Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Κριτική θεάτρου: Ομήρου Ιλιάδα

Leave a Comment
Της Δήμητρας Χριστοδούλου

Ομήρου Ιλιάδα, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ήταν μια απ' τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις του φετινού "πολύπαθου" Φεστιβάλ Αθηνών, όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα παρουσιαζόταν στο θέατρο ολόκληρο το Ομηρικό έπος, αλλά και για τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος.
Η εξαιρετική μετάφραση του Δ.Μαρωνίτη απέδιδε στο εδώ και τώρα τις ραψωδίες του Ομήρου, χωρίς ίχνος διδακτισμού κι εντυπωσιασμού, αλλά με έναν λόγο που έρεε ελεύθερα κι ακούραστα, σύγχρονο και ταυτόχρονα ιστορικό, δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας με το παρελθόν και την ιστορία μας.
Ο λόγος λοιπόν αυτός βρήκε άψογους αφηγητές, και θνητούς, και θεούς, στα στόματα και στα σώματα των ηθοποιών που όλοι τους –χωρίς καμιά εξαίρεση- υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη τους, ανέδειξαν την τραγωδία του ανθρώπου, τη δύναμη της θεϊκής βούλησης, τη μοίρα της προσπάθειας, τη φρίκη του πολέμου. Ο Στάθης Λιβαθινός είχε συνοδοιπόρους του έμπειρους και δοκιμασμένους ηθοποιούς αλλά και νεότερους και αυτό που κατάφερε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει, κι όμως πέτυχε. Ήταν όλοι πρωταγωνιστές, δουλεμένοι και στην παραμικρή λεπτομέρεια της κίνησης, της φωνής, της σιωπής τους. Ενάλλασσαν ρόλους και καταστάσεις με εκπληκτική άνεση και χειρουργική ακρίβεια στην απόδοσή τους.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί μια απλή και τόσο ταιριαστή ατμόσφαιρα του σκηνικού, των αντικειμένων και των κοστουμιών, που μετέφερε εικόνες όλης της ιστορίας της χώρας μας –εμφύλιος, Κύπρος, εύζωνοι- τόσο φυσικά, τόσο ταιριασμένα, σαν να υπήρχαν μέσα στην Ιλιάδα του Ομήρου.
Η ατμόσφαιρα αυτή δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια χωρίς τη ζωντανά εκτελεσμένη μουσική που έμοιαζε σαν πρόσθετος στίχος του Ομήρου. Σαν παρτιτούρα μέσα στο έπος. Η πολύωρη παράσταση -5 ώρες διάρκεια με 3 ενδιάμεσα διαλείμματα- στέφθηκε με τέτοια επιτυχία που επαναλήφθηκε και τον Σεπτέμβρη για 10 επιπλέον παραστάσεις και τώρα φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Δ.Ν.Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία: Στ.Λιβαθινός
Σκηνική διασκευή & επεξεργασία: Στ.Λιβαθινός, Έλσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των
ηθοποιών της παράστασης.
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Διανομή: Δημήτρης Ήμελλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Γεράσιμος Μιχελής, Λευτέρης
Αγγελάκης, Νίκος Καρδώνης, Διονύσης Μπουλάς, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης,
Βασίλης Ανδρέου, Μαρία Σαββίδου, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιάννης
Παναγόπουλος, Νεφέλη Κουρή, Αργυρώ Ανανιάδου.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: