Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή; στον Πολυχώρο Vault

Leave a Comment
Αντιμέτωποι με την Ιστορία. Μια γυναίκα ή μαλλον μια ψυχή ή καλυτερα ενα παιδί βιώνει μια απο τις μελανότερες σελιδες της Ελληνικής Ιστορίας τον Εμφύλιο. Ζει την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Ενηλικιώνεται βίαια και αποτρόπαια ζωντας 31 σφαγές των ανθρώπων της από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση... Μάρτυρας και θύμα ενός αλλησπαραγμού.

To βιβλίο της Δήμητρας Σ. Πέτρουλα "Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή;" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Η συγγραφέας σημειώνει: "Το βιβλίο μου πίστευα πως ήθελα να το γράψω για πολλούς λόγους: Σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους μου, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που στάλαζε γραμμή από την ψυχή μου, σαν ξέσπασμα στο παράπονο γιατί αναγκάστηκα να περάσω τόσο φοβερά παιδικά χρόνια και να ζήσω τρέχοντας κι όχι αργά και φυσιολογικά. Να ξεριζωθώ και να ζω σε ξένη χώρα φιλόξενη αλλά μακρινή κι αλλόφυλη. Σαν παράκληση στους ανθρώπους της προόδου, ώστε να κάνουν το παν για να μην έρχονται ποτέ και πουθενά τέτοια φοβερά χρόνια. Σαν γέλιο πικρό και ειρωνικό στους θύτες, όταν και όποτε προσπαθούνε και αποτολμούνε να βγούνε θύματα.

Τελικά, πίστεψα πως είχα υποχρέωση να το γράψω σαν ελάχιστη ανταπόδοση στην πολύτιμη και συνάμα βαριά κληρονομιά που μου αφήσανε οι σκοτωμένοι μου γονείς και τ' αδέρφια μου. Τη ζωή τους τη χαρίσανε όπου εκείνοι πιστεύανε πως έπρεπε. Αδιαφιλονίκητο δικαίωμα τους. Σε μένα όμως, είτε το 'θελα είτε όχι, αφήσανε το σκοτωμό τους. Έτσι αποφάσισα να γράψω ρωτώντας κι όλους όσους δεχτήκανε και δέχονται την ίδια με μένα κληρονομιά, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην πατρίδα μου είτε στη Χιλή είτε στη Νικαράγουα είτε στο Λίβανο είτε στην Αφρική, ή όπου αλλού. Τι θα την κάνουμε αυτή μας τη βαριά κληρονομιά; Μέτρο να μετράμε το μίσος, αίμα να ποτίζουμε την εκδίκηση, ή μαχητή ακούραστο και φύλακα ακοίμητο της Ειρήνης;


"Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή;" της Δήμητρας Σ. Πέτρουλα, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. [2ος χρόνος]

Το κείμενο αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ' αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ιστορία της Ελλάδας, που βίωσε μια από τις πιο ζοφερές περίοδους στην ιστορία της. Bουτάει ο καθενας στο ζόφο και για αλλη μια φορά καταλαβαίνει οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους όρους και κανόνες, αλλά τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

"Πού ΄ναι η μάνα σου μωρή"
Της Δήμητρας Πέτρουλα.
Κόρης του Σωτήρη Πέτρουλα.
Και θείας του άλλου Σωτήρη Πέτρουλα που σκότωσαν το 1965, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Νεολαίας Λαμπράκη.
Καπετάνιος του ΕΛΑΣ ο πατέρας της. Κομμουνιστής.
Και γι αυτό του ξεκλήρισαν την οικογένεια.
Ένα κοριτσάκι τριών χρονών να γυρίζει πάνω στα πτώματα και να θηλάζει το στήθος της σκοτωμένης του μητέρας.
Εμφύλιος. Κτηνωδίες.
Σαν αυτές που βλέπουμε απ' τους Τζιχαντιστές σήμερα και τις καταδικάζουμε, δεν τις αντέχουμε να τις βλέπουμε.
Κτηνωδίες που γίνονταν στην αυλή μας, κτηνωδίες που γίνονται στην πόρτα μας, στη Συρία στην Αφρική, παντού...
Εγκλήματα χωρις καταδίκη.
Λήθη - Βία.
Παιδιά που δεν εζησαν παιδικά χρόνια, που γέρασαν στο βυζί της μάνας τους
Ανθρωποι που είχαν ιδανικά και πολεμούσαν γιατί πιστεύαν πως θα άλλαζε ο κόσμος.

Διασκευή: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι.

Παίζουν: Βέρα Κρούσκα, Αγάπη Παπαθανασιάδου, Ορνέλλα Λούτη.

Πολυχώρος Vault (Μελενίκου 26, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 213 0356472)
Κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:00, έως 26 Φεβρουαρίου 2017
Εισιτήρια: 13, 10 (μειωμένο) 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [για 5 παραστάσεις]
Θέατρο Αυλαία (Κτήριο Χ.Α.Ν.Θ. είσοδος από Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 237700)
Τετάρτη 18, Πέμπτη 19, Παρασκευή 20, Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 στις 21:00 και Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00. 
Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: