης" της Νάνση Τουμπακάρη (βασισμένο στο βιβλίο "Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία" της Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ), σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.
(2-5-2018)

Ο Μάρκος Βαμβακάρης, που θεωρήθηκε ο πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού, κι αυτός που καθόρισε με τη μουσική και τους στίχους του το μέλλον της ελληνικής λαϊκής μουσικής,

τρία χρόνια πριν πεθάνει, αφηγήθηκε τη ζωή του, θέλοντας να "ξεθυμάνει η φούντωση της καρδιάς του από τόσα πολλά, τέτοια που ο καθένας δεν θα ήθελε να έχει στη δικιά του την ιστορία".

Με συγκλονιστικό τρόπο αφηγείται τις ιστορίες του με τις γυναίκες, το χασίσι και κυρίως με το μπουζούκι, για το οποίο έδωσε το παν αλλά και κέρδισε το παν. Χωρίς να κρύψει τίποτα, με μια ειλικρίνεια που η σκληρότητά της σε συγκλονίζει, ζητάει να καταλάβουμε, πως, αν ζούσαμε την ίδια ζωή μ’ εκείνον, τα ίδια θα παθαίναμε και τα ίδια θα κάναμε.

Η ζωή του βασανισμένου ποιητή, συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή, του μεγάλου ρεμπέτη, που με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού, συμπυκνώνεται μέσα στην εξομολόγηση-συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Όπως λέει ο ίδιος "Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου".

Ωστόσο η εξομολόγησή του δεν αποτελεί απλά μια αφήγηση των γεγονότων της ζωής του αλλά μια, εκπληκτικής καθαρότητας, θαρραλέα μαρτυρία της εποχής του.

"Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης" της Νάνση Τουμπακάρη (βασισμένο στο βιβλίο "Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία" της Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ), σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Σκηνικά-κοστούμια: Λέα Κούση
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Παπαγεωργίου

Ερμηνεύει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Μια παράσταση του Θεάτρου Στοά.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 21:00
Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στις 20:00
Εισιτήρια: 13€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, ανέργων, συνταξιούχων, ΑμεΑ)
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: