Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ελλάς, γελάς': καυστική σάτιρα από τον Γεώργιο Σουρή

Leave a Comment
"Ελλάς, γελάς" του Γεωργίου Σουρή, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου.(25-1-2018)

H παράσταση "Ελλάς, Γελάς" αποτελείται από τέσσερις διαχρονικές και εξαιρετικά επίκαιρες μονόπρακτες σατιρικές κωμωδίες του Γεωργίου Σουρή, "Ο Αναπαραδιάδης" (1884), "Η Επιδημία" (1881), "Δεν έχει τα προσόντα" (1885) και "Η Περιφέρεια" (1886).

Ο σατιρικός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και εκδότης Γεώργιος Σουρής (1852-1919) έχει χαρακτηριστεί ως ο "Νέος Αριστοφάνης". Γνωστός κυρίως από την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα "Ο Ρωμηός", στην οποία έγραφε σχεδόν αποκλειστικά ο ίδιος, υπήρξε πολύ δημοφιλής στο πλατύ κοινό, λόγω του ευφυούς ευθυμογραφικού περιεχομένου των κειμένων του και της γλώσσας του, που αποτελεί μίξη δημοτικής και καθαρεύουσας.

Ο Σουρής έγραψε έμμετρα θεατρικά έργα, οι παραστάσεις των οποίων γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Έγραψε επίσης μια έμμετρη μετάφραση της κωμωδίας του Αριστοφάνη "Νεφέλες".

Η σάτιρα των ποιημάτων και των θεατρικών έργων του στρέφεται κατά πάντων, ακόμη και εναντίον ισχυρών κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων. Μάλιστα εκδιώχθηκε το 1897 με αφορμή κάποιους σατιρικούς στίχους του για τη Βασίλισσα Όλγα.

Τα θεατρικά έργα του Σουρή μέσα από το χιούμορ καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα της Ελλάδας της εποχής του (και όχι μόνο). Η σάτιρά του ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική διαφθορά και διαπλοκή καθώς και στην κοινωνική και ηθική παρακμή της σύγχρονής του (και όχι μόνο) ελληνικής κοινωνίας.
Η παράσταση, μέσα από μια σύγχρονη οπτική, συνδέει το χθες με το σήμερα. Άλλωστε, τι έχει αλλάξει από τότε.

"Ελλάς, γελάς" του Γεωργίου Σουρή, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου.

Σκηνικό: Παύλος ΔανελάτοςΜουσική: Κωστής Βοζίκης
Κίνηση-χορογραφίες: Μέλπω Βασιλικού
Κοστούμια: Φαίη Αποστολίδου
Μακιγιάζ: Έφη Βότσου

Παίζουν: Διογένης Γκίκας, Βίκυ Γρηγοριάδου, Γιάννης Μαστρογεωργίου, Δέσποινα Μπισχινιώτη, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Σταμάτης Στάμογλου.
Φιλική συμμετοχή: Χρύσα Μπολλάτι, Λευτέρης Παναγιωτίδης.

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 423925)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:30, από 2 έως 11 Φεβρουαρίου 2018
Εισιτήρια: 10€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό, ανέργων)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: