Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

"Ο Δράκος beta" από την ομάδα "Ο Επιπόλαιος Φρεντ"

Leave a Comment
O Ευγκένι Σβαρτς, ρώσος θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στη Ρωσία στις 21 Οκτωβρίου του 1896 από εβραίο πατέρα και ρωσίδα μητέρα. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με το θέατρο και την ποίηση, με τα έργα του να διακατέχονται από πολιτικό περιεχόμενο. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέφερε από τραυματισμούς όταν επιστρατεύτηκε και πολέμησε με τον Λευκό Στρατό. Έχασε αρκετά δόντια και απέκτησε ένα τρέμουλο στα χέρια που τον ταλαιπώρησε για το υπόλοιπο της ζωής του. Μετά τον πόλεμο σπούδασε εντός της ΕΣΣΔ την τέχνη του θεάτρου.

Η καριέρα του περιλαμβάνει συγγραφή άρθρων και έργων για παιδιά και συμμετοχή του σε λογοτεχνικά γκρουπ, καθώς και τη συγγραφή σύγχρονων έργων βασισμένων σε ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το έργο "Ο Δράκος" αποτελεί το πιο ώριμο έργο του, όπου με αλληγορικό τρόπο χρησιμοποιεί στοιχεία παραμυθιών για να σχολιάσει την παντός τύπου εξουσία.
Ο Σβαρτς πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 1958.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Ο Δράκος beta" του Ευγκένι Σβαρτς, σε σκηνοθεσία Γιωργή Σφυρή.

Ένας Δράκος καταδυναστεύει μία πόλη. Ένας Ιππότης έρχεται να την απελευθερώσει. Η πόλη αντιστέκεται. Αντιστέκεται στον απελευθερωτή της.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιωργής Σφυρής αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα: " Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα της οικειοθελούς υποταγής με το project "Αιώνιος Δούλος" αποφασίζω ακόμη μία φορά να ερευνήσω το φαινόμενο μέσα από ένα εκτενές έργο-σύμβολο τον "Δράκο" του Σβαρτς.
Μία πόλη υποταγμένη αντιστέκεται στον ελευθερωτή της. Γιατί; Η παράσταση δεν προσπαθεί να δώσει απάντηση, αλλά να ερευνήσει. Το γεγονός —το συμβάν— της παράστασης δίνει μια εμπειρία της περίπτωσης, του κόσμου του έργου, που τόσο καλά τοποθετεί ο Σβαρτς με μετρημένες και δυναμικές σχέσεις. Μαζί —θεατές, ηθοποιοί και σκηνοθέτης— αναζητούμε απαντήσεις, μισοσχηματισμένες λέξεις, ένα νεύμα ή ένα βλέμμα που θα δώσει απάντηση στο "γιατί". Γιατί ο υποταγμένος επιμένει να μένει υποταγμένος".

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Φωτογραφίες: Σοφία Γκορτζή.

Παίζουν: Μαρία Ιωσηφίδου, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Ελευθερία Μπίκου, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Μάριος Παραδείσης, Αικατερίνη Ράβναλη, Ελένη Σταυρακίδου, Ειρήνη Σφυρή, Μαριάννα Χραπανά.

Η παράσταση είναι μια παραγωγή της θεατρικής ομάδας "Ο Επιπόλαιος Φρεντ" και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του θεατρικού Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης "Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2015".

Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 869869)
Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, στις 21:00
Εισιτήρια: 7 (κανονικό), 5 (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες)
Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6971 504856 (whats up), 6948 785947 (vodafone)

[Χορηγός επικοινωνίας: Σκηνοβασίες]




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: