Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Καληνύχτα Μαργαρίτα' από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Leave a Comment
 "Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Γεράσιμου Σταύρου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. (9-10-2018)

Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη (Ιωάννινα;).

Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός, η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο "εσωτερικό", τη χαρακτηρίζουν. Έχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της.

"Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Γεράσιμου Σταύρου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. 

Το έργο είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, "Μαργαρίτα Περδικάρη", από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα "Το τέλος της μικρής μας πόλης" και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: "Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά... Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και το θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και η οποία συνειδητά την πρόδωσε. Το βιολογικό της τέλος σηματοδοτεί την αρχή του νέου κόσμου που θ’ αντικαταστήσει τον κόσμο του παρελθόντος. Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπί­δα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός… ή μήπως όχι;"...

Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Video Art: Μπάμπης Βενετόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Συκιώτη
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Νεφέλη Ανθοπούλου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Σόνια Καλαϊτζίδου, Γιάννης Καραμφίλης, Λευτέρης Λιθαρής, Γιώργος Νινιός, Ιωάννα Παγιατάκη, Θοδωρής Σκούρτας, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αθηνά Συκιώτη, Γιώργος Σφυρίδης, Γιάννης Τσάτσαρης.
Φιγκυράν: Μιχάλης Παπαδημητρίου, Περικλής Σιούντας, Μάριος Τζόγκανος.

Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 13 Οκτωβρίου 2018
Εισιτήρια: 13€ (Σάββατο, Κυριακή), 10€ (Παρασκευή), 5€ (Τετάρτη, Πέμπτη), 8€ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών), 7€ (ομαδικό)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: