Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ο παλμός του σχεδίου': έκθεση-αφιέρωμα στον Δαμιανό Ζαρίφη

Leave a Comment
(5-1-2018)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του βραβευμένου έλληνα σκηνογράφου και ενδυματολόγου Δαμιανού Ζαρίφη*, διοργανώνεται έκθεση–αφιέρωμα στο έργο του, στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών, από τις από τις 8 έως τις 20 Ιανουαρίου 2018. 

Σχέδια και ζωγραφικές μακέτες για το θέατρο από το προσωπικό αρχείο του σκηνογράφου και ενδυματολόγου Δαμιανού Ζαρίφη, αλλά και μια σειρά από κοστούμια, πολύτιμα απομεινάρια παραστάσεων που κατοικούν μονίμως στα βεστιάρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: αυτός ο υλικός πυρήνας είναι η αφετηρία της έκθεσης με τίτλο "Ο παλμός του σχεδίου", η οποία στοχεύει, βασικά, μέσα από την σχεδιαστική δραστηριότητα του καλλιτέχνη, να αναδείξει ορισμένες αισθητικές σταθερές, οι οποίες διέτρεχαν την σκηνογραφική και ενδυματολογική δουλειά του, πέρα από τις αναγκαίες υφολογικές αλλαγές και τις ειδικές απαιτήσεις ή ιδιαιτερότητες κάθε θεάματος. Εκτός από τις ζωγραφικές μακέτες και τα σχέδια του καλλιτέχνη, θα εκτεθούν στους χώρους του Ωδείου και 55 κοστούμια ιστορικών παραστάσεων, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν προβολές, οπτικοακουστικό, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.

Η έκθεση-αφιέρωμα στον Δαμιανό Ζαρίφη ξεκινάει με μια ειδική εκδήλωση, την βραδιά των εγκαινίων, 8 Ιανουαρίου 2018, στις 19:00 με παρεμβάσεις ανθρώπων του θεάτρου και συνεργατών του. Ανάμεσά τους θα είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Θόδωρος Τερζόπουλος, η Όλια Λαζαρίδου, ο Μανώλης Παντελιδάκης, καθώς και η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια από την όπερα των Μπρεχτ-Βάιλ "Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ". Θα την συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.

*Ο Δαμιανός Ζαρίφης (1946-2007) ήταν ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους της γενιάς του και σημάδεψε το ελληνικό θεατρικό τοπίο τα χρόνια της Μεταπολίτευσης και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Παράλληλα με τη δημιουργία του στο θέατρο, δίπλα στους σπουδαίους σκηνοθέτες αυτής της περιόδου και με τα πιο αντιπροσωπευτικά θεατρικά σχήματα –κρατικές σκηνές, Δημοτικά Περιφερειακά θέατρα, θιάσους του ελευθέρου θεάτρου και ομάδες– έντονη ήταν η παρουσία του και στον κινηματογράφο, όπου συνεργάστηκε σκηνογραφικά και ενδυματολογικά σε δεκάδες ταινίες για ορισμένες από τις οποίες διακρίθηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Δαμιανός Ζαρίφης, απόφοιτος της Σχολής Βακαλό, ύστερα από μακρόχρονη διαμονή και σπουδές στο Παρίσι, ξεκίνησε τη θεατρική δουλειά του στο Θέατρο Τέχνης το 1974, κάνοντας τα σκηνικά και κοστούμια για το έργο του Μπρεχτ "Ο Τρόμος και η Αθλιότητα του Γ’ Ράϊχ" σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Εκεί, συνεργάστηκε σε περισσότερα από 20 θεάματα, κυρίως έργα της νεοελληνικής δραματουργίας και δούλεψε, βασικά πλάι στο σκηνοθέτη Γιώργο Λαζάνη. Με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεργάστηκε συστηματικά μετά το 1992. Από τις δεκάδες συνεργασίες του με γνωστούς σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες του ελληνικού θεάτρου, αναφέρονται, ενδεικτικά οι Λεωνίδας Τριβιζάς, Βασίλης Παπαβασιλείου, Λευτέρης Βογιατζής, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Κακογιάννης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Βίκτωρ Αρδίττης, Σταύρος Ντουφεξής, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Ρεμούνδος, Βασίλης Βαφέας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Βαροπούλου
Συντονισμός και προβολή έκθεσης: Σταυρούλα Κατσιαμπούλα
Εκτέλεση παραγωγής: SUB.URBAN IMAGES & SOUNDSCAPES
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης, Χρήστος Τόλης
Προβολές: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Διαμόρφωση πλαισίων μακετών: Νίκος Σδράλης

Πολυχώρος Ω2-Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα, τηλ. 210 7240673)
8 έως 20 Ιανουαρίου 2018
Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 17:00-21:00, Σάββατο: 12:00-16:00
Είσοδος ελεύθερη



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: