Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

2015: Οι θεατρικές εκδόσεις της χρονιάς

Leave a Comment
Λίγο πριν την εκπνοή του 2015, μια μικρή επιλογή από τις θεατρικές εκδόσεις της χρονιάς.

Από την Μικρή Άρκτο κυκλοφορεί η έκδοση "Ελένη Καραΐνδρου, μουσική και τραγούδια για το θέατρο".
Το βιβλίο περιέχει 2 CD με τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις (1983-2012) από ιστορικές παραστάσεις που σκηνοθέτησαν οι Λευτέρης Βογιατζής, Ζυλ Ντασσέν, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου και Αντώνης Αντύπας (τα τρία τελευταία έργα στο Απλό θέατρο), ενώ συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς.

Η Δήμητρα Κονδυλάκη στον τόμο "Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης, εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου" (Νεφέλη), αποτυπώνει την εικοσαετή δημιουργική δουλειά του συγγραφέα και προσεγγίζει το θεωρητικό πλαίσιο της ζωτικής του σχέσης με το θέατρο.

Την πορεία της παραδοσιακής θεατρικής επιθεώρησης κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974) και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, παρακολουθεί η Κωνστάντζα Γεωργακάκη στο "Βίος και πολιτεία μιας γηραιάς κυρίας στην επταετία" (εκδόσεις Ζήτη).

Καρπός και προέκταση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του εργαστηρίου "Αρχαίο Δράμα: Πολιτισμός και Πολιτική", το βιβλίο "Ο τραγικός καθρέφτης" του Γιάγκου Ανδρεάδη (εκδόσεις Ι. Σιδέρης) απευθύνεται σε όλους όσοι, ως ερμηνευτές, δημιουργοί, επιστήμονες ή ακόμη αναγνώστες και θεατές, αγαπούν το θέατρο και αγωνιούν για την πορεία του.

Το μελέτημα του Αντώνη Γλυτζουρή "Διά την διανοητικήν εξύψωσιν του λαού" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) παρακολουθεί την απόπειρα ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στις απαρχές της πρώτης βενιζελικής κυβέρνησης, αξιοποιώντας υλικό από το Αρχείο Βενιζέλου του Μουσείου Μπενάκη, σε συνδυασμό με τη σχετική αρθρογραφία της εποχής.

Ο τόμος "Ανεπίδοτα και αναπάντητα" του Βάλτερ Πούχνερ (εκδόσεις Παπαζήση) συγκεντρώνει δέκα θεατρολογικά μελετήματα από το χρονικό διάστημα 2007-2010, μελετήματα που συνδυάζουν θεωρητικούς προβληματισμούς με ιστορικές αναζητήσεις, ζητήματα ορολογίας και τεκμηρίωσης με σύγχρονες εφαρμογές του θεάτρου στην εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις, ως και μελετήματα που καταπιάνονται με τη θεατρικότητα του δημοσίου και ιδιωτικού βίου και την επίδραση της μουσικής στο ελληνικό προεπαναστατικό θέατρο.

Από τις εκδόσεις Bibliotheque κυκλοφόρησε ο τόμος με τα τέσσερα θεατρικά κείμενα της Γλυκερίας Βασδέκη: "Στέλλα travel-η γη της απαγγελίας", "Ραμονα travel - η γη της καλοσύνης", "Αχ!" και "Donna Abbandonata ή: Πολύ με στεναχωρήσατε, Κύριε Γιώργο μου", ενώ από το Ροδακιό παρουσιάζονται τα δύο μονόπρακτα της Ρούλας Γεωργακοπούλου με τον ενιαίο τίτλο "Καρφίτσες στα γόνατα", που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο Θέατρο Από Μηχανής, σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου.

Η "Οικογένεια Τσέντσι" αποτελεί μια θεατρική πρόταση που δημιούργησαν η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, βασισμένη δραματουργικά στο θεατρικό έργο "Οι Τσέντσι" του Αρτώ και στην πραγματική ιστορία από το ομώνυμο χρονικό του Σταντάλ. Από το κείμενο του Σταντάλ αντλεί έμπνευση για τα αφηγηματικά της μέρη, ενώ από το έργο του Αρτώ διατηρεί τη βασική δομή σκηνών και πράξεων, όπως και τα ονόματα μερικών από τους κεντρικούς ήρωες. (εκδόσεις Κάπα Εκδοτική)

Στη σειρά των εκδόσεων με σύγχρονα γαλλικά θεατρικά κείμενα, των εκδόσεων Άγρα, ήρθε να προστεθεί και ο τέταρτος τόμος "Νέο γαλλικό θέατρο" που περιλαμβάνει τα έργα: "Θέατρα" του Olivier Py, "Το τέλος του έρωτα" του Pascal Rambert και "Burn Baby Burn" της Carine Lacroix.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: