Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Μαρτίου 2015

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές πρεμιέρες του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα νέο έργο του Θανάση Τριαρίδη με θέμα το Ολοκαύτωμα, το "Zyklon ή το πεπρωμένο", παρουσιάζεται από τις 5 Μαρτίου, στο BlackBox, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο αέριο Zyklon B, το μέσο θανάτωσης των κρατουμένων του Άουσβιτς. Ένα έργο, σύμφωνα με τον συγγραφέα του, "για τη μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος, για την ανυπόφορη Ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων".

Συνεχίζοντας τον νομαδικό της βίο, η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" παρουσιάζει από τις 5 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", τη νέα της παράσταση. Πρόκειται για το έργο "Η βασίλισσα της ομορφιάς" του Μάρτιν Μακ Ντόνα, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Το έργο εκτυλίσσεται σε μια αγροτική περιοχή της Ιρλανδίας, με κεντρικό θέμα την επικίνδυνη σχέση ανάμεσα σε μια αυταρχική ηλικιωμένη μάνα και την κόρη της που τη φροντίζει, μια σχέση εξάρτησης που γίνεται αφόρητη όταν για την κόρη παρουσιάζεται η τελευταία ευκαιρία να αγαπήσει, γεγονός που για τη μάνα σημαίνει την ανεπιθύμητη προοπτική του γηροκομείου.

Η μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ "Ο βουβός σερβιτόρος" που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1960, δημιουργώντας τεράστια αίσθηση, έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον. Δυο πράκτορες κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν το επόμενο θύμα τους. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Σκοτώνουν την ώρα τους χαζολογώντας με επουσιώδη θέματα και μικροζητήματα όταν ο φάκελος που γλιστράει κάτω από την πόρτα σηματοδοτεί την αρχή μιας παρανοϊκής αναζήτησης. Σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης και παίζουν ο Αλέκος Συσσοβίτης και ο Γιώργος Χρανιώτης. (από 6/3)

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη "Οι αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή" γράφτηκε το 2005, με αφορμή το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου, και έθεσε σε χρόνο φαινομενικά ανύποπτο τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας σε μια εποχή γενικευμένης λήθης και ευδαιμονισμού που βίωναν και η Κύπρος και η Ελλάδα. (Αριστοτέλειον, από 6/3)

Το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών παρουσιάζει την παράσταση "Ψύχωση", που βασίζεται στο έργο "Ψύχωση 4.48" της Σάρα Κεην. Μια νεαρή κοπέλα, αποκλεισμένη από την ζωή στο διαμέρισμα της πολεμάει με τις τραυματικές αναμνήσεις και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της. Εκτός από τον κοινωνικό περίγυρο, εδώ μοιάζει να είναι ένοχο για την κατάσταση του και το ίδιο το άτομο, που παραδόθηκε στις αυταπάτες, τις ανέφικτες επιδιώξεις και τις επιταγές ενός κόσμου που στήθηκε γύρω του σαν παγίδα. Σκηνοθετεί ο Τάσος Σαγρής. (Black Box, 6-15/3)

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο της Lucy Prebble, "Effect -Τομογραφία του έρωτα" ένα συγκινητικό, αστείο και απρόσμενα ανθρώπινο επιστημονικό θρίλερ από 13 Μαρτίου, στο Θέατρο Αυλαία. Δύο ερωτευμένοι νέοι και οι εγκέφαλοί τους. Ο ένας εγκέφαλος παρατηρεί τον άλλον "σαν μια κάμερα να προσπαθεί να φωτογραφίσει τον εαυτό της". Οι δύο νέοι συμφωνούν να πάρουν μέρος σε μια δοκιμή για ένα νέο φάρμακο. Ενώ οι γιατροί μπορούν να παρατηρήσουν με κάθε λεπτομέρεια τις χημικές αντιδράσεις στο μυαλό των ερωτευμένων, δεν ξέρουν τι τις προκαλεί. Κάποια στιγμή η δοκιμή τινάζεται στον αέρα. Και οι γιατροί, αναγκάζονται ν’ αναθεωρήσουν τα όρια ανάμεσα στην τρέλα και την υγεία, τον άνθρωπο και τη χημεία, τον έρωτα και την αγάπη. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.

Το έργο "Πνιγμονή" είναι μια εκδοχή του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. Το έργο του Λόρκα μεταφέρεται από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουσουλμανικές Χώρες. (Αθήναιον, από 18/3)

Τον "Γλάρο" του Άντον Τσέχωφ σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βούρος. Στον ρόλο της καταξιωμένης ηθοποιού Αρκάντινα η Κοραλία Καράντη. (Θέατρο ΕΜΣ, από 20/3)


ΑΘΗΝΑ

Το έργο "Τα γεγονότα" του David Greig εγκαινιάζει έναν νέο θεατρικό χώρο, τη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια. Το έργο γράφτηκε με αφορμή τα τραγικά γενονότα της 22ας Ιουλίου του 2011, όταν ο νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ σκότωσε 79 άτομα, τα περισσότερα νεαρά παιδιά και μιλάει για την τραγωδία, την εμμονή και τον καταστροφικό μας πόθο να καταλάβουμε το ακατανόητο. Σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος και παίζουν η Θεοδώρα Τζήμου και ο Πάνος Βλάχος. (από 5/3)

Ο Bruce Myers σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο το έργο του Ζαν Ζενέ "Οι δούλες". Το έργο βασίστηκε στο "έγκλημα του αιώνα στη Γαλλία", στην παράξενη περίπτωση των αδελφών Christine και και Léa Papin που είναι ξεχωριστή όχι μόνο για τη συγκλονιστική βία της, αλλά κι επειδή οι δράστες και τα θύματα ήταν γυναίκες. Το 1933 όταν ο λαός της Γαλλίας είχε διχασμένες απόψεις για την εκδίκηση των δύο κοριτσιών της εργατικής τάξης κατά των αφεντικών τους ο Ζενέ, έκανε λόγο για "παράδειγμα ταξικού πολέμου". Τους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Κίτσου, η Ραφίκα Σαουίς και η Λένα Παπαληγούρα. (Μικρό Rex, από 6/3)

"Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια" ονομάζεται η νέα δουλειά της ομάδας MeWe της Κατερίνας Μπερδέκα, που θα παρουσιάστει από τις 7 Μαρτίου, στο Θησείον-Ένα Θέατρο για τις Τέχνες. Το έργο παρακολουθεί τη ζωή των παρασκηνίων ενός θεάτρου. Ολα όσα οι θεατές αγνοούν, τα γέλια, οι ανησυχίες, τα προβλήματα, οι επιτυχίες, τα δράματα ενός κόσμου που ζει για το θέατρο, αν και ποτέ δεν εμφανίζεται. Ενώ στη σκηνή του θεάτρου παίζεται ο "Βυσσινόκηπος" και από μόνιτορ ακούμε μικρά κομμάτια του σπουδαίου κειμένου, στο φουαγιέ, όπου θα παίζεται και η παράσταση, παρακολουθούμε την παράλληλη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου.

Το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" είναι μια κατανυκτική λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά του φασισμού. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, ο Θανάσης Παπαγεωργίου καταπιάνεται εκ νέου με το κλασικό αυτό έργο, αποτίοντας φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Για τη νέα, μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Badminton, ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε μια εντελώς καινούρια εκδοχή, επιχειρώντας μια συνομιλία με το παρόν και προσθέτοντας μια ολόκληρη πράξη. Η πρώτη πράξη ασχολείται με τη σκοτεινή περίοδο, πριν και μετά τα Δεκεμβριανά και ο συνθέτης ενσωματώνει τα πρώτα τραγούδια από τα "Λυρικά" σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. (από 18/3)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: