Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Οκτωβρίου 2018

Leave a Comment

(1-10-2018


Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Στο πλαίσιο τον 53ων Δημητρίων θα παρουσιαστούν: ο -βασισμένος στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη "Ο γύρος του θανάτου"- "Αρίστος", σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου (Labattoir, 1-3/10), η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας "Το ημερολόγιο ενός τρελού" (Αυλαία, 3/10), το "Περιμένοντας τον Γκοντό" από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (Αυλαία, 7-8/10), το "Δαχτυλίδι της μάνας" του Γιάννη Καμπύση, από την ομάδα C. for Circus (Άνετον, 8-9/10).

Το έργο της Λιλής Ζωγράφου "Η αγάπη άργησε μια μέρα" είναι ένας ύμνος στον έρωτα και την ελευθερία και ταυτόχρονα ένα δριμύ κατηγορώ στην καταπίεση. Καταγγέλλει την γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και τη συζυγική εξουσία με γυναίκες θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας οι οποίες σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση. Σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι. (Ράδιο Σίτυ, 6-7/10)

Η Μαρία Πρωτόπαππα στην "Έμμα", μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων, ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ού αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και καθολικής αυστηρότητας. (Αυλαία, 12-14/10)

Ο "Γυάλινος κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τ. Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Στον ρόλο της Αμάντα η Γιώτα Φέστα. (από 12/10)

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντώνται στους "Ήρωες" του Gérald Sibleyras, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. (Αριστοτέλειον, από 17/10)

"Υπέρ Ελλάδος", 1948-49: Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται και οι ξένοι επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Η υπόθεση κλείνει. Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο -γραμμένο από τη Σοφία Νικολαΐδου- δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνισε τη χώρα. Σκηνοθετεί η Πηγή Δημητρακοπούλου. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από 20/10)


ΑΘΗΝΑ

Η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία παρουσιάζει την παράσταση "Μη σκοτώνεις τη μαμά" της Σαρλότ Κήτλυ, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ. Το έργο διατρέχει τα εξήντα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών (γιαγιά, μητέρα, κόρη, εγγονή). Παίζουν: Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Ελινα Γιαννάκη. (Olvio, από 3/10)

Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάσημο έργο "Η Κουζίνα" του Arnold Wesker, σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Η δράση πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου που λειτουργεί παραβολικά και δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρογραφία της κοινωνίας. (Θέατρο Αποθήκη, από 3/10)

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος σκηνοθετεί το νέο βραβευμένο έργο της Πένυς Φυλακτάκη "Φύκι στο βυθό". Ογδόντα έξι χιλιάδες τετρακόσια. Αυτά αφήνει στη διαθήκη του ο πατέρας της οικογένειας υπό έναν όρο: να τα κερδίσει όποιο από τα δυο παιδιά του τα επενδύσει με τον καλύτερο τρόπο μέσα σε 24 ώρες από την κηδεία του. Ο θάνατος του και η αινιγματική διαθήκη ξαναφέρνουν στο κατώφλι του πατρικού σπιτιού τα δύο αδέρφια έπειτα από 24 χρόνια. Ο μαραθώνιος ξεκινά, ο χρόνος στο σπίτι της παραλίας με τα φύκια μετρά αντίστροφα, και η ανατροπή περιμένει στη γωνία. Του βυθού. (Skrow Theater, από 5/10) 

Ο Έκτορας Λυγίζος επιστρέφει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σκηνοθετεί το έργο του Μάικλ Φρέιν "Το σώσε". Η κλασική βρετανική φάρσα βάζει τους θεατές μέσα στα παρασκήνια ενός θεάτρου, καλώντας τους να αναρωτηθούν: "Τι γίνεται, όταν όλα πάνε στραβά;". (από 10-21/10)

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τις "Δούλες" του Ζαν Ζενέ, με πρωταγωνιστές τους Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Ήμελλο και Κώστα Μπερικόπουλο. Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλεια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 11/10)

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" την οξυδερκή σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά "Ξύπνα Βασίλη". Ο Άρης Μπινιάρης με ματιά σύγχρονη αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα "σοβαρά" μπλέκοντας το γέλιο με το σφίξιμο στο στομάχι και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα. (από 21/10)

Το έργο "Ο κήπος" του καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο. Δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και να βρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σωτηρία. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς και παίζουν η Κάτια Σπερελάκη και ο Στέλιος Μάινας. (από 22/10)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: