Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Σωτηρία με λένε

Leave a Comment
Η Σωτηρία Μπέλλου γεννήθηκε στη Δροσιά Χαλκίδας, τον Αύγουστο του 1921. Εγγονή ιερέα, είχε την ευκαιρία από μικρή να έρθει σε επαφή με τη βυζαντινή μουσική και τους εκκληστικούς ήχους. Σε ηλικία 17 ετών ανακοινωνεί την απόφαση της να γίνει τραγουδίστρια και δέχεται τις σφοδρές αντιδράσεις των γονιών της. H πρώτη απόπειρα καθόδου στην Αθήνα είναι ανεπιτυχής.
Ένας σύντομος και προβληματικός γάμος και η ολιγόμηνη φυλάκισή της, την οδηγούν και πάλι στον στενό οικογενειακό κλοιό της Χαλκίδας. H δεύτερη κάθοδος της στην Αθήνα συνέπεσε με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και συνοδεύεται από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση γνωρίζεται με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Η καθιέρωση της έρχεται με τις πρώτες επιτυχίες της ("Συννεφιασμένη Κυριακή", "Κάνε λιγάκι υπομονή"). Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 συνεργάζεται με σύγχρονους συνθέτες της εποχής: Δήμος Μούτσης, Διονύσης Σαββόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος.
Το Μάρτιο του 1993 εισάγεται επειγόντως στο νοσοκομείο "Σωτηρία" με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονικό εμφύσημα. Λίγο αργότερα, διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα. Χάνει τη φωνή της και δύο ημέρες πριν τα 76 γενέθλιά της, στις 27 Αυγούστου 1997, αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο "Μεταξά" του Πειραιά.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Σωτηρία με λένε" της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Το θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη... Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει, ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή.

Δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου
Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren.

Παίζουν: Έφη Σταμούλη, Ειρήνη Μουρελάτου.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 6 έως 15 Μαΐου 2016
Εισιτήρια: 13, 10 (εξώστης), 8 (φοιτητικό), 5 (Τετάρτη, Πέμπτη) 


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: